Първо се увери, че няма майка като направиш втори по обстоен преглед ,защото понякога през пролетта има майки пронасящи търтейви яйца чак тогава реши как ще постъпиш.За мен е прекалено рано семейство да стане търтовка ако есента всичко е било наред.
Преглед за печат
kuline, да обяснявам ли защо съм дал този отговор или ще се сетиш? Да. Знам, че ще искаш да ти кажа. ;)
Така. Любопитството надделя.:bigsmile: Ако е есента пчелите са по - склонни да приемат майка и обединяването се получава по - лесно, но сега е ранна пролет и пчелите в повечето случаи биха искали да си произведат нова майка и едва ли ще искат някаква чужда и не чак толкова добра. Защо казвам толкова не добра? Ами колегата ще ги обединява с някакви по - слаби семейства, а не със силни, а за да са слаби значи майката не е добра. Та пак повтарям: - на пролет майките не се приемат толкова лесно и биха донесли повече загуби тези обединения отколкото ползи. Но всеки може да опита. Така знанията се забиват по - дълбоко в мозъка.:bigsmile:
Пусто му и любопитство.:bigsmile:
Принудих те, да дадеш аргументиран отговор на питащия, какъвто аз не мога да дам. :bigsmile:
Нека пробва това, което предложих, пък после да пише за резултата, защото няма да има полза от търтовките, както и от слабите отводки, пък тогава да съдим "Кой крив, кой прав. А?
Четох в един съвеЦки учебник по "пчеловодство", че в промишленото пчеларство е нецелесъобразно да се "оправят" търтовъчни семейства......подпушват се здраво, за да се насмучат с мед, и се стръскват на края на пчелина в-у платно....и после пчелите се разлетявали по съседните кошери.