Чорбич слага питата с прашец между пилото.Пчелите ядат прашеца като се опитват да го преместят и да освободят място за пилото,но с всяко преместване те го превръщат в перга-пчелен хляб.Пчелите използват пергата за производство на пчелно млечице.
Преглед за печат
Чорбич слага питата с прашец между пилото.Пчелите ядат прашеца като се опитват да го преместят и да освободят място за пилото,но с всяко преместване те го превръщат в перга-пчелен хляб.Пчелите използват пергата за производство на пчелно млечице.
Благодаря ви приятели....това е нещо ново и важно за мен....ще го имам предвид при развитието на семействата си през тази пролет.....
Искам да ви попитам като начинаещ дали ще мога да работя със системата ЛР.Кошерите са ми на брега на Дунава и пашата е отлична.Нагласил съм 2празни кошера ЛР и мисля да настаня във тях рояци но какво ще стане незнам. :D :D
За Ямболския район лангстрот-рут кошерите подходящи ли са, по точно за района около Болярово.
Многокорпусните кошери (ЛР) дават най-големи възможности на пчеларя. Технологията за работа с тях е най-пластична и лесно променяща се. За мен те са най-подходящи и затова съветвам всички начинаещи и кандидат-пчелари да започват с тях. ДБ е бил върха на прогреса, но преди 150 години. А и тогава ЛР са се зазимявали само на един корпус и по-ниската рамка е била проблем. Факт е, че създателя му Шарл Дадан и синовете му, са се отказали от собствения си кошер и са преминали на ЛР.
Преди 150 години Дадановия кошер въобщене го е имало.
Той идва 50 годни след Лангстротовия (който първоначално се е състоял от 1 корпус и не е имал магазини. за лангстротовия кошер става въпрос).
Всички видове рамки които имаме днес, всъщност са различни видове Лангстротови рамки. А всички кошери - модификации на оригиналния Лангстротов кошер.
ЛР кошера е еднакво подходящ за всякакъв вид паша.
Това за 150-те години го казах "по-образно". Всъщност ДБ кошер се появява 1891г. А кошера на Лангсрод е от 1851г.
ДБ кошер се е появил като модернизирана или усъвършенствана разновидност на ЛР кошер, със своите предимства и недостатъци
Не мога да разбера защо повечето колеги по инерция игнорират и омаловажават ДБ кошер....Аз познавам доста пчелари които работят само с ДБ при това в условията на подвижно пчеларстване и постигат отлични резултати.....Всеки сам си избира как да работи....Аз самия давам предимство на ЛР в практиката си но не съм си и помислял да изхвърля от употреба даданите които имам/18 бр./....по нашия край съотношението ДБ към ЛР е приблизително 90 към 10 % в полза на първите....никой не ми се е обаждал за ЛР отводки още по-малко за фарарови....всички търсят ДБ....възможно е след време съотношението да се промени но в момента е така...
Факт е че ДАДАН много отдавна са минали на ЛР кошери, но има и друго. В Италия пък всичко работи с ДБ.