Няма проблем имам 150 кош. мога да ви направя до 300 отводки и пак да хвана 70-80 кг.от кошер.Но не знам дали при вас ще дадат тези резултати.
Преглед за печат
Няма проблем имам 150 кош. мога да ви направя до 300 отводки и пак да хвана 70-80 кг.от кошер.Но не знам дали при вас ще дадат тези резултати.
Те пчеларите са по-големи лъжци и от рибарите. Като ви гледам какви цифри развявате във форума, чак ви се чудя. Но не това е лошото - всеки обича по малко да преувеличава и да послъгва. Лошото е друго - имам чувството, че дори сами си вярвате на собствените си измислици, а това вече е болестно състояние.
Истината е много проста и всеки може да си я изчисли сам. За региона на България при 600-700 хиляди семейства годишното производство на мед е някъде около 10 000 тона. Това прави средно по 15 кг. от кошер и това е ГОЛАТА ИСТИНА. Да, сигурно някъде някой може да достигне двойно или дори тройно средно количество, но това пък означава че някъде другаде някой друг е извадил много по-малко мед от средното за страната.
Та още веднъж искам да ви напомня, че във форума обсъждаме СРЕДНО КОЛИЧЕСТВО от целия пчелин, а не максимално количество от един единствен кошер. И за който не знае как се смята средното количество, ще му припомня:
1. Преброявате си семействата, които сте зазимили предната година. Това е вашата бройка, това е вашата инвестиция.
2. През зимата и през пролетта умират семейства, но какво от това. Полученото общо количество мед се дели на броя на семействата през есента.
Това е вярното. Това е справедливото число, и аз лично ще се учудя, ако някой е успял да получи СРЕДНО повече от 30 килограма от зазимен кошер.
Според мене нормалното е от всяко едно семейство средно да се извади по 1 стокова отводка и средно да се получи по 15 кг. мед.
1. Да, има семейства, от които се вадят по 3 или дори по 4 отводки, но припомнете си следното:
- част от вашите семейства умират през зимата и през пролетта
- част от семействата си остават слаби през целия сезон и не дават нито мед, нито отводка
- оцелелите отводки по принцип са по-малко от направените, защото има например около 30% загуби
- част от семействата стават търтовки, и вие трябва да заделите отводки, за да ги възствановте
- трябва да заделите и отводки за възстановяване на зимната смъртност
- като цяло за стокови отводки (за продан) остават по-малко от половината от направените отводки.
Това количество (стоковите отводки) го делите на броя на зазимените кошери (това е вашата инвестиция) и така получавате какъв е резултата от тази инвестиция, и ако вие наистина сте успели да получите средно по повече от 1 отводка от кошер, значи сте гении или просто обичате да послъгвате.
2. Подобни доводи и сметки могат да се извадят/направят и за получения мед
Ето една РЕАЛНА КАЛКУЛАЦИЯ ЗА СЕЗОН 2015
Направена инвестиция за сезона - около 2000 зазимени семейства.
Тези семейства съм ги хранил, гледал, вкарвал съм в тях пари, труд и транспорт, така че каквито и резултати да получа за годината, те ще се делят на 2000 бройки, за да получа средната стойност.
Получени приходи през сезона:
1. Продадени 200 големи семейства, които всъщност се равняват на 400 отводки както по продажна цена, така и като положен труд и разходи за създаването им.
2. Продадени 600 5-рамкови малки пчелни семейства (отводки).
3. Продаден 20 тона мед
Средни числа за хвалене във форума:
1. Средно от 1 пчелно семейство съм продал 1000 / 2000 = 0.5 отводки.
2. Средно от едно пчелно семейство съм получил 20 000 / 2000 = 10 килограма мед.
Какво можех да излъжа във форума, ако обичах да разтягам локуми и да послъгвам:
1. Средно от семейство съм направил по 2 отводки. Това си беше самата истина. Наистина направих почти 2000 отводки от около 1000 силни кошера.
2. Средно от семейство получих по 30-40 килограма мед. И това си беше самата истина, защото от семействата, които даваха мед, прибирах по корпус или дори корпус и половина мед.
Какво щях да премълча, ако обичах да разтягам локуми и да послъгвам:
1. През зимата ми загинаха около 200 семейства
2. Ураган (тайфун) ми унищожи още 50 семейства
3. Още 30-40 семейства бяха унищожени от кълвачи или от паднали дървета (клони)
4. Още около 10 семейства бяха откраднати
5. Още около 50 семейства станаха търтовки в рамките на сезона
6. Имах слаби семейства (може би 200), които нищо не дадоха през целия сезон, но консумираха труд, транспорт и пари (за захар например)
Всичките тези загуби обаче участвуват в моите изчисления за средни стойности на получен мед и отводки, защото това е ИСТИНСКИ ПРАВИЛНОТО ИЗЧИСЛЕНИЕ. За който все още не вярва на написаното до тука, само ще му припомня следното:
1. Печалбата е равна на ПРИХОДИ - РАЗХОДИ (продадена продукция - направена инвестиция)
2. Средната стойност (средната печалба) е равна на ПЕЧАЛБА / ВЛОЖЕНИ БРОЙКИ
Тази порода може и повече .Забравих да споделя някой белези ?Имат дълги крака и къси крила това е за по любознателните .
http://fermera.bg/пчела-и-кошер/item...жил“.html - с гаранция от 100 кг на кошер :crazy:bow;
Някой знае ли Софрон 'Сони' какво прави напоследък? Неговата система беше доста успешна според клипа от декември 2013.
Какъв народ сме, когато някой е зле всеки му се радва а когато е добре ги е яд. Аз пък се радвам когато положеният труд се отплаща без значение на кой, и пожелавам успех на всички.