Тогава имаше 6-8 рамки с пило, според мен лентите са си свършили работата, каквото е останало ОК ще се справи с него след месец.
Преглед за печат
Да ОК ще си каже думата.
Здравейте,
днес се престраших и напуших част от кошерите с газовата пушалка. Сложих бели листи по дъната и като се разнесе бойното отровно вещество, след половин час извадих листите. На един от кошерите преброих 130 акара, на друг - 12. В този диапазон бяха всичките 50 кошера. Имам и снимки, но не виждам смисъл да ги публикувам - бял лист с акари на него. Интересува ме това голяма или поносима опаразитеност се явява? Препарата е тактик, от тези кошери мед няма да се вади, ще са донор на отводки догодина. Част от акарите мърдаха, може ли да оживеят тези, останали по дъното на кошера?
Едва ли ще получиш смислен и аргументиран отговор на въпроса си! Даже ми е чудно защо интелигентен и ерудиран човек като теб го задава. Просто няма база за оценка.
Защо въобще бягате от количествените оценки на опаразитеността преди и след третиране с някакъв препарат или друг метод? Страх от резултатите? Или че много методи, прилагани до сега са просто "пчеларски легенди"?
Толкова ли е трудно да се приложи описаното тук: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=863&page=3 И математиката не е сложна - броиш, делиш и умножаваш! И имаш съпоставим резултат!!!!!!!
Методите за количествена оценка са относително точни и е редно да се прилагат, но са трудно изпълними без подходящото оборудване. Беше решил да правиш нещо в тая посока и определено един комплеткт за количествена оценка би бил от полза за много колеги. Това естествено трябва да е на поносима цена и съпроводено с кампания която да разесни ползите.
Въобще не е готово. До тук просто си дал акъл на тези които имат желание какви неща да си набавят сами. Идеята ти ще се превърне в продукт когато имаш и цена и възможност за бърза доставка. За тези елементарни пособия срока за доставка за мен не може да е повече от два дни тоест трябва да имаш готови комплекти "на склад".
Откриха още една - трета, разновидност на вируса на деформацията на крилото
Той води до загиване на медоносните насекоми
Група генетици от редица известни университети във Великобритания под ръководството на Гидено Мордекай са открили още един - трети вариант на вируса, пренасян от акара Вароа, който се различава от останалите две разновидности.
Авторите на изследването се надяват, че резултатите от работата им ще помогне за идентификация на патогените на медоносните пчели и в търсенето на пътища за предотвратяването на масовата гибел на тези полезни насекоми.
Приносът на медоносните пчели в световната икономика се оценява на 225 млрд. долара.
Вирусът на деформацията на крилото на пчелата също довежда до загиването на насекомите.
Той е широко разпространен в Дания, установен е в 79% от пробите на загиналите пчели в Полша, в 35% от пробите в Словакия, присъства в пробите на Унгария, на Норвегия.
в.Български фермер
В научен експертен доклад на френската агенция по безопасност на храните/ANSES/ от 2015 г. относно стресовите фактори при пчелите е отразено,че акарът Varroa destructor оказва негативно влияние не само на опаразитените индивиди,но и на семейството като цяло.Той разрушава детоксикиращия механизъм на пчелите и повишава чувствителността им към хим. субстанции.Акарът оказва имуносупресиращ ефект в/у организма на опаразитените пчели.Той е вектор за разпространение на редица вируси по пчелите–вирус деформиращ крилата:вирус на острия паралич по пчелите:вирус на ЧЕРНАТА МАЙКА и др.,които са разпространени и в България.[/COLOR] Подчертавам с голям шрифт последния, защото някъде имаше питане от колега за подобни майки.Отговора дойде от този френски доклад.А има и каскаден ефект от опаразитяването на пчелите.
Шах..........
Вароатозата не убива пчелата,апросто го изтоштава.И пчелата не може да се съпротивлява с вирусите и бактериите,които постоянно навлизат в кошера и те довършват пчелата.Фактически тези вируси,паразити и бактерии единично не убиват пчелата,когато са заедно няма спасение.Това е от един турски професор.
Още нещо допълнително: При направени собствени изследвания/И.Гечев–1995г./е установено,че при степен на опаразитеност 1–3 акара/килийка/интензинвазия/ в организма на опаразитените пчели настъпват значителни промени,които впоследствие не могат да бъдат компенсирани.Количеството на общия белтък в хемолимфата на опаразитените новоизлюпени пчели намалява с около 33%,на лизоцима с около 16%,на общите липиди в дорзалното мастно тяло с около 34%,на гликогена в летателната мускулатура–с около 50%.Дистрофични изменения настъпват в клетките на хипофарингеалните жлези,на восъчните жлези,на мускулатурата.Скъсена е продължителността на живота на новоизлюпените опаразитени пчели–до 25–30 дни/здравите пчели–работнички живеят повече от 45 дни през активния сезон/.Уврежданията,които настъпват в организма на опаразитените пчели водят до промени и на ниво пчелно семейство.
Можеш да прецениш правилно–убива или не?А вирусите,бактериите,гъбичк и и др. са следствие което дебне момента,грубо казано, за да ги довърши.Не се притеснявай,няма за какво.
Когато ги купих пчелите (февруари) наистина по една новоизлюпена пчела имаше 3 акара,беше една дребна умарлюшена и изхвърлена пред кошера (за нищо не става.С просто око по пчелите се виждаше множество акари.Човека не беше ги третирал с нищо.Комбинирах пролет МК,стр. рамка и есен Бипин и ОК (после разбрах че Бипина е бил забранен),сега им сложих и ленти Варостоп и общо взето с око не се виждат акари.Април ще проверя СР да видим колко ще са акарите.
Колега Ковалски,по–добре е да прогледаме по–късно,отколкото никога.Ти си видял една пчела,а колко са изхвърлили извън твоето полезрение,един Господ знае.
Ще допълня картинката на последиците от опаразитяването на пчелите с акара Varroa destruktor с още нещо и спирам,макар че има още доста неща.
Каскаден ефект от опаразитяването на пчелите отVarroa destruktor
Доказано е,че протеинът вителогенин представлява 32–40% от количеството на общия белтък в хемолимфата на пчелите.При опаразитените пчели на 15 дневна възраст той е намален с 35–40%.Вителогенинът е отговорен за развитиетона хипофарингеалните жлези,които синтезират пчелно млечице,което е храна за ларвите.Той има отношение и към трансформирането на пчелите от вътрешногнездови в извънгнездови.По–ранното трансформиране на пчелите в извънгнездови води до недохранване на ларвите и намаляване количеството на отглежданото пило.Вителогенинът смекчава оксидативния стрес,забавя стареенето,увеличава продължителността наживат.Намаляването на количеството му в хемолимфата на опаразитените пчели води до отслабване на имунната им с–ма и от там до предразположеност към заболявания.
Дали ще използваш препарат в който активната субставция е пиретроид или органофосфорно съединение е твое решение.Важното е да не направиш резистентни твоите акари към използваните от теб препарати.
Изрязах запечатано търтеево пило от строителната рамка и го замразих във фризера. Преди да го разчопля, искам да питам до колко акара на даден брой килийки е все още в норма? И ще ги видя ли акарите в пилото без лупа / имам нормално зрение /?
Не очаквай много кърлежи. виждат се нормално, кърлежите са кафяви, а ларвите са бели. Няма как да ги сбъркаш.
Дано не ги видиш, иначе изглеждат -така :
http://nbps.press.bg/br85/varoa.gif
Нищо такова не видях, от един час чопля стотина търтееви ларви и какавиди.
А стига бъзика радиото.Това е снимка от клипче от Тубата,а не от пчелите на Чанко.Тука,при нас в региона миналия сезон имаше едно момче дето ги въдеше по 7–8 на търтиево имаго/това поне писа тук/.Та може да са от него придошли при теб–колко км. беше?Ега,ти телепортацията!!!!.........Помо ите,людии...ииииииииииии!!!!! !!!!!!!!!!............
Мисълта ми беше ,че ги отглеждат търтеите.:bigsmile:/но кога ли някой ме е разбирал/:bigsmile:
Току що разпечатах едно заявление по НПП да го поразгледам и реша дали ще играя за нещо. За моя изненада видях че списъка с препарати срещу вароатозата е доста раздут. След по-внимателен прочит установих наличието на нов препарат с флуметрин, но истинска изненада за мен е присъствието на два препарата с амитраз. Единия не го откривам никъде за да се запозная с него . Става въпрос за APITRAZ предполагам е вносен препарат и ми е изключително интересно кой е вносителя? Интересно е и кой е вносителя на Apivar?
Хората музика пускат на акара
https://youtu.be/vCNgkVePxGw
Някой може ли да сподели мнение за ефективността на Оксалис? Като чета написаното на опаковката, би трябвало да е добър?
И аз го използвам от 2 години,акар немога да открия,затова и ще продължавам да го ползвам.
https://www.youtube.com/watch?v=T8MJPudX6RE изгледайте всичките му клипове. Водещ майкопроизводител.
Как да не изгледаш всичките му клипове, от две години ги гледам и се уча от него, а постовете във форума явно съм чел между редовете... или кой изкарал 40 рамки пило и 300кг мед от семейство... Едно голямо ЕВАЛА на Игор!
м.д. Почти всеки ден снима!
Че като го гледам тоя амитраз направо се разтапям от кеф бе?
Мааалко по спокойно със "муууу" та "бееее" та и т.н. ! Темата е за вароатозата! Сподели ти с какво третираш, а не да се пъчиш и удряш в гърдите!
За вароатозата в България и Е.С. има регистрирани лекарства.Е посоченото "амитраз" не е сред тях.От години има едно нещо " Добра пчеларска практика".В тая практика също третиране с пестициди не фигурира.Жалкото е, че на много "колеги" понятията "Добра пчеларска практика" и "регистриани, разрешени за употреба лекарства" не говорят нищо.
Когато някой се възмущава от ниските изкупни цени , моля да се сеща и за широката практика на употреба от "колегите" му на пестициди и всякакви там отрови в пчеларството.Клиентите не са прости и неграмотни хора на, които може да се "пробутва" "отровен" коктейл от кумафос , амитраз ,а и с помощта на земеделците неоникотиноиди. hi;
И в този смисъл искам да допълня,че все още има колеги, които използват антибиотици. За останалите помии, с които трепаха евреи през ВСВ всеки да си носи отговорност! Само че, аз на децата и приятелите си мед с тия не ща! Третирам от няколко години с мравчена и оксалова, а от миналата само с оксалова нанесена върху ленти. И да подчертая дебело- оксаловата киселина не вреди на пилото на моите пчели!
Точно така е! И поради наличието на акара чийто жизнен цикъл протича почти изцяло само във пчелните килийки колегите са разработили методите с удължено действие на оксаловата киселина. При въпросния метод акара продължава да пада върху контролните листи и след 30 ден!
Става дума за "аржентинските ленти", нали? Това, което ме смущава в него е , че освен акара и пчелите са подложени на удължено въздействие с О.К. Ти наблюдавай майките. А аз ще наблюдавам отзивите ти за "аржентинския метод". ;)На готово винаги е по-сладко.:bigsmile:
Благодаря! Пропуснал съм момента в който е пробутана и тая отрова на пчеларите.Болно ми е да го узная. Когато печалбарството надвие пчеларството, така става.Примера с антибиотиците забранени за всички с изключение на майкопроизводителите е показателен в тая насока.
Всеки има глава да мисли.Може сам да се трови.Може да опита други да трови.После може да реве, че медът няма цена.
Ум умува. Ум царува! Ум патки пасе!
Абе чета ви, чета и си мисля, когато се разболеете и идете на доктор, пък той ви изпише рецепта с илачи, някои от които антибиотици, как процедирате. Изпълнявате ли предписанията му или минавате на алтернативно лечение. Тук става въпрос за антибиотика! Значи решил бай Европеец, че не трябва да има биотици в меда - ок, ама в същото време ги пие с шепите, когато се разболее. А де? Да го таковам в европееца. Значи за човека може, за пчелите - не. Апропо и за добитъка може. Пак: А ДЕ? Ема така е, Европата дава пари, от които определени хора се възползват пълноценно, повтарям ПЪЛНОЦЕННО! Всички останали, гоним каручката, като селските кучета.
Прав си, но антибиотика е крайна мярка. Преди това се използват алтернативни методи за лечение.
Идеята с антибиотиците в меда доколкото знам ( може да греша) е да ги няма защото приети в малки количества се развива резустентност на микроорганизмите към тях с две думи този антибиотик дето сме приели с меда ако се разболеем няма да ни действа.
При други животни е малко по различно даваш антибиотик и доде не мине карантината не го ядеш него или млякото, яйцата и т.н. после си ги ядеш на теория не би трябвало да има проблем.Мисля, че е такава идеята на забраната за антибиотиците за пчели.
Някой виждал ли е в България мравчена киселина в такава форма?
Има в България. Напиши си в търсачката и ще намериш.
https://mevi.bg/Preparati/Mk_ultra.html
И това е същото.
Че и това става
https://apteka.framar.bg/30022954/%D...0-%D0%BC%D0%BB
New tool to help honey bees to fight Varroa mite - Dr. Kaira Wagoner - UNCG - YouTube
Ново проучване за нивото на хигиенното поведение на пчелите сравнено с нивото на опаразитеност с акар. Американците са се отказали да търсят химично решение при борбата с акара, затова търсят генетична линия устойчива на акар. Резултатите са следните при проучване юни месец за хигиенно поведение, тези семейства с 60 % и повече изчистено пило умишлено увредено, през август имат 1.6 % акар и такива семейства оцеляват без третиране 65 % през есенно-зимния период до следващия сезон. Такива семейства се смятат с високо ниво на хигиенно поведение. Другите семейства под 60 % почистено пило при опита юни месец се смятат с ниско хигиенно поведение, те имат акар през август повече от 3 % и оцеляват без третиране 25 %. Изводите са за изпитване за хигиенно поведение юни месец, след това семействата с ниско хигиенно поведение трябва да се разформироват и да не се продължава тази генетична линия.
Кайра прави проучване за унаследяването на гените за хигиенно поведение. Трява и още един сезон опити и ще направи публикация, за сега мнението и че гените се унаследяват от майката , а не от търтеите. Отговоря на много въпроси на пчелари като този, за това е дълго видеото.
До сега не съм третирал с ОК или МК, разчитах само на лентички април и август, но за втора поредна година на пролет губя половината кошери ( слагам питка през февруари и пчелите са живи, вдигам капака през март и половината кошери са загинали, като пчелата си стои на питите, медът и прашеца също са там, има ли вариянт това да е от акара, понеже не съм ги третирал през октомври-ноември ), сега се чудя като се стабилизира времето дали да не третирам с някоя от двете, четейки из нета ми се струва по-добре за начинаеш да се пробвам с МК. Благодаря предварително за съветите :) .
От скромният си опит и като начинаещ пчелар се доверих на "старите пушки". Купих си отводките през май. Първата година третирах с ОК към края на октомври - само веднъж, чрез накапване. Иззимуваха, третирах на пролет с "Херба стрип" ленти и се развиха толкова добре, че ги изтърах и се роиха.
Втората година четох, питах и третирах 3 пъти през 7 дни с ОК след активният медосбор. След това октомври още веднъж.
И тези иззимуваха.
Тази година стартирах с "Вароа голд"- март месец. Август третирах 3 пъти с ОК и сега чакам около края на октомври пак. Същевременно рязах няколко пъти търтиево запечатано пило и по съвета на Ангел догодина ще им сложа поне по една строителна рамка и ще опитам да направя едно прекъсване на пилото.
Та от моя опит - третирай с ОК. Евтино, бързо и безопасно!
Престраших се да ги накапя с ОК, въпреки че все още имам пило на 2-3 пити с големината на капачка от буркан, за първи път видях в един от кошерите една пчела без почти никакви крила, на другите им нямаше нищо, вчера подредих питите с венец в средата на кошера и ги подготвих за зазимяване, мисля към края на месеца да им сложа по-една питка от горе, предвид все още люпещото се пило, се чудя дали към края на ноември-средата на декември като има по-топли дни, да им сложа втора питка и да ги мина отново с ОК, до тогава се надявам да няма вече пило.
Знаех си аз, че Израел ще разработи метод срещу акара основаващ се на новите технологии.
New Anti-Varroa Mite Solution to Help Honey Bees - YouTube
Преди няколко дни, докато си почивах на двора и отпивах от ледената си биричка, гледам в краката ми пълзи едно бедно безкрило създание. Проявих милост и набързо я оттървах от мъките, но при последващата инспекция открих не един, а цели два акара върху пчелата. Та мед може и да няма, но акареца си процъфтява, а третирането е далеко
Прикачен файл 12375
И защо да чакаме до 01 август? Според мен трябва да се третира и юни и юли и август и септември. Акара се развива целогодишно. Аз в момента използвам лекото захлаждане и третирам с МК. Август при възможност пак ще третирам с МК ако не е подходящо като извадя окончателно меда ще третирам с ОК.
Ами защото аз не третирам според датата на календара, а когато времето позволява. Ползвам МК, тъй че като гледам как върви времето, преди 20-ти август едва ли ще олаби. А иначе който е с лентички може и целогодишно да си ги държи вътре, стига да не го притесняват магазините :laughing:
Ти как си с акаренко? Аз по това време на годината винаги съм така. Тая година имам по-малко пълзящи, щото и пчелата беше по-малко. И меда ще е по-малко. Което ме подсеща за теорията ти, според която или имаш мед или пчели. И ми се иска да добавя и трети вариант: или нямаш и двете:laughing:
Честно казано нямам идея как са с акара първо вече съм недоскив второ проби не правя и май пчелите сами се оправят някак си.Е пуша ги чат пат с някви трволяци де ми каза Василевса , ленти слагам , есента ОК ма май съм в район де акара не е е много активен или роенето помага не знам
Почвай ги с.... нещо още при първо посещение. Чакането само те хвърля в още проблеми. Жегата я спре, я не спре. Календара не спира, а с него проблема се задълбочава. Ако чакаш температура, може да стане така, че да нямаш достатъчно пчели които да отгледат достатъчно зимни пчели.
Споко!!!!В тез жеги,пилото се излюпва с ден-два по рано и акара не успява да съзрее или съзрява едва 10-15%.Амааааа Вие,благославяйте,благосла вяйте за ваше спокойствие......:laughing:
Пчелите съществуват къде 150-160 милиона години и не е така лесно да се аклиматизират пък крокодилите въобще не са се изменили.
,,Кърлежът на вароатозата се размножава 85-90% в търтиевото пило,, ако това е вярно то сега е времето за третиране края на юли началото на август.
През месец август се отглеждат болшинството зимни пчели и ако са ги тормозили кърлежите те после не са баш зимни пчели щото кърлежите са им яли от мастното тяло.
ВАРОАТОЗАТА – ТРЕТИРАНЕ КОГА И С КАКВО?
Източник: Пчеларски Вестник Автор: Доц. д-р Боян Първулов
https://zapchelite.eu/%D0%B2%D0%B0%D...A%D0%B2%D0%BE/
,,Днес на пазара се появиха различни препарати. Едните убиват кърлежа, но действат бързо, като мравчената киселина, тимола и други, защото пчелите бързо вентилират въздуха от гнездото, а след няколко часа от пилото с излюпването на пчелите излизат новите кърлежи. Този момент, като че ли убягва на много от пчеларите и те не го взимат под внимание. Тези препарати трябва да се използват 3 до 5 пъти през 4-5 дни, за да засегнат всички излюпващи се пчели и да ги обезпаразитят. Кърлежите, намиращи се в неизлюпените и затворени килийки, са защитени и недостъпни за лекарствените препарати. Те могат да ги убият, когато излязат извън килийката, с излюпващата се пчела и затова трябва третиранията винаги да се повторят след 4-5 дни, за да бъдат убити всичките кърлежи.,,
Това, най-вероятно, донякъде е точно така. Намерих една пълзяща миналата седмица, с един "бледолик" върху нея, както ги наричаше Данчо. Явно не му бе стигнало времето, за да "избистри" цвета:bigsmile:. И определено не беше много витален. Другите, тия с червеникаво-кафевия цвят, като ги сваля върху работната ми повърхност, което е капака на един кошер за ремонт и реставрация, припкат като луди, щото им пари под крачката, че е на слънце. За около 4-5 секунди се изпичат на нагрятата плака:icon_twisted:
Като стана въпрос за кошера за ремонт, намерих сили и го отпочнах последните дни на Юли. Три дни си поиграх с подръчните материали и инструменти и започна да прилича на нещо. Остават някои дребни детайли и ще отива за боя. Трябва, като отидем да вадим медеца към средата на месеца, да нащракам някое фото. Въпреки, че тука за да се качат снимките, трябва да се кастрят и осакатяват, което е доста дразнещо. Та може и във вайбъра да ги кача. А може и нищо от това да не направя, щото съм на морето и така съм се омързеливил, че ще е истинско чудо да свърша нещо различно от това да се наливам с биричка и да ми плещи устата:cool:
п.п. А да, за акареца споко, тоя мач съм го играл. Една година времето позволи чак към 10.09. да тртетирам и имах нулева зимна, тъй че не е толкова фатално!Замислете се защо;)
На малки до средни пчелини,може и да минеш без третиране и то до някое време.Ама на големите нивата на акари са високи и заразяването е скоростно.
Ако чакаш хляб да ядеш от пчели/пчеларство само със природна храна няма да избараш много.
Сега му е времето да се третира ( след медосбора !) и да се свали максималко акара от работника.
Това може би е разкочничето при мен, че няма никакви други около мен. Акар почти не съм виждал, на тестовете винаги е бил много малко, да не кажа никак и никога не съм имал дори и подобия на кражби ... Мисля че това е основната причина. И това че имам 10 кошера, които постоянно се увеличават .. въпреки че не искам ..