Колега благодаря за отговора .А Зуница отглежда ли лежак ?
Преглед за печат
Колега благодаря за отговора .А Зуница отглежда ли лежак ?
Не работя с "лежаци". За лежаците прочети написаното от колегата Лежаков в двата форума.Заслужава си! Аз симпатизирам на "украинския лежак".Но това е друг разговор.
При високопланинското отглеждане на пчели основния проблем е късото време на пашата. А и във високопланинските ливади няма медоноси рекордьори.Така, че не очаквай количества.Качеството е това, което никъде в ниското не можеш да постигнеш.То продава и 100% от това, което обявя за продан.От Ф. с дебелина на стените 23мм. вадя повече мед отколкото от Д.Б. с дебелина на стената 40мм.И това е защото от Ф. може да извадиш всичко и да го замениш с инвертиран сироп , а от Д.Б. медения венец не можеш да го центрофугираш.А и не трябва да се "пипа" мед от плодника.Там са препаратите за лечение на каквото ти дойде на ум."Пипането" в плодника убива качеството.Ако ще пчеларстваш на високо приеми, че ще има и години през които докато се стопли и разцъфне , то вземе та изсъхне от сушата и жегата.Печалбата я има, ама е несигурна и малка.Голямата печалба е в несравним, като вкус и чистота мед за собствена консумация и удовлетворение, и удоволствие от общуването с пчелите.
Благодаря за отговора , аз се занимавам с пчели основно по тази причина - удоволствието от контакта с тях и липсата на досадници около мен. Но роенето много ме притеснява и това е причината да се замисля за лежак. По принцип пчеларствам със"Фарар" и съм много доволен , но на друг пчелин , а този ми стои празен , ограден с мрежа , има добър достъп и т. н.
Защо да не го ползвам ?
Така е наистина .
Сега.а....аа .Колегата Зуница отговори,Соларис също и много точно ,затова съм с палец нагоре/ех тези гладиаторски си мволи /При тази н.м.в. как ще го развиеш лежака за да ти докара стоков мед?Мислиш че с него ще избегнеш роенето? Колегата Соларис ти отговаря конкретно.Аз съм на 680 м н.м.в. Използвам лежаци за запасни майки през зимата,а през активния период ги използвам за стоков мед с 1 майка/18 и 24 рамкови/Малките с магазин .Колегата Лежаков е капацитета по лежаците ,но престана да пише във форума.Имах конкретен въпрос за оптимизиране на моите лежаци,но не ми отговори.Причина,не знам ,може би многото всезнайковци във всяка една тема.Може да му е писнало от тях.Та..а.а, моето мнение е : за тази н.м.в. лежака не е подходящ.Подчертавам с две дебели линии –мое лично мнение !!!! А ФАРАРА си е добър .Бих ти препоръчал да пробваш на ограденото празно място /пчелин/ с 5 бр. Дадан блат –8 р. +2 магазина .Това не съм го практикувал,но го правят в Ст. планина ,на почти същата височина ,потамствени пчелари.Имат само първа паша ,акация/различно от теб/ и след нея е като при теб –ливада ,ливада, и след всеки дъжд –пак ливада.Ако искаш пробвай още на пролет .УСПЕХ.
Благодаря за съвета колега, май ще пробвам пак с 8 рамкови , но Фарар защото имам към 20 такива. Те там си бяха , но ги свалих на другия пчелин поради долопосочените причини . Може би съм избързал , 2014 г. беше отвратителна за пчеларсвото , това е мое мнение , а аз точно тогава ги пробвах.
Мойте са на около 850м.н.в ,акация,ливада-гора и малко липи.2014 беше дъждовно и хладно лятото,НО за мен беше много -много силна на мед година,точно заради влагата ливадите цъфтяха и през септемри,средно 35-40 кг от сем.срещу 12-15 кг през 2015г.Чел съм ,че на такава н.м. като при теб в Родопите стари пчелари работят с лежаци,за съжаление и по разбираеми причини не пишат по форуми фейс и т.н.Имам няколко 18 рамкови лежака,2015 извадих най много мед от един от тях (около 30кг),но в него зимуваха силно и слабо семейство,силното с млада майка от средата на предишното лято и през април ги обединих,края на май се пукаше по шевовете от пчели.Ако ще вадиш прешец лежака е най неподходящ .8р.от 2 години пробвам ,но краткия ми опит за сега ме орентира към комбинация за плодник 8 дб корпус+магазин и 2 магазина за стоков мед.Една ротация пролет и една в края на лятото,пчелите зимуват в дб корпуса с магазина отдолу ,дъното само на мрежа до края на зимата.На 18 декември беше 2-3 градуса отворих един от тези 8маци ,кълбото беше на 5-6 междурамия в предната част на около 5 см под горната летва-като по учебник,изкефих се максимално.Та всичко се свежда до -млада и добра майка,познаване на района и сезона и според това метода на работа с различните системи "сандъци"
Към момента "мезонета" има пило на 11 рамки естествено с две майки........