С мрежесто дъно + подвижна плътна преграда и капак от шперплат и възглавница от фазер, теоретично може да се докара до тази бройка, но практически е доста трудно.Цитат:
Първоначално публикувано от Диян Димитров
Преглед за печат
С мрежесто дъно + подвижна плътна преграда и капак от шперплат и възглавница от фазер, теоретично може да се докара до тази бройка, но практически е доста трудно.Цитат:
Тоя кубик материал би трябвало да се закупи готов пригладен и окрайчен на размер за всеки детайл за да няма фира даже и в талаш. Или ако смятаме кубатурата на детайлите на кошера след изработката на самия кошер може да се доближим до бройката от 25 кошера от един кубик, но за цена 65 лв.на брой ще трябва някои детайли да ги изработваме от картон.
Мрежестото дъно ще трябва да го замрежваме със силиконова мрежа /комарник/ за да се доближим до 65 лв.
Офертата на една фирма е ДБ без дъно с два магазина - 65 лева.
Не става. Първо, защото е много ситна и въобще не е подходяща за целта, второ пчелите я изпразват за отрицателно време. А за мишки да не говорим. Ако някои ми предложи такова дъно ме е загубил като клиент за винаги.Цитат:
Много добре знам, че не става със силиконова мрежа. Поста ми е с идея да кажа "Варна", че от един куб. м. дървесина не може да се направят 25 бр. кошера ДБ с по един магазин и цената да бъде 65 лв. Няма как да стане при положение че само материала без консумативи / лепила шкурка, видии, пирони и др./ за изработката на въпросния кошер надвишава цена от 65 лв. А труда ??? Естествено, че става въпрос за кощер с добро качество на материал и изработка, а не еднодневка.
От 1куб.м редовен материал излизат до 7 кошера (12 ДБ) три страни от 35 мм и задна 45 мм. Ако стените са 25 мм прибавяте още два кошера и т.н.
За един кошер при правилен раркрой отиват :
чам - 0.125 м3
шперплат - 0,003 м3
Какви 25 кошера какви 5 лв??? Варненски простотии
Мръвка за обсъждане :
дъно е с поцинкована мрежа №2, дебелина на стените 25мм, хранилка шперплат с рамка, материал иглолистов, капак с печатарска плака от алуминий, мрежа за дъно на всеки кошер струва 5 лева, сега съм се върнал от пчелина, докладвам, кошери от липа не издържали проверка на издържливост. Всички имат проблеми. Капак с шперплат и вагонка, не говоря за обработка на всичко това, без обработка можем да го хвърлим веднага, говоря за нормален стандартен кошер ДБ 10 рамков. Така идваме на дума материал, има тук там светкавици при хора как трябва да изглежда материала. Искам пак да повторя, производител трябва да е сигурен в нас и да прави кошери не само по поръчка но и да ги има на склад, тогава и цена има и всичко останало, ако има някой от Варненски регион предлагам кооперация за кошери, на лято да ги поръчим цял камион, за няколко пчелара, и да си договорим цена и доставка и срокове за испълнение, и тогава ще видим кой е прав. На всички е ясно че този който работи попчеларска програма няма как да каже че негов кошер струва 65 лева, да не поръчвайте от тези които бях на панаира, там фонд земеделие взе оферти и ще реже крила на пчелари за лъжа в цената.
баси, я пием...тебе те лови :D ....е как ем че ми ги праи по поръчка, ем че ги има на склад sadsmile;Цитат:
Първоначално публикувано от Bee Varna
Bee Varna, кажи направо, кой ти ги прави, напиши му телефоните и адреса тука и да приключваме таа тема, че ми омръзна wink;
drinks;
още е рано за телефон, имам още да търкам обувки у земята докато ги диря тези майстори