Цял месец си гледал цената на Апимел от 5,50 лв.Аз се чудех защо си минал на ракия.:bigsmile:
Преглед за печат
Аз реших да чакам по добра цена, днес теглих заем от банката и закърпих бюджета.
Като цяло пак ще съм на загуба, но ме е яд да подарявам това за което съм работил цяло лято.
Ако успеем да издържим поне месец без да продаваме всичко ще се промени.
До месец не знам, но февруари, март според мен цената ще бъде 6лв. и нагоре.
,Когато между нас и клиента застане търговеца, тогава цената става относително понятие. Тогава се получават и недоразуменията и несъответствието между желание и възможност и РЕАЛНОСТ. Особено, когато ние пчеларите сами си "подливаме" вода и спекулативно намаляваме цени с цел да изместим колеги от определени пазари. Колкото сме "хрисими"на пръв поглед, толкова се проявяваме като вълци, когато става въпрос за пари, цени и пазари и т.н.
А колкото до прекупвачите -основните ''играчи'' преработватели с едно вдигане на телефон се договарят.
Kазват примерно ще се купува на 5лв. +- 20-30 ст.
A за хилядите пчелари, такава договорка и координация е трудна да не кажа и невъзможна и как да е възможна като бай Иван от Горно Нанадолнище има 12 кошера и на 4 лв да го даде му е файда, а бай Драган има 20 кошера и си работи, някъде другаде кошерите му са дет се вика страничен доход(колкото толкова) и той ще го даде на 4,50.
Бай Петър има 100 кошера ама обаче я окъсал лятото похарчил пари за основи ,рамки, сироп и т.н. и той е готов на 4,80-5лв да го даде!
Примери много и КАРТЕЛ между пчеларите е 'кауза пердута'
Нали вече ви казах, че ПРОГНОЗИРАНЕТО НА БЪДЕЩИТЕ ЦЕНИ Е НЕВЪЗМОЖНО !!! Всякакви опити да се вземат решения на тази база водят до плачевни резултати в 50% от случаите. А ако достатъчно дълго се практикува това, ВИНАГИ водят до фалит.
Това е така, защото вероятноста да познаеш за 1 година е 50%, вероятноста да познаеш в две поредни години е само 25%, а вероятноста да познаеш в 10 поредни години е само 0.1%. Мога да ви развия и формулите за МАТЕМАТИЧЕСКОТО ОЧАКВАНЕ, пряко следствие от които е БАВНОТО И ПОСТЕПЕННО ФАЛИРАНЕ, ако всеки път човек се опитва да изчаква по-добри цени и да компенсира с кредити годините, в които не е познал.
Специално за този казус математиката е пределно ясна - МАКСИМАЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ има тогава, когато стоката се продава на момента, в който е произведена, без значение каква е пазарната цена в този момент от време. Познаването на този аспект от математиката е много важно, защото допускането на грешки от типа ИЗЧАКВАНЕ са една от причините за лошото финансово състояние на много пчелари.
Ясно разбирам фактора ЕМОЦИЯ (няма да си продам евтино труда), но за съжаление В МАТЕМАТИКАТА НЯМА ЕМОЦИИ. Тя е строга и точна наука, и който не се съобразява с нейните закони, обикновенно заплаща незнанието си с живи пари.
Аз съм съгласен.
По-добре човек да си освободи малко финансов ресурс, макар и на малко по-ниска цена и да го вложи отново и отново (т.е. да го превърти няколко пъти с ниска печалба за същия период от време, в който иначе би чакал по-добри времена) или ако не знае какво да го прави - да го остави на влог да му трупа лихва в банката (примерно).
Това е много по-добър вариант, отколкото да тегли заеми и да плаща главница, която има вероятност да му изяде печалбата от очакваната по-висока цена.
Ако човек има спешно нужда от пари, според мен по-добрия вариант е да продаде част от количеството на текущата "по-ниска цена" за да не му се налага да тегли кредити...... Освен ако няма вътрешна информация че цената на стоката му в склада ще се покачи стремглаво (ще може да си позволи да плаща лихва) или пък че се очаква обезценяване на парите (инфлация)
Ето тук една борса, където да може да продаваш продукция НА МОМЕНТА, би била много полезна