Ето какво представлява ВЕТИС - това е свещенна база данни, около която си изкарват хляба 10-20 000 човека (частници или държавни служители).
http://www.indexbg.bg/web/gallery/do...escription.pdf
Преглед за печат
Ето какво представлява ВЕТИС - това е свещенна база данни, около която си изкарват хляба 10-20 000 човека (частници или държавни служители).
http://www.indexbg.bg/web/gallery/do...escription.pdf
Единствена уловка за която се сещам за момента не че в бъдеще няма да измислят друга е че могат лесно да направят карта с регистрираните пчелини и при една сателитна снимка да направят друга карта и после да ги съпоставят.стр. 8
А винетки защо не уредихте?!?! Всяка пчела да минава годишен технически преглед и на дясното око в ъгъла микровинетка. Пожарогасител и триъгълник трябва ли да си носят или само да се обаждат до Гражданска въздухоплавателна администрация?!?!
Много добре знаете колко пъти МЗХ обещава и после в наредбата четем глупости от 1001 нощ.
Махнете всички разходки до ветеринарния лекар. Тогава вече може и да стане номера. ВСИЧКИ ОПЕРАЦИИ ПО ВЕТИС ДА СА БЕЗПЛАТНИ!!!
Пчеларят да активира номера по телефон или имейл и толкова. Никакви разходки до БАБХ и ветеринаря, ама НИКАКВИ!!!
В 03:00 като пия две-три големи и реша да си местя кошерите на другия пчелин - АЗ ТРЯБВА ДА МОГА ДА ГИ ПРЕМЕСТЯ и да не искам от никого никакви документи и декларации и... тоалетна хартия!!!
Пращам един имейл, че започвам да местя семействата с номер 123123 и 165767 от пчелина Х към пчелина Y и ВЪПРОСА ПРИКЛЮЧВА!!!
Да, на държавните служители ще им бъде по-лесно, но за нас остава цялата тежест. Каква е разликата за пчеларите - НИКАКВА!
Каква статистика ще поддържат, като още от сега тръгваме да търсим вратички и семействата ще живеят 200 години (на документи) или ще мрат едно след друго...зависи как ни е удобно.
С какво ще помогне една информация, която е изкривена още от началото?!?! Какъв контрол върху здравословния статус като ще въртим табелки както ни е удобно и това се приема от МЗХ.
И това го обсъждахме - при хващане на рой, при направа на отводка, или при създаване на ново семейство под каквато и да било форма, пчеларя сам попълва протокол с описание на настъпилите събития. Към този протокол прилага списък с номерата на табелките, които ги е зачукал на нуклеусите (кошерите). След това протокола се носи на ветеринарния лекар и той е длъжен да го въведе във ВЕТИС.
Срока за направата на този протокол беше до 20 дена след настъпване на събитието. Срока за занасяне на протокола при ветеринарния е до края на текущия месец. Тоест можете да се мотате колкото си искате, стига да не ви дойде проверка и да ви хване, че имате немаркирани семейства. Но дори и тогава можете да излъжете, че 20-те дни все още не са изтекли.
Има един единствен случай, когато тези табели трябва да се сложат веднага - това е когато кошера напуска животновъдния обект поради някаква причина - местене или продажба.
Без да питаш никого можеш само да си го местиш от единия крачол в другия. :)
Местенето на животно обаче не е безопасно действие, особенно ако е болно или пък ако се намира в район с усложнена епизоотична обстановка. И тъй като ти не си компетентен по въпроса, няма как да се разминеш без разрешение от ветеринарния лекар. Ако твоя лекар се навие това да го прави в 3 през нощта, нямаш проблеми и тогава да го местиш.
Предай им много поздрави от този в крачола ми.
Ветеринарният лекар трябва да има информацията преди аз дори да си помисля, че искам да местя кошери. Той трябва да бъде запознат със здравословното състояние на семействата. Ако има проблем, той е длъжен да ми забрани каквото и да било движение на кошери, а не в последния момент да го питам дали семействата са здрави. Първо - той няма да помни, второ - изобщо няма да си направи труда да провери, трето...абе няма да стане тая....
Пусни анкета "Ще си регистрирате ли семействата". Аз още сега мога да ти кажа какъв ще бъде резултата, но нека да бъде забавно.
Де минимис - 200 кошера. Кой тъпак ще регистрира всичките си кошери? Преди 20 дни ги направих и толкова!
Следващата година започват врътките и десетки хиляди семества ще "умрат" документално. Вече дори тези с био регистрации, ще поддържат минимален брой, а всички други в сивия сектор и НИКОГА няма да ги регистрират.
Чудя се като отида на пчелина с работата си по пчелина ще се занимавам или да пиша протоколи? Някой си, някъде ми създава излишна работа вместо да си седна на една люлееща се система и да си клатя.....да ....краката. Дали са с номера или без изобщо не ми пука. Някой като му трябва да дойде и да им слага номера, да им ги маха, да ги описва, кой къде е местен, след това връщан, умрял създаден, болен, здрав и т. н.. След това да ходя и на всичката тази простотия да им се моля, на колене да им падам и да ги чакам половин година да се сетят да ми вземат проби, след това да дойдат да ми вземат меда и колкото е по - ниска цената, аз толкова повече да им се радвам. С всеки изминал ден мислейки, че измислят нещо ново се измислят простотия след простотия.
Абе хора, правете каквото искате, ама не го пишете тука, защото форума наистина се чете и от служители на БАБХ и от МЗХ. Да не се учудите ако следващия път ви сервират, че се вкарва в заключителните разпоредби нов член, който гласи, че глобата за нерегистриран кошер или такъв без табелка или с фалшива табелка е 1000лв.
Стигнахме и до санкциите за неспазване на наредбата.Обсъждани ли са и какви са въобще.