Сутринта преваля сняг. Шарена покривка макс. 1-2см. Температура в момента -9*С. На пчелина е нормално. По Гергьовден се очаква топла вълна.;)
Преглед за печат
Сутринта преваля сняг. Шарена покривка макс. 1-2см. Температура в момента -9*С. На пчелина е нормално. По Гергьовден се очаква топла вълна.;)
Днес в Хасковско термометъра показва 11 градуса а пчелите се облитаха.Какво мислите добре ли се утразява такова затопляне?От физиологична гледна точка смятам че такова време е добре дошло-пчелите прочистват чревния тракт.
Те хубаво ще го почистят, ама после има ли с какво да го напълнят?
Разбира се пчеларят трябва да е подсигурил ядене.Пити с мед или поне питки.В момента термометъра показва 7-8 градуса.
Температура 10-12*С, слънце, без вятър. Весело облитане пред кошерите. След 12 януари прогнозата е за застудяване. На 11-ти или 12-ти ще им сложа по 1кг питки и ще чакам следващото затопляне.
Бат Гошо, по -добре им сложи сега докато е харно времето! Да си хапнат, а като застудее да почиват с пълни тумбаци!:laughing:
Ще почиват спълни тумбаци - прав си, ама искам да направя малко икономии.:laughing: Иначе ще ми изядат ушите тези лами.
След вчерашната проверка съм най-доволен от липсата на излишно много пило. Основно запечатано на малка площ по 1-2 рамки. Окончателно прекъсване на снасянето така и не видях или е било за твърде кратък срок(7-10 дни в началото на декември). Иначе здрави семейства с компактни кълба на 5,6 до 7 рамки и добри перспективи за по нататък. Някои се нуждаят от поне 2-3 питки до първия сироп.
И ако мога да кажа, че едва сега приключвам пчеларската година основни изводите са ми, че в пчеларството при мене всичко е относително: продължително снасяне; късните(10.08.15) отводки са неразличими от другите; 15-20кг мед понякога не са достатъчни до първи прашец и др.
В перспектива ще наблегна на увеличаването на личната база данни с идеята точно за собствена "камбанариика" и валидна за себе си система.
Снощи говорих с пчелар в Свиленградски район и при него най-силните му семейства са умрели.При преглед е забелязал,че пилото е пръснато по рамките(имало е доста),а медните венци си седяли,т.е имало е мед в кошера.Кошерите са опушени добре.Фактически пчелите са се подлъгали по хубавото време и след нова година когато е застудило са аут.Дали това може да е причината?Моите са с отворена долна и около 5 см горна прелка.С магазините са си-аз не ги свалям.