Сложи два пръста вода,да има каде да се отаяват буклуците.
Преглед за печат
Слагам малко водичка, и мажа стените на кофичките с една гъбичка със сапунен разтвор. Водата за да се утаява по-добре а сапуна за да се отлепя по-лесно. Така или иначе боклук винаги има и се изстъргва с нож след като се втвърди восъка. Личи и на снимката как съм стъргал, питите са поставени с дъното на горе.
Ако върху приемната кофичка сложиш тензух, боклука ще остава в него и восъка излиза перфектно чист. Има опасност восъка, ако излиза е с ниска температура, да се втвърди в/у тензуха и да почне да прелива. Другия вариант е: остърганите боклуци, да ги завържеш в тензух и да ги претопиш отново. Излиза доста восък и то много чист.
Успех.
Ако восъка минава през тензух не е необходима вода в кофата.
Аз процедирам така в 1 казан 80л сипвам около 10л вода имам много ситна метална мрежа която е около 4кв.м слагам е разгъната в казана след това восъка във мрежата и топя всичко ,като се разтопи вадя мрежата боклуците са в нея и ги пресовам с тежест ,чистият восък остава в казана.
Имам един въпрос:
Колко време трае една варка/10 рамки МК/?
Миналата седмица топих 10 рамки повече от един час и постоянно течеше восък.По едно време отворих топилката,махнах дървените рамки и разбърках остатъка в кошницата.Оставих го и още 30 мин-продължаваше да тече восък.Накрая ми писна и спрях.Ми то бива,ама 1.30 часа,то все едно варя ракия:)
Та колко време трае една варка при вас-парна топилка,на газ
Това не е вярно !!! Ако топите восък в някакъв съд без вода, ВИЕ ГО ИЗГАРЯТЕ, и после се чудите защо е кафяв или черен и защо мирише на лошо.
Восъка ВИНАГИ трябва да се топи с вода. Тя е по-тежка от восъка и пада на дъното, като по този начин защитава восъка от прегряване. Дъното на казана може да се нагрее до 200-300 градуса от огъня (газта, котлона и т.н.), но водата в никакъв случай няма да се нагрее над 100 градуса. Да, може да се изпари, но фазовия преход от вода към пара консумира ОГРОМНО КОЛИЕЧСТВО ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ и отнема много време. Слагайки вода на дъното вие все едно слагате ТЕРМОРЕГУЛАТОР, НАСТРОЕН НА 100 ГРАДУСА.
Ако водата я няма, то тогава дънния слой восък става течен и поради високата си топлопроводимост бързо се нагрява до над 200 градуса. В него обаче продължават да плуват нестопени парчета твърд восък, който е с ниска топлопроводимост и изисква часове време, докато се разтопи на 100%. Крайният резултат - част от восъка часове наред стои нагрят до много висока температура и една камара негови съставки деградират (изгарят). След това калъпа, който го направите, съдържа всичко друго, но не и чист восък. Изкупвачите ще го вземат този калъп на по-ниска цена и след това ще го избелят с киселина и ще го пробутат пак на вас под формата на основи уж от "восък" с бежов цвят, но миришещ много странно. Пчелите като го помиришат, и бягат на другия край на кошера, където започват да се кръстят и да си бият главата в земята. :)
Г-н Матеев, в контекста на разговора се разбира, а и в началото на мнението от което е цитатът е написано "приемната кофичка". Така че всичко е вярно.
Да, съгласен съм. Същото са написали и колегите по-нагоре. При наличие на стандартен тензух обаче няма да има "тежки мръсотии". Следователно може и без вода. В "приемната кофичка".
Ти нали не си ги представяш тези мръсотии едри като маслини?
Мръсотиите в повечето случаи всъщност са много финни микроскопични частици, примесени със самия восък. Те обаче имат различно тегло от восъка и ако в течна фаза восъка се остави на спокойствие, за 2-3 часа тези мръсотии се утаяват и се разтварят във водата. Правил съм го това хиляди пъти и въпреки привидно чистия восък, водата която изливам отдолу винаги е черна като катран.
Аз обаче говоря за процеса на претопяването, а не за последната фаза - изливане в някакви съдове. В тази последната фаза се излива без никакви цедки в последователност от по-малки съдове. Аз например използвам легени за по лев-два. Когато се излива от дъното на казана ти не виждаш дали се излива вода или восък - виждаш само една черна течност. Излива се последователно в толкова легени, колкото са необходими. Чак след изстиването виждаш какво точно си излял. Първия леген обикновенно се оказва само черна вода, понякога примесена с мътилка и кал. Втория леген е смесен - мръсна вода на дъното и отгоре плуващ втвърден восък с кал по долната си част, която после се изстъргва. Следващите легени са с идеално чист восък. Каквито мръсотии е имало, те са останали във водата на първия и втория леген.