Нямам информация за този метод.
Преглед за печат
Нямам информация за този метод.
Става въпрос за двусемейно отглеждане в 20-рамков лежак преграден плътно по средата 20 дни преди главна паша майките се ограничават в двата края на по 5 рамки отделени с ханеманови решетки. По средата се слагат запечатаното пили като се маха преградата между семействата а като започне пашата се слага мрежа на мястото на ханемановите решетки и се отварят страничните входове така всички летящи пчели се събират по средата .Като свърши пашата се прегражда по средата и майките се връщат или се придават маточници и стават 4 семейства.
Двусемейно отглеждане съм правил, но метода, за който питаш е цяла хамалогия и не му разбирам замисъла.
Никак не ми се нрави при примерно 20 дневна паша, майките да кибичат, ограничени на по 5 рамки - това е напълно безсмислено и непродуктивно.
Допълнително, че след като се излюпи пилото на тези десет рамки, до които майките нямат достъп, то същите ще се напълнят с мед, защо ми е да вадя мед от плодникови пити, като мога да насоча пчелите в магазини.
Не знам какви са позитивите на този метод, но аз не виждам такива, дори напротив - може би в Хърватска особеностите на климата и условията на природата са такива, че да е удачен, но за България мога да кажа, че дори е абсурден.
И аз не бих използвал този метод.Струва ми се доста трудоемък, а и нямам толкова много време.
:D :D :D До русе има човек който практикува с 4 ремаркета от прицеп подвижно с 25 рамкови лежаци.Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Интересува ме ако зазимя отводка отстрани на семейството преградата е на 6 рамки а отводката е на по малко как става подреждането на питите в отводката .
Въпроса е доста неясен.
Ако отводката е на 4 рамки трябва да сложа преградна дъска отделно плътната преграда, каква ще е връзката с основното семейство.
Пряка връзка между семейството и отводката няма.През зимата отводката се затопля от семейството и по-лесно презимува.
Единия ми лежак е на 18 пити от които 6-7 пило има много пчели и мед да правя ли отводка (не подхранвам ) Пчеличките още танцуват като в дискотека wink;Цитат:
Първоначално публикувано от Лежаков