Слънце затова писах ,че искам да закупя италианки/хриси ми са/,работил съм с тях откраднаха ги и сега от 2год имам репко/много жилят/ исках ка видя как ще са при него!
Имам четири паши,да не казвам пет за тези години,не не е хвалба!
Преглед за печат
Слънце затова писах ,че искам да закупя италианки/хриси ми са/,работил съм с тях откраднаха ги и сега от 2год имам репко/много жилят/ исках ка видя как ще са при него!
Имам четири паши,да не казвам пет за тези години,не не е хвалба!
Е ,трябва да съм ти обиден.Колкото и да съм бос ,аз имам само две паши.
И трите.
Ако не ми вярваш, нека да ти дам няколко майки, пък ти се опитвай да вадиш мед от тях колкото и както си искаш.
Очевидно е за всички че при една и съща паша, не всички кошери дават едни и същи добиви. Над пашата нямаш контрол, но над майките - имаш. Очевидно че пчелите свикнали да оцеляват при по-оскъдни пашови условия, са по-добри от тези, които са свикнали без големи усилия да получават всичко в големи количества.
Добрата майка е само един от компонентите, необходими за получаване на високи доходи от пчеларството. Тя е НЕОБХОДИМО, но не и ДОСТАТЪЧНО условие. Същото важи и за пашата - тя също е необходимо, но не и достатъчно условие. Ето един скромен списък на НЕОБХОДИМИТЕ КОМПОНЕНТИ, без които според мене не може да има пчеларски бизнес. Един от тях да липсва и целия бизнес се проваля:
1. Пчелин с кошери в него
2. Пчелни семейства в тези кошери
3. Качествени майки, снасящи много яйца и даващи на поколението добри гени (трудолюбивост, неройливост, ниска агресия, дълъг живот)
4. Качествен пчелар, извършващ правилни манипулации със семействата
5. Поне една добра паша, а по възможност - 4 паши и/или подвижно пчеларство
6. Транспортни средства и пчеларско оборудване (сгради, машини, съоръжения, пчеларски инвентар, помощни средства и т.н.)
7. Пазар, на който да бъде продаден този мед (клиенти на дребно или едро)
А ако трябва да избера кой е най-важния компонент, то това според мене е КАЧЕСТВЕНИЯ ПЧЕЛАР !!! От него и от неговите ЗНАНИЯ или САМОЗАБЛУДИ зависи как ще си организира останалите компоненти на бизнеса, и дали тази организация ще доведе до бързо разрастване на бизнеса и добри доходи или до провал и търсене на чужд виновник за собствената си некадърност.
Естествено е, че нямам такава информация. Дори мога смело да твърдя, че НИКОЙ Я НЯМА !!! Доколкото знам такива изследвания никога не са извършвани. Самият аз съм любопитен за тази информация. Живот и здраве да заработи информационната система - тогава ще я предоставя за безплатно ползване от Българските пчелари и тогава от нея ще получим една камара статистическа информация, за която в момента само можем да мечтаем.