На мен един дърводелец ми показа да повдигам ножа. Така било правилно ама ще взема пробвам да изравня плотовете и ножа.
Преглед за печат
На мен един дърводелец ми показа да повдигам ножа. Така било правилно ама ще взема пробвам да изравня плотовете и ножа.
Регулирането на плотовете и ножовете става с помощта на алуминиев мастар.Мастара се слага върху плотовете в лявата част след това в дясната им част.Трябва да направите така че ножовете, както предната така и задната част на плотовете да лежат в една равнина от ляво и от дясно, при завъртането на вала ножовете трябва леко да докосват мастара. Тогава с задния плот регулирате дебелината на отнемането.Ако тези условия не са изпълнени се получават проблемите на рендосването. Ако ножовете не са разположени еднакво на височина се получава вълнообразно рендосване,ако плотовете не са в една равнина в предния както и в задния край се получава прехапване на детайла в предната или задната част, или пък проблем с еднаквото отнемане на детайла.Ситуациите са най-различни, мастара ще ви покаже къде има проблем.Така ще се ориентирате какво да правите.Аз мога да го направя, но ми е трудно да преценя от разстояние къде е проблема.Може би при повече информация ще дам и мнение.
[quote="Станко Ставров"] Тогава с задния плот регулирате дебелината на отнемането.
Станко може би имаш предвид предния плот (А не задния!)Този на който поставяш дървесината и срещу който се въртят ножовете-той е преден и с него се регулира дебелината на отнеманата стружка.Задния е този на който ляга дървесината след отнемането на стружката и е неподвижен -повърхнината му е еднаква с тази на ножовете.
Ей, ама много ме бъркате....сигурно, нарочно, да ви не зеам занаята :D
....утре настройвам сичко на нула и че оделям неколко летви...
[quote="Spens"]Да съгласен съм.Просто аз съм свикнал неподвижния да го наричам преден а този към мен при рендосване заден.Сложи мастара и той ще ти покаже дали в задната или предната част на плотовете има проблем.Според мен в тях е причината.Цитат:
Първоначално публикувано от Станко Ставров
Сигурен съм, че професионално погледнато, готовия детайл излиза "отпред", затова и плота е "преден" !
Както и да е, разбрах ви....и ви благодаря! Никога не съм мислил, че ще ставам и дърводелец...ма и никога не е късно човек да добави още някоя гънка в главата си!!!
Може ли да дам мнение като човек, учил 5 години дървообработване, и завършил такава специалност?
Просто бих прежалил една дъска, и машината сама ще ви каже къде да дигате, и къде да сваляте.Не забравяйте че някой машини са с криви плотове, и има разминаване дори и минимално.Просто пуснете и рендосайте една дъска, и направете нужните корекции.
.....баси, къ си изкара една бира за нула време drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Владо-Gillan
....в крайна сметка и аз така реших....
С триста зора намерих тая статия. Най-полезно ми беше краткото видео на 6-та снимка.
Пускам го и тук, за да остане инфото.
http://woodgears.ca/jointer/knives.html
Ножовете се регулират лесно приятелю.Проблем са плотовете.И дали има възможност да се регулират.Не добре регулирани ножове правят леки вълнички на детайла които не са чак такъв проблем.Цитат:
Първоначално публикувано от аз