И при мен се получи така а на съседа пчелар дори по-зле. И двамата сме третирали с варотом. Утре ще ги третирам с ОК
Преглед за печат
И при мен се получи така а на съседа пчелар дори по-зле. И двамата сме третирали с варотом. Утре ще ги третирам с ОК
Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Сигурно ли е че помага? Информацията достоверна ли е ?
Извинявам се за въпроса, но от къде купувате оксалова киселина?
От пчеларските магазини,или от магазин за химически реактиви и материали.
Искам да споделя мнението на Дони, че едва ли причината е акара. Преди 25-30 г. имаше много голямо опаразитяване (майката си ходи с 3-4 акара на гърба), но пчелното семейството пак си беше силно, и имаше много мед. Има друга причина, но коя е, няма кой да каже. Всичко в БГ е оставено на самотек.
Да, изчиства акара. А всички проблеми идват от НЕГО.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Ще цитирам един отказ от една уникална книга, а вие Колеги, си направете изводите:
"Природата е дарила на пчелите хемоцити, които се намиат в хемолимфата и имат защитни способности. Те образуват т.н. фагоцитарни органи или лакомници. Хемоцитите изяждат бактериите и другите твърди частици, запазват организма на пчелите от инфекции. Поетите частици и бактерии биват лизирани от хемоцитите до тяхното разпадане. Тези хемоцити изпълняват една от най важните фунции в тялото. Експериментално е потвърдено, че фагоцитарните кръвни клетки в хемолимфата изяждат бактериите.
Най-важното . При вароатоза на пчелни семейства е забелязано стареене на клетките на пчелите и е възможна появата на голям брой недозрели хемоцити. Незрелите хемоцити не могат да извършват фагоцитарни функции или не са в състояние да извършват защитни функции на организмите на пчелите от болести."
Когато е много опаразитяването, вследствие на това, че акара се храни с хемолимфата, по този начин организма на пчелата отслабва, както и нейните защитни функции намаляват и не могат да се справят нито с бактериите, нито с паразитите и вследствие на което, жилището на семейството става пълно с инфекции и е нормално пчелите да го напуснат.
Много интересни неща са написани в тази книга.....
То на световно ниво не могат да кажат, а ти пък искаш тук в БГ да знаят.Цитат:
Първоначално публикувано от кирил
Което автоматично ще рече, че ОК не е толкова сигурна колкото ти се иска.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Да,но със своевременното третиране ще отпадне един заподозрян.Цитат:
Първоначално публикувано от kando
Колеги,аз съм новобранец ,и аз тре тирах с варотом ама честно да Ви кажа не съм много сигурен в качествата на тези опаковки.Не искам да обидя производители или вносители,но как можеш да разбереш какво слагаш?Дали е истинско или менте.За напред смятам да третира с оксалова к-на.Иначе някой печели а ти губиш,нещо като с фалшивите семена в земеделието.Провалена година ,ако с това си вадиш хляба.