Благодаря!
Значи ще си похапват доволно почти до последния ден а някои и след това, че загуби има за покриване и някои за подсилване. Не постоянно имам възможност да е всеки ден, но през ден, два, три, както дойде, получават по около 200гр. на ден.
Преглед за печат
Благодаря!
Значи ще си похапват доволно почти до последния ден а някои и след това, че загуби има за покриване и някои за подсилване. Не постоянно имам възможност да е всеки ден, но през ден, два, три, както дойде, получават по около 200гр. на ден.
Е щом им сипваш през ден два можеш и да им спваш по 500гр. на хранене, аз сега на моите стацинарни така правя, а подвижните са много силни и вече имат магазини и са забравили за сироп от дестина дена.
Не знам как е в Стара Загора, но на 24 април акацията в Пловдив вече си беше цъфнала.
Ако решиш да послушаш съвета на Евгени Филимонов има начин да провериш дали нещата се случват точно така. Просто добави оцветител към захарния сироп- все ще ти е останала някоя боичка от Великден, с чиято помощ можеш да получиш верния отговор.
Благодаря за съвета!
Пчелите не са в Стара Загора. Или са в полето на 20км. южно от Стара Загора или както е в момента в подножието на Стара Планина. И те като мен много не я обичат Стара Загора :D Местя ги два пъти в годината да не им доскучава :D
Тук акацията миналата година цъфна 5 дни след тази около Стара Загора. Тази година тук акацията се разлисти с 10 дни по-рано от миналата година и очаквам да цъфне по-рано. Овощните дръвчета си цъфтяха по "график", но акацията нещо изпревари с разлистването. Кофти, че статистиката ми е само от миналата година, но това показва :D Наглеждам за "ориентири" и 5 дни преди цъфтежа мисля да спра с подхранването на семействата които ще трупат "излишъци", за другите ще преценя в движение.
Аз не съм с много и ми е лесно :D
Обичам експериментите ама ще видим дали ще го приложа това с оцветяването, ако имам време да ги следя може ама ако ме грабнат някои задачи няма да мога.
За подхранване по време на акацията бих прибегнал ако времето тотално се скапе за повече дни и пашата отива към провал, но дано не стане. И да вали, за час да прекъсне през деня и те набързо пребягват 300-400м до акациите и действат. Хитряги са те, дремят на прелката и малко да намалее дъжда вече са избръмчали :D
Тези пчели ме усещат, че още има с какво да ме изненадат и си правят бъзици с мен :D
ДБ 10 рамков. С цел прехвърляне в ЛР като напълниха плодника и им отесня преди седмица ги разширих с ХР над плодника и ЛР корпус и майката в ЛР корпуса.
Вчера го отварям да видя какво се случва и всичко е нормално, НО към последните рамки в очите ми се наби захранен маточник.
Прегледах всички пити отново да видя за други маточници, но нямаше, само един в целия кошер. Белязах рамката да не си напрягам паметта :D
До тук добре и вече се умуват някакви варианти, предполагам е за самосмяна, и без това отводка ще правя от кошера след някои ден.
Днес го отварям да сложа една основа да се занимават и нали ме човърка погледнах питата с маточника. Гледам няма го, пък гледам пак го няма, погледнах да не съм объркал питата при белязането и погледнах и съседните. Маточника го няма, разчистили са го като незаконна вила :D Не прегледах всички пити да видя да не са си направили нов. Майката е от миналата година и добре се представя.
Защо така се бъзикат с мен? Евентуално какво да очаквам от това семейство като развитие на случката?
зашто има в единич кошер само 2 пити с пило маиката я видях даите нчкакав самет какво да направч благодаря предварително
Вчера получих една отводка на 3 пити ДБ, обаче гледам, че на едната пита има маточник (излюпен вече), трябва ли да го изрежа?
Е хубо де тоз дето ти я даде не ти ли каза какво има вътре?както и да е слагай сироп 1към1по200мл.през ден,след 5-6 дни виж дали има снесени яйца и ако има добави 1-2пити с люпещо пило от друг кошер,след 7дена оше1-2пити с пило не спирай с храненето и пиши по подробно в ситоацията в която си.вид на кошера,колко бр.са с какво разполагаш и тн.ако си го опоменал някъде извинявай.
съвет първи научи се да пишеш judge;Цитат:
Първоначално публикувано от ivo
Дано да не са вдигнали кошера по обедно време.... :DЦитат:
Първоначално публикувано от Mind_Control
При 3 рамки с пчели, лесно се намира майката. Но ако е неоплодена, е бърза като като гърмян заек. Ако са ти дали скорошно направена отводка от роево семейство или отводка с придаден маточник пред излюпване, просто в момента е излязла майката и следва оплождане. Иначе и да не го изрежеш този маточник, пчелите ще го изчистят.
Аз отводка не бих взел, преди да се убедя, че има майка и яйца.