divinorum ли :D решил съм да насадя 200 квадрата само,че от нормалната да има за чай
Преглед за печат
divinorum ли :D решил съм да насадя 200 квадрата само,че от нормалната да има за чай
тая шашма със сухата захар е специалитет на районите дето си нямат паша като хората и правят такива изгъзици.....общо взето това е популярно из Южна България....Цитат:
Първоначално публикувано от Лалов
Аз съм в Южна Бг и аз не познавал лично някой и не съм чувал да има някой в района, който да го използва.
Ако се вгледаш по-задълбочено, ще откриеш че хората които проповядват този метод, предимно работят с Карники. Карниките се нуждаят от "нещо" което да ги излъже да поддържат яйцеснасянето в периодите на безпашие (както между пашите, така и наесен) и да ги излъже да отглеждат повече пило в най-ранна пролет.
Повечето други раси пчели не се нуждаят от такива "трикове". Със сигурност това се отнася най-вече за и е тотално безсмислено да се прилага при Ligustica, Mellifera mellifera (включително и средноруската пчла), Buckfast,в голяма степен и Caucasica ( с условието че се нуждае от по-голям плодник, тъй като има склонност да складира мед в него)
Лично мое мнение
В нито едно сериозно издание не съм видял нещо положително за сухата захар.
Статиите са за по-скоро нанесена вреда отколкото полза.
Цитат:
Първоначално публикувано от зуница
А защо не пробваш и да погледнеш в кошера за да видиш положителното.
Ако пчелите ни върнеха и частица от това на което ги подлагат пчеларите, много от нас нямаше да се познаят в огледалото.
А в моите кошери пчелите носят мед. Досега не са донесли плик суха захар.Ако се научат да я носят суха ще ги уволнявам.
Знам доста за сухата захар, знам какви са предимствата и недостатъците. Виждал съм на практика как става и какви са резултатите. Виждал съм и другото. От едната страна на милеровата хранилка суха захар, от другата мед. Познайте къде са пчелите. Всяко нещо си има логично обяснение. Тези, които използват тази технология са ориентирани предимно в правене на пчели и за отводки, а наличието на открито пило ги кара да носят прашец, което е втората основна цел. Като тръгне паша захарта става на камък и пчелите въобще не и обръщат внимание. Но за да се ползва тази технология е необходимо оборудване.
[quote="donboneti"]Знам доста за сухата захар, знам какви са предимствата и недостатъците. Виждал съм на практика как става и какви са резултатите. Виждал съм и другото. От едната страна на милеровата хранилка суха захар, от другата мед. Познайте къде са пчелите. Всяко нещо си има логично обяснение. Тези, които използват тази технология са ориентирани предимно в правене на пчели и за отводки, а наличието на открито пило ги кара да носят прашец, което е втората основна цел. Като тръгне паша захарта става на камък и пчелите въобще не и обръщат внимание. Но за да се ползва тази технология е необходимо оборудване.[/quot
Значи според теб: технологията със суха захар развива по силни семейства,така ли?Познавам колеги на тази технология и в никакъв случай не са с по силни пчели от метода на класическото подхранване със захарен сироп.Вие там под тепетата имате слабост към Гърдев и сухата захар,но не мога да си обясня: не си ли давате сметка,ча преработването на това им съкращава живота поне с 1/4!?Наистина е много по лесно и практично,но както и да е!
Май взе да си признаваш полека- лека колега,особеното измисленето понятите-БЪКФАСКА ПОРОДА-няма такова животно... wink;Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Тези отвари без захар ли им ги даваш?Цитат:
в хранилките наливам отвари от разни билки