Ще си го кръстя:
Телоподавателен
Енергонезависим
Леснопреносим
Брониран
Огнеупорен
Държач
Преглед за печат
Хитро е, но с тоя ръчен такер много лесно ще получиш мазоли - с подобен набивах скобите около отворите за телта, откато имам пневматичен се родих!
Въпроса беше дали става или не...ето става! :laughing:
Не съм стигнал още до обтелването. Имам компресор, но като чета какви проблеми има с райдерските боклуци, то по-добре да взема нещо хубаво за повече пари.
Някой трабва да каже дали става номера и с пневматичен, но ме съмнява да се получи по същия начин. Сигурно няма да стане да се подпира удърника по този начин и ще трябва да се намери друго място на телта.
А защо пък телта трябва да се вкарва в такера? Със скобите може само да се захваща телта за рамката или нещо подобно.....
Нали се опитваме да го направим по-хитро. Може да се намери място за телта. Пневматичните са със същите скоби и трябва да можеш да пъхнеш телта през U-скобата.
Удобно е да дърпаш телта с такера и най-вече за W обтелване. Някой колега може да пробва и да каже дали става с пневматика, но само да не се наранява удърника.
Идеи хилиди, само да има кой да ги пробва.
Може и да стане но как ще мушнеш такера в магазина рамка.
Дамянов този филм с такера го играх преди 2 години и се отказах . Баща ми преди 40 год. набиваше скобички и все мърдат нагоре надолу и ядове .
Проблема е да вкараш 10 скоби в идеален ред и теловете да бъдат в перфектна равнина ,а това е важно нали !? На борапарата 10 дупки 1.5 мм. 15 сек. не повече ! Иначе и мене ме мързи и ме хващат лудите с обтелването .
Здравей Дамяне !!! Тези скобички ,престанаха да се използват приблизително през 1975–78 г. от ,,хоби "пчеларите,но в държавните пчелини ги използваха и до 1980–85г.Причината е в липсата на техника в магазинната мрежа тогава.Трябва да имаш силни връзки за да си закупиш дрелка,ъглошлайф и др.Другото беше наложеното статукво, че това е начина на лесното обтелване.А да пробиваш с шило е утрепия.Труда по набиването на скобичките ,не е по малък от този по разпробиването.Освен това трябва да имаш много яки нокти на палеца и показалеца,за да не си сплескаш пръстите при непремерен удар с чукчето.Раменете им са къси и при опъване на тела ,лесно се отскубваха от дъската/особено долната/.Проблемите се увеличават още след първото стопяване на восъка на бракуваните пити.А при центрофугиране,ако изкочи една скобичка, питата става на дроб. Може би с такера да се получи–раменете на скобичките са по дълги,но не знам,не използвам подобно помагало.Рамките разпробивам като колегата Атанасов,с1мм бургия.Но понякога се чупят бързо и затова вместо бургия използвам спица от колело–стоманизирана е,но е гъвкава и не се чупи при несиметрично подаване на дъската към главите на машинката за разпробиване.Изкривява се,изправям я и продължавам.Обтелвам V образно +2 вертикала, на 2см от страничните летви.Добро е поведението на питата при центрофугирането и при високи обороти.Това е за скобичките от преди 40 години.P.S. Не онагледявам със снимки защото все още не съм решил ребуса който ми зададе,но вече съм почти на финала.