Евгени, благодаря ! Любопитството по темата е породено единствено от стремеж за повишаване на общата ми култура.
Преглед за печат
Евгени, благодаря ! Любопитството по темата е породено единствено от стремеж за повишаване на общата ми култура.
Благодаря за отговора на колегата Евгени Филимонов.
Мнението на donboneti, съдържащо обвинение в заядливост няма да коментирам.
Когато четейки постовете от форума срещна твърдение, за което на основание на образованието, което имам и на знанията, които съм придобил реша, че съдържа подвеждаща, грешна или неточна информация, изказвам мнението си.
Изхождам от позицията, че има хора, които посещават форума, за да научат нещо ново и за тях, а и за всички нас е по-добре да разполагаме с точна и вярна информация.
Когато посочвам определено несъответствие нямам за цел да обидя никого.
Нямам претенции, че не мога да сгреша и винаги съм готов да защитя твърденията си.
Става дума за следното твърдение:
Отвора долния мрежестия е изчислен , така че да може да изтиква топлия въздух нагоре към отвора на хранилката и така да се получава конденза.
Твърдението е неправилно, невярно и подвеждащо, защото е в противоречие с физичните закони.
Твърдението е подвеждащо, защото предполага липсваща причинно- следствена връзка.
Кой от вас може да изчисли мрежестия отвор на дъното така, че да може да изтиква топлия въздух нагоре към отвора на хранилката и така да се получава конденза. Ако някой може, моля да се свърже с мен.
Аз не мога.
Но според коментираното твърдение това вече е направено.Може би господата Тодоров и Якофов могат да посочат кой е направил тези изчисления.
За мен нещата имат по –просто обяснение.
Ще използвам думите на donboneti от негов коментар на подхранването със суха захар: „ Хората, които са прокарвали тази практика не са научни работници а практици. Видяли са пробвали са доволни са от ефекта.“
Смятам, че коментираното твърдение е подвеждаща информация за мрежестия отвор на дъното на кошера тип "Гърдев" и връзката му с процеса на подхранване със суха захар.
На мен по физика ми пишеха тройки, защото умеех да преписвам инак ич ме няма в тази наука, но то не е ли без значение какво е мрежестото дъно топлия въдух да отива винаги към отвора на хранилката, тъй като пространството във нея се явява най-горна точка?
И аз по физика несъм отличник,но си мисля че ще трябва повече сулук отдолу за да се натика топлия въздух в орвора на хранилката и да се насити хранилката с конденз.А и на една от лекциите се споменаваше,че има определена зависимост м/у отвора към хранилката и отвора на дъното.За мен по важното е че хората работят и се получава .След като учините са извели някаква формула не е необходимо всеки път да се доказва,а просто се възползваме от топлата вода.Цитат:
Първоначално публикувано от kando
Е в случая Sandokan точно това пита - за топлата вода, коя е тази формула и мисля, че е редно вместо да го нападате да бъдете по-конкретни и ясни. Аз лично не знам, не съм присъствал на лекциите, а и както казах по физика съм гола вода.
Ами тези лекции ги има из нета, просто ги потърсете и ги прослушайте 5-6 пъти, посетете някое изложение където са изложени тези кошери и хранилки и тогава коментирайте. А вие само се заяждате. Законите на физиката само споменавате, та те са едни исъщи, но действат различно при различни ситуации.
Хората го обясниха, една трета от дъното в предната част е мрежа. По този начин нахлуващия въздух избутва топлия въздух още по нагоре през специалния отвор на топлата хранилка и стигайки до стъкления капак на хранилката , топлия въздух и влагата кондензират , овлажняват въздуха в хранилката и така сухата захар става като памук. Но ако не сте видяли тази хранилка и не сте чули поне една лекция, няма как да ги разберете тези неща.
Изясниха ли ви се нещата най сетне, колеги.
Край на цитата, както казва Васката...
ПС. Не си мислете, че съм фен на тази технология и затова я защитавам, няма нищо такова. Работя с нормални кошери и хранилки и за сега разчитам на сладостта на меда и да си оближа пръстите.
Колеги, какво ви е мнението за слагане на суха захар в обикновенните хранилки не за подхранване, а за събиране на влагата, понеже тази година като ходих да подхранвам моите кошери на 17.02 хранилките ми бяха пълни с вода.
Радвай са колега че има в хранилките вода,това е добре че има живи пчелички
Отвора на таблата към хранилката отворен ли го оставяте.
Аз поставих при зазимяването върху дървената табла 3 см стериопор, и оставих едната хранилка /на таблата имам одва отвора от двете страни за две хранилки/. Там където е малкото капаче на хранилката натъпках парче вълнен плат, така, че да е напластен.
Въпросът ми не е какво се е случило в кошерите ми, то е ясно -силни семеиства които са развили повече пило, много ниски температури и топлия и влажен въздух изтива в хранилката и се получава конденз.
Въпросът ми е дали е удачно да се слага суха захар в обикновенните хранилки която да поема влагата от кошера.