Цитат:
Първоначално публикувано от toko652003
Цитат:
Първоначално публикувано от toko652003
Конкретно по темата имам въпрос.
Как успявате да отделите(разграничите)рапи цовия мед без решетка?И ако слагате решетка как принуждавате пчелите да се качат и носят мед в горен корпус без да местите пити с пило?Иде реч за средно по сила семейство, дата около 20 април.
Явно въпроса е доста ''труден'' и никой не се наема да отговори. Откакто го зададох мина доста време. Ако пък се отговори си мисля, че някои
зимни и раннопролетни манипулации и твърдения че еди/какво си ставало в пчелното семейство ще се окажат неверни.
В момента е температурата е под нулата. Интересно ми е как ще се създаде(
време е) достатъчно количество пчели нектаросъбирачки за рапицата? Мисля си че времето е много кратко.Единствения вариянт според мен е използване на двумайчини семейства.
Аз не ползвам ХР, до сега нищо хубаво не съм видял от нея. Проблема е или в мен или в решетките. Ако някой ден успея да ги накарам да я преминават свободно, без да се налага да ограничавам прекалено пилото, бих я използвал.
Моя отговор е този - пчелите сами складират меда отделно от пилото (особенно ако питите са прясно изградени). Нямам идея другите пчелари как го правят, аз не полагам никакви грижи за това.
Ако семейството е силно (под 1 плътно покрит корпус с пчели е слабо), нужно му е точно един месец за да се подготви. Потдържането на горе-долу еднаква популация в кошера през цялата година има и своите недостатъци.