Първоначално публикувано от
PABLO PAVLOV
Радвам се когато се намират колеги който си използват сивото вещество "ПОЗДРАВИ".
Тезите на колегите са много добри но трябва да се доразвият.
По имунопрофилактичната програма за развъдните стопанства изпълнявана от НВМДИ -София към БАБХ всяка година се взимат проби от всички стопанства рег. по Наредба № 47- трикратни проби за нозематоза, / за една година/, проби за АГ - при новоприети стопанства и при съмнение - проверка или при усложнена обстановка на района.
Това е което знам допълнително не мисля че дългогодишни производители ще си позволят да произвеждат болни майки. Нарочно споменавам майки а не пчели по-простата причина че има доста трудове кой доказват че майките не пренасят повечето заразни заболявания при пчелите - основно придружаващите пчели могат да са преносители. Някои може да възкликни" аиде- бе " ами да се поразрови в литературата.
Затова в повечето стопанства навън колегите предават новите майки по феромонния метод който е доста елементарен и ефективен /пчелната майка се предава без пчели като преди това старата пч. майка се затваря в изолаторна или инкубациона клетка /цилиндрична/ за 3 до 4 часа, след което старата се изкарва и на нейно място се пуска новата единият изход се блокира с захарно тесто / твърдо/ и се поставя м/у рамките --- ефекта се получава когато новата майка приеме феромоните на старата майка и така мирише почти еднакво с старата до момента на надделяванета на нейните собствени. От това произлиза и още един отговор че пчелни семейства и пчелни майки от една и съща раса имат близки или сходни феромони при които подмяната на майки става доста по лесно от колкото при различни./ Стига толкова за майките.
Колегата пита кой произвеждат боклуци и качествени майки, от 2008 до ден днешен купувал майки. Стопанството е 180 бр. пчелни семейства разположени на дава обекта при надморско равнище 300 - 400 м. надморско равнище . Купувал съм майки от Ловеч и от трите стопанства разположени там не съм доволен, от Плевен също съм купувал два пъти още в началото и до тук, от Гурково/с. Димовци/ също съм взимал - качествени майки за конкретната година 2008 г., от Виница също сам взимал и взимам - за сега съм доволен, Кърджали не искам да коментирам - голям смях, Благоевград без коментар не пипам там, Пазарджик/Малоконаре/ задоволително качество но не винаги, Смолян само веднъж 2009 юни бяха добри. Колегата споменава конкретни бройки закупени майки колко добри колко боклуци винаги в една закупена партида майки има и такива който не са добри, но не винаги вината е в майките има и други условия който оказват влияние - винаги ще има майки които ще са със по- ниско качество та те се произвеждат от пчеларя все пак човек ги произвежда по изкуствен метод. Първите майки който закупих през 20. май. 2014 г. не ме удовлетвориха като резултати след това юни и юли са добре и работеха добре. Всеки да си преценя за него.
Поздрави на всички мислещи пчелари.