Аве Павлов ,ти в тези малки часове да не вземаш нещо? Ясно е ,че има противници на изкуствените заместители.Та просто го заявете без да показвате ,колко сте умни.
Преглед за печат
Аве Павлов ,ти в тези малки часове да не вземаш нещо? Ясно е ,че има противници на изкуствените заместители.Та просто го заявете без да показвате ,колко сте умни.
Колега ch.atanasov--Поздрави.
Някой работят ден и нощ други никога.
Чакам до видя какви глупости ще си наприказвате и аз да взема мнение по въпроса.Но до момента нищо ново даже се връщаме назад времето. Че взимам нещо взимам ракиомицин широко спектарен народен антибиотик. Нищо лошо не съм казал но е необходимо да си зададем въпроса до колко е необходимо да се използват такива продукти и при какви случай. До момента всеки изтъква нещо което е ползвал, аз също съм ползвал и ползвам и ще ползвам за бъдеще, даже съм подготвил вече храната и когато времето ми даде възможност ще я дам на кошерите. Покажете нещо практично и елементарно по-приложимо че колегите да го ползват лесно и ефективно.
Недей така да се палиш от лека шега. Ако съм обидил някого мола - се извинявам.
Колеги,аз не съм противник на добавките,стига те да не вредят.Нека обаче помислим и върху един друг аспект - да приемем,че намерим перфектната формула за максимален форсаж на пчелите.Какво ще се получи - посредствените майки,ще се замаскират,а добрите бързо ще се издухат.Посредствените ще се издухат преди добрите.В един момент след прекалено бурно развитие напролет,може да се получи двойно по-голям спад,след прекратяване на добавките.Такива семейства ще станат удобни и за болестите.Добрите майки,от друга страна ще трябва да се сменят всяка година,защото ще бъдат форсирани като за две.Отделно стои въпроса и с адекватното разширение което ще е необходимо след такъв форсаж.Иначе ще берем чепки по дърветата.Лично аз залагам на добрия ген,заместители - само в краен случай за коригиране на липса.Бих ползвал билкови екстракти,етерични масла.Това е лично мнение.
Нека да разделим ХОБИТО от БИЗНЕСА. Хоби пчеларството е за удоволствие. С него се пилее време и пари. Бизнес пчеларството е за ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ. В него има ИНВЕСТИЦИЯ (създаването на пчелни семейства) и след това ПРОИЗВОДСТВО (експлоатиране на тези смейства) и най-накрая се очаква ПЕЧАЛБА. Всеки един пчелар, който иска да създава удобства и комфорт на пчелите си, за мене е ХОБИ ПЧЕЛАР. Ще помоля такива пчелари да не се намесват в темата. Бизнес пчеларите от своя страна трябва да ЕКСПОЛОАТИРАТ инвестициите си колкото се може по-интензивно, ако искат да са по-добри от конкуренцията, която ВЕЧЕ ГО ПРАВИ ТОВА. Междинен път НЯМА.
Ще ви дам пример с овощните градини. Имам си една хоби овощна градинка с около 100 най-различни плодни дръвчета. Ами трябва да ви кажа, че от тях рядко получавам повече от няколко касетки с плод. Причината - ами изоставил съм я на произвола на съдбата. Една единствена година бях назначил работник, който да ги подрязва, тори, полива, пръска с химикали, подпира с колове и въобще да се грижи за тях, и през тази година мазата ми беше задръстена от продукция - може би един или два тона. Та това е разликата между хобито и бизнеса - в количеството на получената продукция. Има ли грижи и употреба на подходящи храни и лекарства, има и продукция. Няма ли го това - всичко отива по дяволите.
Същото е положението и с кравите, пилетата, земеделските култури и въобще с всичко. Не се ли грижиш за тях и не се ли опитваш да ИЗВЛЕЧЕШ МАКСИМУМА от възможностите, бизнеса ти загива.
Ще ви кажа още нещо за ЦЕНИТЕ НА МЕДА, месото, зърното и всичко останало. Пазарните цени се формират от тези производители, които вече са се научили КАК ДА ИЗВЛИЧАТ МАКСИМУМА. Те произвеждат най-много и именно те контролират цените. И ако останалите по-дребни не се научат да правят същото, те ще работят на загуба. Тази тема е един опит да се научим как да го извличаме този максимум, защото който вече го знае, обикновенно си трае. Причината - съществуващото положение с незнанието и самозаблудите на болшинството от пчеларите ги устройва знаещите и те не искат да си създават допълнителна конкуренция.
Та тази тема е за КАНДИДАТ-БИЗНЕС ПЧЕЛАРИ, желаещи да използват научни подходи за ИЗВЛИЧАНЕ НА МАКСИМУМА. Моля всички останали да не се намесват и да си практикуват хобито както си искат и както им доставя най-голямо удоволствие (пилеейки пари и време).
А това че сме изтощавали пчелите и сме им съкращавали живота, принуждавайки ги да работят свръхсилите си - ами че нали това е целта. Ако човк е дал пари за някаква производствена машина, глупаво ще е тази машина да стои без работа. Умното е да накараме тази машина да работи денонощно, а още по-умно е да я пуснем да работи на ВИСОКИ ОБОРОТИ. Ако ние не го направим, други ще го направят. И ВЕЧЕ ГО ПРАВЯТ !!! И контролират ниските цени, защото на тях им излиза сметката, а ние се жалваме по форумите и ще продължаваме да се жалваме, докато фалираме.
Ще дам пример и с цената на прашеца. Тук във форума се шири мнението, че прашеца трябва да се продава по 30, 40 или дори 50 лева. И при тези цени всички се жалват, че няма пазар. И или не произвеждат прашец, или произвеждат смешни количества. А прашеца в нашия бизнес е едва ли не отпаден продукт, който ако го събираме, няма да навредим на семействата. И ако си пречупим мисленето за 50 лева цена и осъзнаем, че на световните пазари тази цена е 15-16 лева, то тогава с учудване ще открием, че можем да продваваме цели тонове хей-така на майтап. А ако я свалим на 13-14 лева, ще се появят и изкупвачи в България и пласмента ще стане невероятно лесен.
Машината вече я имаме (семействата) и тя така или иначе си работи заради меда. Ами лошо ли ще е, ако тази машина ни дава например по 5-10 кг. прашец на кошер, което умножено по 13 лева прави 65-130 лева на година. Та това си е УДВОЯВАНЕ НА ПРИХОДИТЕ !!! А ние сме тръгнали да хленчим за субсидии по 5-6 лева на кошер - ха-ха ..... По 10 лева го дайте прашеца и пак ще стане чудо в приходите ви.
Ето това е ПРАВИЛНАТА БИЗНЕС ЛОГИКА - имаш ли машината, експлоатирай я всячески, при това на високи обороти.
И за последно ще ви дам една моя си класификация на пчеларите, която няма да се хареса на много от вас, и за която ще получа много отрицателни ръчички. За съжаление обаче тази класификация е ЛОГИЧНА и ВЯРНА и тя може да помогне на начинаещите да отсеят плявата от истински ценните постинги в този форум.
НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са тези пчелари, които работят някъде другаде, и през почивните дни пчеларстват с цел да си докарат някой друг лев над заплатата.
МЛАДИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които имат шанса да станат професионалисти, ако правят нещата по верния начин.
СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са ХОБИ пчеларите. Те водят НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО щом като цял живот не са успели да си докарат доходи от пчеларстване, по-големи от заплатата си в другото работно място.
ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които си докарват доходи само и единствено с пчеларстване. Те вече са овладели ПРАВИЛНИ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ, които им позволяват сами да гледат 200, 300 или дори 500 кошера. Някои от тях включват семейството си да им помага, и така могат да достигнат до над 1000 кошера. Ако започнат и да наемат работници, и успеят да ги управляват и контролират, НЯМА ГОРНА ГРАНИЦА за броя на кошерите и за получаваните доходи.
МЛАДИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имали бол пари, купили много кошери и семейства. Аз съм в тази категория. Дали тези пчелари ще успеят да овладеят и контролират сложността на занаята ще се разбере след време.
СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имат много кошери и ги контролират дълги години. Това са хората, в които трябва да се вслушваме. Те наистина са овладели ПРАВИЛНИТЕ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ и наистина дълги години ПРАВЯТ УСТОЙЧИВ И СТАБИЛЕН БИЗНЕС от това. В пчеларските технологии на тези хора има много неща, които хоби пчеларите не ги знаят или не ги осъзнават.
Та най-лошата категория е СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - техните мнения във форума трябва да се приемат с подозрение, защото те често водят до НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО от бизнес гледна точка. Същото важи и за другите видове пчелари, които доброволно се класифицират като ХОБИ ПЧЕЛАРИ. Тяхната цел не е големи доходи, а ДОСТАВЯНЕ НА УДОВОЛСТВИЕ. Следователно от бизнес-гледна точка техните методи на пчеларстване също са НЕЕФЕКТИВНИ и винаги водят до ПИЛЕЕНЕ НА ВРЕМЕ за сметка на полученото удоволствие.
Най-добрата категория е СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - от тях трябва да попиваме всяка една казана дума и да се учим колкото се може по-бързо.
МЛАДИТЕ ПЧЕЛАРИ, независимо дали са неделни или професионални, това са ПЧЕЛАРИ УЧЕНИЦИ. Техните мнения може и да са ценни, но може и да са плод на САМОЗАБЛУДА. Много често тези пчелари са ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ, но част от експериментите са с отрицателен резултат. Добре е да знаем какво мислят и правят тези пчелари, но на цитираните положителни резултати не трябва сляпо да се вярва. Най-добре е резултатите да се проверяват и да се търсят допълнителни информации или мнения по дадения въпрос.
Много е важно всеки един пчелар да си направи собствена сметка дали работи на печалба или загуба. В тази сметка трябва да включи и ЗАГУБАТА НА ЛИЧНО ВРЕМЕ, като времето се оценява поне по 5 лева на час. Ако се включи и времето в сметката и се окаже, че се работи на загуба, то тогава става въпрос за ХОБИ ПЧЕЛАРИ, работещи ЗА УДОВОЛСТВИЕ. Техните методи на пчеларстване може и да са верни от позицията на кефа, който си доставят, но са ГРЕШНИ от позицията на бизнеса. Ако от пчеларството ще се прави бизнес, то той трябва ДА Е ПЕЧЕЛИВШ, за да остават доходи за изхранване на жената и децата. Нещо повече - трябва да остават и излишни пари, които да се използват за РАЗШИРЯВАНЕ НА БИЗНЕСА с нови кошери и семейства. И това разширяване няма горна граница. И колкото по-бързо се прави, толкова по-далеко може да се стигне в рамките на един живот.
В заключение:
Най-важният компонент в една БИЗНЕС ПЧЕЛАРСКА ТЕХНОЛОГИЯ е количеството на ВЛОЖЕНОТО ВРЕМЕ !!! Естествено са важни и другите компоненти, но по тях здравата логика на повечето пчелари работи правилно. По отношение на времето обаче много пчелари не осъзнават неговата цена, а то всъщност е НАЙ-СКЪПИЯТ КОМПОНЕНТ от технологията. И хоби пчеларите го ПИЛЕЯТ този компонент, и дори се опитват да накарат и другите пчелари да го пилеят както тях.
Всичко това го изписах с цел да покажа КОРЕННАТА РАЗЛИКА между технологиите на хоби и бизнес пчеларите, и да помоля хоби пчеларите да не се месят в теми, в които се обсъждат бизнес пчеларски технологии. С молба всеки един пчелар да си реши дали е ХОБИ или БИЗНЕС пчелар и за в бъдеще да не се меси в обсъжданията на пчеларите от другата група. В общия случай тя не се интересува от неговото мнение. Аз например си мълча и не се меся, когато става въпрос за любовта към пчелите. Уважавам тази група пчелари и нека те да си практикуват хобито си колкото си искат, но нека и те да не се месят в бизнес темите и да не се опитват да ни натрапват идеологията си.
Пожелавам ви успех,но не забравяйте,че света в момента се дължи на мислителите които извличаха МАКСИМУМА от всичко.
Всеки има правото да разсъждава и да действува по собствен си начин в тази голяма игра, наречена ЖИВОТ. Природата (или Бог) нарочно са създали различията между нас, като по този начин всъщност се прави проверка кой как ще се справи. Няма рецепта кое е правилно и кое - не. Бъдещето е единственият съдник.
Отлична класификация, обхващата целия пчеларски спектър!
Ако имаше и начин всеки доброволно да си избере в коя група се причислява и тези групи да се отразяват в профила (вместо сегашните: наблюдател; автор; почетен автор и т.н.), ще се спести много време в пресяване на безмислените и безполезни мнения от т. нар. ''почетни автори'', дето влизат във форума само да убиват време (най-ценният ресурс на планетата!) и да бръщолевят ''врели-некипели''... Защото в много случаи, юзер с 6 мнения по същество може да е много по-ценнен и полезен от такъв с 4006 мнения, пишещ предимно в теми за зайци, ловджии, готвачи, цветари (давам само примери, никой да не го приема лично!). Аз, например дори бих добавил тези от групата на ''стари неделни пчелари'' в моя ''игнор лист'', така че въобще да не се ''срещам'' с тях.
Надявам се да няма обидени! ;)