Ами приятелю, какво да ти кажа. Ти ако си 80 кг. за една седмица би ли изял 800кг. храна и да си построиш къща?
Преглед за печат
ами кило и половина пчели са около 9 - 12000 като разделиш 2000 грама на броя пчели май не е много
В неделя заселвам почитателю на Станислав Лем. книгата я оставям за теб
Едно семейство изяжда (за собствени нужди) около 80-100 килограма мед на година. Това са сигурни и проверени цифри, за които има единодушие между учените в целия свят. През зимните месеци едно семейство живее само с по 1, максимум 2 килограма мед на месец. Големия разход на мед настъпва тогава, когато започне да се гледа пило, като количеството изяден мед естествено зависи от количеството на пчелите и пилото. Най-голямо количество изяден мед има през летните месеци, като неговата максимална стойност е около 12-15 килограма на месец за силни семейства.
Нека да приемем максималната цифра от 15 килограма мед на месец за семейство с около 50 000 пчели. Това прави около 25 литра нектар, което е еквивалентно на около 25 литра захарен сироп 1:1. От тука вече можем да изчислим, че максималното потребление за лични нужди на едно силно семейство е около 500 милилитра нектар (захарен сироп) на ден.
Или:
Силно семейство - 50 000 пчели за 1 ден консумират 500 мл. сироп.
Слабо семейство - 25 000 пчели за 1 ден консумират 250 мл. сироп.
Отводка - 10 000 пчели за 1 ден консумират 100 мл. сироп.
При това положение една новонаправена отводка през първата седмица ще консумира максимум 700-800 мл. сироп, или това е една малка хранилка, напълнена догоре.
Изчислените по-горе данни се потвърждават и от личните ми наблюдения от над 2000 отводки за тази година. При направа на двурамкова отводка я зареждах с 330 грама суха храна, което е еквивалентно на около 500 мл. сироп. Тази храна стигаше на повечето отводки за 14 дена (планираната дата на експедиция). Впоследствие се оказа, че датата на експедиция трябва да се увеличи на 18-20-ти ден, и започнах да слагам на новите отводки по 500 гр. суха храна. Най-силните от тях я изяждаха, но повечето от тях така ги и експедирах с недоизядена храна.
Та тази храна (0.5 kg) беше предостатъчна за една отводка да живее и да се развива повече от 2 седмици (почти 3), като през това време 5-рамковия нуклеус се напълваше с пчели и те успяваха да изградят 3 рамки с восъчни основи.
Ха-ха ....... дори и най-силните семейства не са в състояние за 2 дена да вземат 15 литра сироп.
Нека да направим една друга сметка:
За 30 дена по време на слънчогледова паша едно семейство е в състояние да направи около 30-45 килограма мед. Разни двумайчини могат да направят и повече, но пчелите при тях също са повече. При това положение грубо можем да приемем, че едно силно семейство за един ден е в състояние да произведе максимим 1.5 килограма мед, донасяйки в кошера максимум 2.5 литра нектар. Още около 0.5 литра отива за собствена консумация, така че можем да приемем, че 3 литра донесен сироп на ден е максимума на възможностите на едно семейство.
Това всъщност е количеството сироп, който едно силно семейство може да преработи в мед, като го инвертира достатъчно добре, така, щото захарозата в меда да е не-повече от 5%. Повече донесен сироп е възможно, ако има БЛИЗКА АКАЦИЕВА ПАША или ако този сироп се дава директно вътре в хранилката. За акациевия мед знаем, че максимално допустимото количество неинвертирана захар е 10%. Това е два пъти повече от обикновенния мед, което предполага, че пчелите наистина са успели да донесат два пъти повече нектар.
От тука можем да сметнем и двете важни за нас цифри:
- 2.5+0.5=3.0 литра сироп (нектар) на ден, ако искаме силното семейство да го преработи в мед със съдържание на захароза до 5%
- 5.0+0.5=5.5 литра сироп на ден като абсолютен максимум на възможностите на едно силно семейство, но съдържанието на захароза в меда достига до 10% и нагоре.
тук според мен се има предвид 15 литра за седмица а не за 2 дни като по-голямата част от тях да се дадат през първите 2-4 дена.
мисля, че се търси ефекта на запасяване за да се стимулира голия рой да гради, за да има къде да складира. Така мисля аз нека по-опитните да кажат
Какви 10 основи ?
Нали , бе японски кошер ?https://www.youtube.com/watch?v=GEJozrQs1iY
А , работи си по идеята .
Цитирам казано от колега в темата за гол рой, не съм аз автора на писаното. Той е изчислявал на базата на рамки