Ето и моята работа, хоризонталната тел не съм я завързал защото първо лепя с ток вертикалните, след това опъвам и заковавам хоризонталните и ги лепя и тях, за да не се пресичат веригите.
Преглед за печат
Ето и моята работа, хоризонталната тел не съм я завързал защото първо лепя с ток вертикалните, след това опъвам и заковавам хоризонталните и ги лепя и тях, за да не се пресичат веригите.
Напълно излишен труд.
Напротив - това е първата свястна рамка, снимка на която виждам в този форум. Съобразно моите лични разбирания за добро обтелване, тази рамка е почти перфектна. Почти отговаря на 100% на всички конструктивни изисквания. Аз лично бих променил само едно - периферните обтелвания отдолу и отстрани трябва да са малко по-близо до летвичките, но и така става. Тази рамка ще издържи на произволни високоскоростни натоварвания както в радиални, така и в аксиални центрофуги. Отгоре или основата трябва да се подгъне на 90 градуса и да се залепи плътно към горната рамка, или трябва още една хоризонтална тел на 1.0-1.5 сантиметра разстояние.
Не ми се сърди на моето мнение. Аз съм техничар човек и вярвам на формули и на математика, а не на това какво е правил нечий дядо преди 100 години. Ако колегата опъне още една тел от горната страна на 1.5 максимум на 2.0 сантиметра, това ще бъде идеалното обтелване, което ще позволи на питата безпроблемно да издържа на всякакви натоварвания във всякакви посоки, създадени от всякакви центрофуги.
Ами слагайте и мрежа за комари ,че е по - плътна. За дядовците е ясно , по са разбирали от нас.
От години започнах да правя рамките с 4 хоризонтални и три вертикални тела. Правих различни експерименти, но този вариант се оказа най-удачен. Няма проблеми при центруфужене на новоизградените рамки, а общо взето меда излиза основно от тях. Вярно, че ртуда е малко в повече, но няма безплатен обяд. А е важно и телта да е хубава, че има тел и тел. Ползвам иноксова на лега и съм много доволен. Когато нещата започнат да се правят на конвейр нещата стават малко по-бързо. А откакто минах на такова обтелване нямам бракувана пита поради изкривяване провисване, нещо, което често се случваше преди.
А как ще се монтират основите , явно с ток няма да стане , и ако имаш да подготвиш няколко хиляди рамки ще отнеме много време. За здравината две мнения няма , но трябва компромисен вариант. Според мен теловете нетрябва да се кръстосват.
Когато работиш на конвейр, ръката бързо свиква с шпорчето. До сега не съм ползвал залепване с ток, въпреки, че има решение и на този проблем, а установката ми стои в склада. Просто с шпорчето ми е по-удобно, а времето, което ми отнема да залепя една основа с ток и това с шпорчето са съизмерими. Въпрос на рутина. Пропуснах да отбележа, че правя около 1000 рамки годишно.
А така Ника, тая рамка и в адронния колайдер да я пуснеш, пак ще устиска :)
Г-н Матеев, навремето влязохте с гръм и трясък по форумите с идеята за шоково снижаване на стойността на инвентара и себестойността на меда ? И, ако не се лъжа, на първо място, на цената на рамки и основи ? Сега вече слушаме за цени по 2 лъва и тежко обтелване...
Абе Доктора от Павликени е брутално прав - всеки трябва да измине пчеларския си път...
П.п. Г-н Матеев, отдавна се каня да питам. Колко часа труд на кошер за годината имаме ? Разбира се питам за квалифицирания. Боядисване, преместване, огради и стойки не са интересни. Благодаря.
Много си усложнявате живота , за мен обтелването е най досадната част в пчеларството. Обтелвам на четири реда хоризонтално ЛР рамка и лепя с трафа. Макар, че съм още новак в пчеларството/четвърта година/ и въртя пити ,които в болшинството са новоизградени, досега нямам скъсана пита при центрофугиране.
Ще се постарая да стана
Прикачен файл 619