Няма как да се получи в толкова много кошери и в кошери в които майките са от май, от които направих отводки за продаване.
Преглед за печат
Така както обрисуваш картината и без да те обиждам с въпроси от типа "ама ти сигурен ли си, че ти е изчезнала летящата?";) крадци на летяща мислил ли си го като вариант? Или пък буря да е имало скоро при вас и да се е получило налитане в друг пчелин, ако има такъв м/у теб и пашата?
За крадци се съмнявам, че тук аз ходя да им оправям пчелините, а някой външен е малко вероятно. Буря? Освен як пек, друго не е имало. Съмняват ме само дали не са пръскали розите, но едва ли някой ще признае. Но пък няма пред кошерите измрели пчели. Здраве да е. Ще наваксвам за кой ли път.
В събота (29 август) си прегледах отводката, която направих на 1 август, без придаване на майка, само с отворено и затворено пило, мед и прашец. Прегледах рамка по рамка, но не видях никакво пило. Прегледът беше по залез за да няма кражби, не се виждаше много добре, но все пак нищо не видях. При мен пчелояди няма, но лястовици има много, възможно е да е изядена майката. Другата възможност е още да не е започнала да снася, макар че това са 28 дни. Стеснили са си входа, носят и прашец, нектар, не са малко и пчелите в тази отводка. Чудя се дали да изчакам още малко и пак да проверя за наличие на пило или направо да си закупя оплодена майка?
Все още не съм се научил да я намирам, макар че вече втора година пчеларствам.
Това е много важно, ако искаш да си пчелар. Опитай или потърси някой можещ да ти я открие, покаже и след това правиш няколко опита вече с тази пита да я откриваш. Намираш я, изместваш погледа, отново търсиш. Това упражнение го правиш десетина пъти и мисля, че ще си в играта.
и наблегни на питите с яйца, аз досега колкото пъти съм търсил никога не съм я намирал, виж, като не я търся, все ми изниква пред погледа:laughing:
Аз от много години гледам пчели, но трудно намирам майката. Но познавам,дали има такава по странични признаци. Един от тях е следният: Ако в кошера има повече пити, отколкото пчелите могат да покрият, когато има майка, пчелите се събират в тази част от питите, където е тя. Ако няма майка, пчелите са пръснати равномерно по всички пити.
Пак не успях да я открия, но радостното е че видях цяла рамка доволно от двете страни с пило - отворено и затворено. Сега изниква другият проблем, понеже не съм я хранил тази отводка, дали ще успее да събере достатъчно нектар и прашец за зимата. :)
Отводката, която направих късно лятото сега е на три междурамия пчели, по коледа й дадох 1 кг питка (пудра захар и мед). Преди няколко дни видях, че всичко са свалили надолу, запасите от мед не са големи - не повече от 3-4 килограма, колебая се дали да дам втора питка?
Днес "пуснах" по една слушалка на кошерите. За сега добре. Мора даде малко заден.;)
И при нас вали. Сефте.
А при нас - не. За сефте.
А при нас утре ще вали още повече :bigsmile:
Към момента 30% смъртност при мен като броя и тези които обедених заради прекалено слабо семейство и липса на майка,от не помня колко години насам не съм стигал 30%,но като гледам положението и по другите пчелни е същото та дори и по зле
Колега Демонж, един въпрос - храни ли есента със захарен сироп/инверт??...и ако ДА, по колко литра на семейство??
При мен също вече е 30%, масово при мои познати и приятели също е 30% минимум. Има малки изключения някой да има под 30%. Не знам дали не греша, но на мен ми се струва, че най-голям процент смъртност има там, където има струпване на големи пчелини на едно място.
При мен бадемите цъфнаха и приблизително 8-9 от 10 пчели носят предимно бял, а някои и оранжев прашец.
Белия прашец е от явора.И той цъфна.
:yahoo: Най-после заваля.
От две седмици прогнозата беше за дъжд всеки ден, но чак сега заваля.
Купих си МТО станция ( 30-40лв. ) показва т* и влажност на въздуха. Вчера по обяд влажност на въздуха 30%.
Тази година пашата изпревари със седмица.
От няколко дни пчелите летят устремено и уж носят нещо, но приноса е много слаб.
От утре очаквам пчелите да луднат и кошерите да почнат да натежават.
Високи добиви на всички!
Колеги, (въпреки че не искам да ви казвам така, тъй като аз не съм ви, но не знам по какъв начин да се обръщам към вас общо) ... от кой район сте горе долу и какъв принос очаквате и от какво . Другото нещо е че вчера при нас беше голяма буря и градушка близо до плевен и ракетните площадки помогнаха доста, но пак е паднал едър град, но не толкова интензивен. Нямам никаква идея това как влия е на пашата. Ако е акация знам, че няма да остане, но за другите ?
Няма липа тук, има 5-6 дървета в района. Ние имаме 2 големи, но това нищо не е. Има слънчоглед много, той предстои, обаче е чак след 1 месец поне. Започва началото на юли.
При нас почти в Плевен дето се вика, става точно след 1ви юли, тогава започва да цъфти. Ако искате ще пиша кога е засят, понеже съм го отбелязал в тетрадката. Ама сега съм в София и не я нося. Бях започнал да го описвам като електроннен документ, ама така и не сварих да прехвърля напълно.
Може би липата трябва да цъфне следващата седмица ... ама и това не съм сигурен. Утре се прибирам и ще пиша.
Положението в южен централен е,като почти навсякъде-предимно слънчогледово.......и откак Гогата74,преди две седмици, обяви край на роенето,вече три роячета на по две рамки с млади майки влизат в капаните.Аз доволен!
Иначе кошерите са в работно състояние.Разширени са на макс,което не им пречи да пускат малки роячета.Не всички,ноо....Най-обичам семейства,които сами си сменят майките през август-те и дават най-много мед.До сега съм имал само 4 семейства,които в продължение на няколко години,сами си сменят майките.Правил съм опит да ги развъждам,нооооо..както и да е.
В края на юли вадя меда и пристъпвам,към производство на свищаци.Миналата година пропуснах,заради сушата,нооо таз няма да пропусна...даже да е,като миналата...
Аз доволен!
Липата почти прецъфтя.
Даде повече нектар от очакваното, дори мога да отделя чиста липа, въпреки, че няма липова гора а единични дървета.
Можеше да носят и днес, но вали.
Е, тъкмо ще дозапечатат, докато преподреждат плодниците.
Предни години по това време беше суша, а сега има доста влага в почвата. Може да съберат още нещо.
Доволен съм!
За първа година ми сеят късен слънчоглед и ми разбиха метода на работа.
Накратко: вадя всичкия запечатан мед, третирам за акар и ги оставям ако могат да съберат нещо за зимата. Проверявам ги средата на август и ако не ми харесат получават една хранилка.
Да, ама слънчогледа поскъпна и са посяли късен и на двата пчелина(един блок е даже с капково). Предполагам, че ще цъфти началото на септември и сега съм в размисъл... Ще отделя ли нектар? Ако го чакам ще закъснея с третирането, ако третирам и им го оставя за зимата дали ще кристализира и ще си вкарам автогол, ако имат шанс да съберат в повече и за мен оправдано ли е?
Всяко мнение и размисъл по темата ще е в помощ, особено ако някой е имал такава ситуация преди.
В южен централен-зазимихме.
Пило на 4-6 рамки-разновъзрастно,мед--15-20кг.В резерв още 4магазина,наполовина запечатан.
Както вс година,ги стесних на 7-8 рамки.Има и един на 9.
Най-вероятно,още една жертва ще пишем на пожара.Една млада майка издава багажа....Не взима сироп,малко по-късно(седмица),гледам,напад ната,Изведох я в отводка на др мясо,тръснах 3-4 рамки млада пчела ииии.След седмица ще видим.
3 пъти подхраних с гол сироп 1/1.Третирах още пролета със СР иииии,сега чакаме януари за питка...
Аз доволен!
Аааамиии,бързак!Даже закъснях.Обикновено зазимявам с ваденето на последния мед.Основната цел на раното стеснение е,за да могат да концентрират медовите запаси в оставените рамки,а не да пръскат меда в целия плодник......Има и други положителни ефекти от раното стеснение,които сме коментирали....
Днес сутринта доста студено, но после страхотно слънчево време (18°С)
Някои пчелички само любопитно надничаха, други се облитаха по-сериозно, а трети дори носеха прашец...
Нормално!
Освен това,по нивите масово е нацъфтял синап..Та има с какво да се занимават....
При нас не е валяло от март, а само на 15 километра от нас ги отнесе.
Същото беше и при мен до август нито капка дъжд, на 20-30 км. от мен паднаха 300литра до август. Валеше всеки ден, дори колегите ходиха до пчелина, че но
можеха да повярват, че при толкова дъжд само при мен не вали. Аз и покавам камерите, те мислят че и пускам запис. Последните 5 години много суша, мисля само 2021 беше добра.
Днес в 13:00h ... 24°С!
Пчелите доста интензивно летят и носят прашец, все едно е пролет...
Днес идеално време за.......гъби.Напълних 2,5 кофи пънчушки за има-няма 2ч.
По някое време ще се пробвам да кача снимки....
Ний им думаме припънки. В другата, вече несъществуваща стая, започнах темата "В градината през годината" с такива гъби в градината на село. След предишните дъждове се появиха, но малко - имаше за една салатка. Сега съм в очакване на следващата партида.
Това е втората партида.Общо към 60 бурканчета 300млл..задушени с марина и заварени в бурканите за около 5-6 минути..
Днес пчеличките получиха по една питка. Не че (с изключение на 1-2) имаха някаква спешна нужда, но нали е месеца на подаръците...
Е, имаше и недоволни - Един така се разлюти, че остана без подарък. Явно не беше чувал поговорката за "сърдит Петко"...:laughing:
Добреде,поне да беше изчакал именния си ден,тогава да ги почерпиш.....Когато е студено,пчелите са в кълбо и по добре би преценил медовите им запаси.А сега,подготвяй втора питка,без да знаеш имат ли нужда...:laughing:
И при мен има гладни пред умиране, я изкарали този месец я не. Зазимени с 13кг. мед, към края на Ноември имаха 1кг. само. Нямам пари да купя храна и е зле работата. Учдя се дали да не купя малко от коледния бонус от работата, но като се сетя, че всички пчелни продукти нямат цена и вместо да купя нещо за семейството ще ги хвърля на вятър не ми се дават. Обичам пчелите, но ни докараха до дъното. Меда трябваше да е над 15 на едро и 20 на дребно спрямо инфлацията, но за съжалене пазара е наводнен от имитиращ продукт, на когото пише "пчелен мед" :(
Нищо не съм продал, те в момента го купуват на загуба. Но, като знам колко пудра захар трябва и не си заслужава, иначе как да го извадя от тенекиите. Мисля схема да залича още 10тина кошера и да сложа по рамка над кълбата и евентуално да взема само по една питка евтина храна, че гледам в продавалник Апифонда 1 кг – 5,20 лв / кг. и няма начин да дам толкова пари.
Ами дай от него на най-нуждаещите се. Може и да продадеш "на загуба"и да вземеш храна - загубата на пчелни семейства би била по-голяма загуба.
Имаш опции!
ПП Видях, че си дописал за меда "как да го извадя от тенекиите". Преди много години съм спасявал кошери тъй, с кристализирал мед: вадех го от тенекията на парчета с шпатула и после над семейството, както питките и пчелите го вземаха много добре. Предполагам, че с някои видове мед няма да се получи, но нищо не ти пречи да пробваш с един кошер...
Ще го измисля. Така с ваденето с шпатулата е мъка и няма да се наема. Имам такива семейства които ги изяде акара и ще ги жертвам, то пролетта и да избутат са си загуба. Та мисля така да направя, по 1 рамка от тях и ще взема само 100кг. храна на първо време, пък Февруари ще видим.
Тенекията до печката или в съд с топла вода докато се поотпусне и атакуваш с нещо остро. Аз след като видях от Ангел за меда в марля вече не се занимавам с пудра захар и меда не се разтича. Ако щеш вземи ножица за ламарина и нарежи и "обели" тенекията от меда и после с ножа директ си отсичаш питки. Грехота е при мед, който го вземат за без пари да идеш да купуваш храна.
Аз в сряда отивам да видя какво е положението и съм с нагласата, че ще правя питки.
Един от основателите на форума,насипваше в пакети(тарелки),още при ваденето на слънчогледа.До януари,меда е кристализирал и хоп в кошерите...