Еднакви съдби - бърз преглед, качили са се най-горе(Фарар). Наборе, да ги ротирам ли или да ги оставя така?
Преглед за печат
Отглеждането на пило по това време и изяждането на запасите са две различни неща. Аз не бих се притеснявал ( освен ако някой не е преценил, че 10 кг запаси на семейство на два корпуса са му предостъчни)
Пролетното пило е това което стопява най-много запасите и ранното отглеждане на пило допринася най-много за намирането на кошера олекнал при първия преглед.
Джуди,ако имат някакво отопление от горе махни го(може и до февруари),за да бъде по хладно.Така пчелите ще се снишът,тъкмо да направиш по точна преценка за мед.запаси.
Колеги, търся отговор на проблема? В неделя се качих при пчеличките и какво да ведя ужас. Имам един левак, цялата кацалка беше пълна с изхвърлени пчели от кошера, но пчелата е млада и полу жива/т.е. част от пчеличките бяха по гръб и си движеха крачета/. Немога да намеря отговор на проблема.
Отворих го: пчела на 5-6 междурамия, мед 16-17кг., пило на две пити колкото едно CD запечатано, третирах против акар с варостоп 4-ленти, работено е със строителна рамка.
Това че си го третирал на нас не може да ни даде никаква представа за нивото на опаразитеност. Ако сред изхвърлините пчелички няма видимо недъгави и при внимателен оглед акари не забелязваш по никоя от тях- това е добре.
Би могло да се дължи на простудяване, нозема, вирусна и/или бактерийна инфекция, страничен ефект останал от варостопа, активиран при ниски температури, липса на прашец ( същия инстинкт отговорен за изхвърлянето на търтеите).... с две думи - би могло да е всичко. И тъй като всичко това по-горе винаги присъства в кошера в една или друга степен, ако пчелите изглеждат жизнени и здрави, кълбото достатъчно голямо и не се забелязва влага в кошера - би трябвало всичко да е наред.
Благодаря за насочването.
Видимо недъгави не съм видял, на една изхвърлена отпред видях акар. При прегледа невидях върху тях акар. Пчелите са жизнени, кълбото е голямо но за влагата /на последните две пити със запечатан мед са побелели/
Ники7575,махни от двата края по две рамки.Вентилация трябва да има.Провери да не влиза вода през покрива.Дай повече информация за кошера.....