Първоначално публикувано от
smsi-h
Ти пък... Ми де да знам.;) Явно противороевите мерки работят. Редовно рамки с основи за градеж и строителни през май и юни. Като продължавам с градежа даже и след слънчогледа, например последното лято след слънчогледа ми изградиха по цели две рамки масово, а някои и по четири. На повечето мрежести дъна и прашецоуловители, махане крилете на майките, където тръгнат маточници, изрязване на първите маточници и оставяне само на най-големите, махане на пило от силните и го давам на слабите, две поредни години продавах пило по около 4 рамки от силните. Но въпреки всички тези мерки, имам чувството, че когато тръгнат да залагат маточници, обикновено е за самосмята, е, от тях произвеждам новите майки. Плюс това, на два пъти ми умираха по 70% от семействата. По принцип майките ми се сменят всяка година на 75-85%, а тези стари майки с изрязани криле, които не ги сменят, ги оставям. Точно това семейство от снимката е с майка с изрязани криле още през май 2020 г., като от него съм извадил три магазина и отделно плодника след слънчогледа.