Че трябва да го правим наопаки от написаното......
Преглед за печат
Че трябва да го правим наопаки от написаното......
Ачо, защото живота е много кратък приятелю - много кратък. Милият ми и непрежалим брат ( лека му пръст ) беше намерил 3 огромни ореха с вкусна бяла ядка, единия поникна и го сях на ракиджийницата. Чаках го 10 години да даде орехи и след това чакане, ха познай. орехите му не струваха нищо и ако не беше спомен от брат ми да му бях показал брадвата. Иначе расте много буйно и изпревари присадения орех в близост.
И аз имам опит с орех и джанка. И двете дървета не дадоха очакваните плодове.
Колега Йосифов,за лозята има и така и така.Ако ползваш директен сорт,няма значение в каква почва вирее.Ако искаш да завъдиш ашладисана пръчка,тогава ти трябва песъчлива почва заради филоксерата,там не и допада да се развъжда.Не случайно,в миналото по южното черноморие се садяха лозя направо в пясъка.Целия Буджак беше лозя и то все на бедни созополии.Ето малко инфо : http://agronomstvo-d.blogspot.bg/p/blog-page_21.html
Ачка и аз си задавам този въпрос и все отговор не идва ! За това от няколко години опитвам с ашладисване и ту става, ту не ! Иначе всичко около мене е диви джанки,круши,ябълки и прашеца и нектара едва ли се отличават по качество от ашладисаното ,а пък и ние не ядем само прашец ,и не си наливаме нектар вечерно време ! :bigsmile:
Преди 15-тина години един приятел ми даде по една кофа кайсии и нектарини.Е от костилките имам по едно дърво и всяка година си раждат вкусни плодове,а големината на плода зависи от количеството завръз.Имам и череша от костилка над 12г.От тогава съм посял десетки купешки фиданки и....капризи,мъка и най старото дърво от купешките е 7години.За лозето същата работа.Таз година ще роди,догодина ще си "помисли".Боцни пръчка-пий вино всяка година ражда,а захарноста зависи от слънцето.Докато купешките лози и тук "глезотии" та гйо,та роая...А грижите едни и същи Едните раждат нормално,а другите със секцио......
Ванка, преди четири години си купих ножица за ашладисване и пробвах два сезона да ашладисвам. При теб е ту става, ту не, а при мен е само- ТУ НЕ! Явно нещо не нацелвам момента! Ама като и нацелих един шут на ножицата едва я намерих из бурените. Хайде наздраве!drinks;
Много е важно от какви разсадници се взимат овошките и лозичките.Преди имаше строг контрол и болести не се допускаха.Сегашните масово предлагани са некачествени и предварително заразени с какво ли не.Аз също наблюдавам тенденцията - овошките не изкарват повече от 10 години,а имаме овошки на 30г. и повече които са в пъти по-силни от новите.По-добре човек да се научи да ашладисва дръвчета от костилка,отколкото да купува нови.