Sweet Life в Метро беше на 0,98лв/кг(до днес, но може и утре да си е на същата цена)
Sweet life каква е, тръстикова или цвеклова?
И аз да поделя резилтати от "варените питки" (справка от тази тема http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2014).
Не е грешка, резил и то голям. Варих и по двете рецепти, като даже сгъстявах повече. Стават много красиви и ароматни, НО:
Много трудно се разточват в пликовете - късат се а сместа е ужасно лепкава.
Сложих ги в кошерите. Вчера надигнах 3-4 табли да видя вземат ли ги пчелите. УЖАС! "Питките" са омекнали и вероятно изтекли. Добре че не ги слогих баш върху кълбата ами само леко да ги покриват. Верно топло беше тези дни и може и да са ги пренесли по питите, ама не ми се вярва.
Та така. Минавам пак на варианта месене с пудра.
Върти ми се обаче в главата и нещо друго. Помните ли едно време бялото сладко? Ето една проста рецепта за приготвянето му:
1500 гр.захар
500 мл глюкоза
3 пак.ванилия
- 1 Захарта се залива с 500 мл вода и се вари на силен огън 10 минути
- 2 След това се прибавят глюкозата и варенето продължава до сгъстяване на сиропа
- 3 Изсипва се в намокрена с вода тава, ароматизира се с ванилията (може да се ползват и 3-4 капки локумена есенция) и се охлажда до 40°С
- 4 След това се бърка непрекъснато по посока на часовниковата стрелка, докато побелее и се сгъсти като тесто. Източник: "Българска национална кухня", Земиздат, София, 1978
Та идеята и въпросът ми е, дали тази рецепта (без ванилията и есенциите, разбира се), но с други добавки - витамини и прашец примерно, би била приложима за нашите цели?
Апифонда изглежда точно като бяло сладко, Беефонда също...
Глюкозата ще направи тестото твърдо като захарно петле.
Защо не сложиш една малка пластмасова чиния или не сложи тестото върху памучен плат? Нещо не ти харесва идеята или? Нямаш разстояние над рамките или...?
Можеше просто да махнеш преградата на хранилката и да сложиш тестото в нея...пак щеше да е нещо.
И на мен нещо не ми харесва найлона и ще правя варианта с хранилката.
Не знам дали е тръстикова или цвеклова, но през лятото на два пъти инвертирах такава захар /син пакет/ по един и същ начин и при едни и същи условия. Визуалния резултат бе различен. Изследвания на двете проби не съм давал. Първия инвертиран сироп бе с цвят на чист акациев мед, а втория с по-кафеникъв отенък като при сръбската захар. Двете партиди захар Захира бяха купени от едно и също място с разлика около месец. Вероятно под тази търговска марка пакетират различна захар.
1. Аз пък съм фен на найлона. Даже не махам изядените пликове, а слагам над тях новите. Така пчелите имат вода от конденза по найлона.
2. Нямам разстояние повече от 1см под таблите.
3. Тука в Русе, днес може да е +20, а утре -20. Затова съм привърженик, храната да е директно над кълбото, а не в хранилката.
4. По принцип бих хранил само с мед, но тази година нямам достатъчно.
Нали доскоро работех в една верига та да ви кажа за захарите какво знам аз.
Българска захар НЯМА!
Вносителите вече са много, но най големите са Захарни заводи и Аграна.
Аграна - малко инфо от нета:
"В началото на 2007 година AGRANA стъпи на българския пазар, създавайки АГРАНА България АД - съвместно акционерно дружество между АГРАНА Виена и Захарни Заводи АД, Г. Оряховица.
След 2009 година АГРАНА България ЕАД оперира самостоятелно като дъщерна компания на АГРАНА Цукер Гмбх – Австрия и е търговска компания, дистрибутираща професионално захар, продукти за сладкарската промишленост (фондани и други), продукти за пчели (Apifonda) и е единствен вносител на продуктите на АГРАНА ГРУП за територията на България (Wiener Zucker). Компанията започва налагането на собствена марка захар ЗАХИРА в търговската мрежа на дребно."
Повече инфо тук: http://www.agrana.bg/za-nas/istorija/
Аграна България, внася захар в 99% от случаите от производствата си в Румъния, Сърбия и Гърция.
Освен собствените си разфасовки, продават и на местни пакетировачи, които купуват на тирове, като отстъпките за количества (1 или 10 тира, примерно), се движат между 0.5 и 3ст на кг захар.