Откъде си купувате рояци и пчелни майки във Монтана .Чух за някакъв човек от село Ерден че той продавал ?
Преглед за печат
Откъде си купувате рояци и пчелни майки във Монтана .Чух за някакъв човек от село Ерден че той продавал ?
Последните дни пчелите бяха спрели да носят прашец, днес пак луднали и нанасят все едно идва пролетта.
Започвам да се притеснявам за запасите при това топло време, по дъната има разпечатка а крайните пити на някои кошери вече са празни. Уж бях оставил повече мед, но няма да мине без хранене. Не ми се рови да гледам за пило, но няма да се учудя ако пак са почнали.
Споко!Пчелите си подреждат запасите,както им е удобно.А пилото,щеш не щеш си започва след 40-50 дена.Да възможно е някои семейства да не го спрат,но колкото да подържат топлиния център на кълбото.
Мое мнение–притеснявай се за тези които са захапали крайните пити и са ги изпапали .Пилото изяжда повечкото мед,оставен от теб.При мен не са престанали да имат пило– може да е колкото еднолевова монета ,но продължават.Миналата събота имаха на по 2–3 пити запечатано пило от двете страни ,колкото една филия хляб.Сложих им по 2 пити мед в края,че знам ли ,както е пролет ,може да стане и Сибирски студ .За всеки случай ,тестото е готово ,че медови те рамки почти свършиха .Притесненията остави за неподготвените,ти не си от тях.;)
Да, притеснявам не е точната дума, просто ще имам едно наум за някой кошери. По принцип бях решил тази зима да не храня, но няма да стане.
Не знам какво е положението в 1вия корпус, но предполагам са вдигнали всичко над кълбото ако има мед там е съвсем малко.
Аз пък в неделя местих десетина кошера. Двама човека едвам ги вдигахме, та не се притеснявам изобщо.
Не зная как е при теб,но при мен ,вече 18 дена,температурата е над 20 градуса .Аз също мислех да не храня тази зима ,но........ мишката мислила,котката разваляла :laughing::ae: .Всичко е пренесено при мен,при всички .Мислех си, че ще остане медец за пролетта и като ротирам да им служи за шапка,ама не стана моята.И все пак,не се притеснявай ,те си знаят по добре от нас,хомо сапиенс .
Днеска минах из по големия пчелин и намерих две семейства нападнати, добре че ги открих навреме та успях да спася питите. Мислех да погледна дали има пило но бързо се отказах, дано по скоро се развали времето че може да стане и по лошо....