Много ги щадиш. :bigsmile: Някъде въртят питите дори с пилото, а пчелите да се оправят. Ха, ха...където има паша, но особено гърците им поставят питки/суха храна и бутилка сироп за да не им присяда. :bigsmile:
Преглед за печат
Аз видях дб и лр.
А дали е ок,силно зависи от природата.
Във Видин имах възможноста да се запозная с един,близо 80г господин,пчеларстващ с 5-6 кошера ДБ12 с един магазин.Всяка година му се рояха и сваляше по 3 магазина от кошер.
Кавах му,че му ловя рояците,а той- 3 магазина ме устройват.Да правят,каквото си щат.
Тааа,като се позамислиш,дали е ок....
Ааааа,третираше веднъж есен с варостоп по 3 лентички.......
п.п. Гърците си ползват и субсидии в пъти по-големи от нашите...
Да Ви докладвам, че в Русенско смъртността досега е около 90% от инфото, което ми казват любители и профи пчелари.....палажението никак не харашот!!!...ама никак!!
Аз съм в централния северен регион, но при мен от 7 кошера няма проблем. Човека който ме учи и се занимава от може би 40 години, при него има загуби. .. Разтоянието е не повече от 500 метра по въздух. Аз съм на високо и открито, а той е в ниското до малка рекичка.
п.с - но той имаше проблеми с кръста и с краката и май не ги наглеждаше така както винаги миналата година. Тъкмо и аз сега ще разбера дали има нещо общо тази работа :)
Не е нито едното, нито другото. Преди години изобщо не ни притесняваше акара. Слагахме някакви си ленти и кой сложил, кой не, бучеше от пчели. И тогава човека е бил около тях както и сега. Пречи им малко, но не вярвам чак толкова. Причината е друга. Работя върху нея и имам някакви резултати, но лошото, че мерака ми за отглеждане на пчели преминава и може и да не получа резултата който търся. Но както и да е, друг ще го открие. ;)
В Двемогилско обвиняват за високата смъртност арендаторите, които са пръскали есента с отрови и пчелите са внесли натровен прашец есента в кошерите. Най-интересното е, че няма и оси, осите са измрели тотално, онзи ден видях една оса за цяр дет се вика, а есента беше пълно с оси, влизаха в кошерите с 200 както казва Баце, а сега няма кьорава оса.
И при мен е същото оси няма, арендаторите пръскаха масово с глифузат и други препарати за бурени и какво ли не, мога да ти пратя снимка, беше грозна картинка всичко умряло :( Около мен голяма смъртност има колеги със 100% смъртност а при мен 2 жертви и то по моя вина. Имаше чудовищна инавазия на акар есента, аз направих 11 третирания за да ги спася. Колегите с 3 третирания масово обвиняват аренадаторите за това и казват, че пчелите са внесли натровен прашец. Има проблем и при мен, сеснта 10 броя майки фира и 15 броя кошери залчих, сега още 6 броя без майка, предполагам или е от пръсканията или от вируси от акара. Но всичко друго е добре. Добре че имам винаги запасни майки и веднага оправих нещата. Проблемите на пчеларството са много и се иска сериозно наблюдение на пчелина.
Аз друго се сетих, покрай мен има земеделска земя, но тук по някаква причина не сеят рапица. Дали пък рапицата и начина на работа на арендатора не оказват влияние върху това. Тук гледам се пръска основно пролеттно време. Есен никой не го прави това. Есента или остават полето за пролет или орат и сеят. Сее се основно слънчоглед, жито и царевица. Като ротацията е основно жито слънчоглед или жито - царевица. Даже се чудя как успяват, нали циклите трябва да включват уж нещо различно за позасилване на почвата. Ама явно дрънки.
От няколко години насам, при повечето култури, предсеидбено, полетата се пръскат с препарати на основата на глифозат. Отделно семената също се третират... И ако не се намират, или се намират минимални остатъци в меда, това не значи, че не се отразяват на самите пчели. Сеитбообращенията отдавна не се спазват, набляга се на химия и ГМО-култури...
Със сигурност оказва влияние, трябва да се чете. Сега като написах първата статия на която попаднах много ме изненада. Тя казва че отглеждането на слънчоглед помага за по-малката опаразитеност от вароа..
https://beyondpesticides.org/dailyne...mite-problems/
При мен засега 5 години само слънчоглед съм събирал, не виждам да има проблем. Миналата година за първи път имах силни семейства и времето беше добро, та успях да хвана акацията, което си беше голям кеф. Тази година не съм сигурен :) От края на октомври не съм ги отварял. Само края на Февруари им дадох по половин килограм суха храна, че ми беше лесно. Но тази седмица ще ходя и ще направя няколко манипулации на куп, най-основното е да обърна някоя рамка, ако са силни семействата и да им сложа ленти. Дават го и много хубаво време и сега е цъфтежа на ябълките и на всичките дървета, може и някоя основа да сложа. Но на слабите семействата, нищо няма да правя, най много да ги посвия леко.
Много рано за основи според мен, март сме още, но всеки както си реши все пак. Аз преди да налегне тоя студ ги отворих и им разпечатах с валячето по две пити, да имат да папкат. Сега като се постопли мисля да ги наръся с ОК, че есента ноември само един път ги третирах.
В книгите пише, че като цъфнат джанките и вече може да се поставят основи и това подвежда колегите, но там пише нещо и за температурите, но тях никой не ги гледа. Започва се със сиропа и очакваме градеж. Да, но вместо да помогнем им объркваме цялата работа, което може да доведе и до лош сезон за пчеларя. Няма да обяснявам, вие си го знаете.
След тази неделя дават постоянни температури за моя регион около 20 градуса постоянни до края на Март. Колко ще излезе прогнозата не е ясно, но според мен шанса е голям. Нощните ще са между 8-10 градуса. Последния по хладен ден ще е утре . A вече от понеделник стават градусите около 20.
Аз каквото и да правя го съобразявам с прогнозата двуседмичната. Тя е точна до 5-6 дни, но според сезона и тн ... мога да вярвам и на 14 дневната.
За да има градеж, трябва да има сериозен приток на нектар или на Димитър Благоев, както казват старите пчелари. Аз не храня със шекерен сироп отдавна, вече ме мързи и ми мина мерака, каквото си съберат и да се оправят сами общо взето....давам им питки с мед зимата/напролет и това е!
Мерсаж боку!!!drinks;
Все се сещам за оня лаф на Дончев, за жената:bigsmile:.
Та, моята я "глася" по това време така:
Слагам им под носа хубаво изградена, празна, или маломедна пита. След като, по нея се появи запечатано пило, следва основа и изградена С.Р.
Сроп- колкото да ги почерпя с някои завтове.
шекер основи по една две и т.н. краставици на търкул
Незна за вас,но аз другата седмица ще режа първите далаци и ще слагам вторите во за изграждане...
По -горе се пропуска да се спомене,че за изграждане на во,е важна и силата на сем...не само околната среда..
Такава трудна година откъм мед не е била- акацията даде при мен по една пита на семейство, рекордьорите- дори две. И суша. В момента по липите в Русе няма пчели..
По плевенско нищо не стана с акацията заради времето. При мен заради роевете, но говорих и с други хора и там е така. Само едно силно семейство ми е събрало около 6 - 8 пити, обаче даже не съм го и гледал, понеже и то ми рои. А другите нищо :) .... То много валя почти в цяла България, в Русе чак такава суша ли е ?
За последния месец един лек ръмеж. Тази нощ преваля за около 5-6 минути. Сутринта вече е сухо.