А би било добре да има. Имаме паша, септември също ще има, така че центрофугирай.
Преглед за печат
А би било добре да има. Имаме паша, септември също ще има, така че центрофугирай.
Имаха магазин, изградиха по няколко магазинни пити , но не внесоха нектар в тях. Това беше в началото на Август, след това спряха да градят . Тогава го махнах магазина, защото видях, че не пълнят, а и гонеха търтеите вече.
Другият ми кошер, който имаше магазин до събота (23.08) също гонеше търтеите. Нектара в магазина почти не мръдна за една седмица (16.08 до 23.08), за това преместих магазин под плодника, за да пренесат над главите си малкото нектар, който имаше в магазина.
По тези признаци прецених, че пашата вече е доста намаляла. Може и да съм сбъркал, очаквам градивните ви критики. :)
А третира ли за акар?
През годината съм слагал етерични масла от лимонена трева (lemon grass), palmarosa и лавандула в сиропа. Хранил съм, защото бяха отводки. Това ми е третирането. Утре ще пробвам рецептата на scutellator с оксаловата киселина (9:1 вода:захар + 35 гр. ОК и се пръска с пулверизатор върху рамките в плодника). Това с ОК ще го направя 3 пъти през седмица долу-горе.
Какво общо има третирането за акар?
На твое място след третирането забравям за кошерите поне за 50-60 дни.
Днес на едно дърво до кошерите видях един много малък рояк и не знам дали е от моите кошери. Каква ли може да е причината? На някой случвало ли му се е по това време? Възможно ли е да е от някой по-силен кошер?
Ангел Йосифов
На твое място след третирането забравям за кошерите поне за 50-60 дни.
----------------------------------------------------------------------------
И на мен ми е интересен отговора на това категорично мнение . Защо
Ако си познавам района и пчелите, при определени условия, аз също бих постъпил така. Обаче за пчелар, който зазимява за първи път, това може да е игра на руска рулетка, в която пък имало голяма тръпка, казват. Все пак хубавото на пчеларството е, че всеки сам си взема решенията.