Масовия потребител - преди няколко дни един такъв иска да си купи 1 тенекия Акациев мед. Обясняваш му че при теб бялата акация е смесена с гледичия заради което меда не е кристално бял а има жълт отенък. Също му обясняваш че в момента цената на едро е 7,50 лв./кг и няма как да му дадеш под тази цена и понеже няма да връща тенекия то за 1 тенекия искаш 8 лв./кг. Масовия потребител казва А, това е много скъпо - еди кой си продава на 6,50 лв./кг дори ще смъкне на 6 лв. ... Ами добре отиди при този колега, защо изобщо ме занимаваш тогава..... Ще отида, то бива алчност, ама 8 лв./кг ... печелбар, нямахте наяване.....
Друг масов потребител - иска буркан мед но буркана да е негов че не се знае мойте какви са и какво е имало в тях - добре няма проблем - Каква е цената? Обясняваш пак цената на едро е 7,50 лв./кг, на пазара е 12 лв. мойта цена за теб е 10 лв./кг = 7,50 лв. + 30 % надценка (все пак е на дребно и не съм пял песни за тоя мед а съм бачкал здраво) идва 9,75 лв. закръглено 10 лв. бурканя Омния.... И що, аз нали ти давам мой буркан, бай Пешо по-надолу го дава на 8 лв. ... Ами отиди при бай Пешо тогава аз мед под цената която съм ти казал няма да ти дам. И защо изобщо ме сравняваш с бай Пешо дето до миналата година използваше нафталин и пеницилин и от една година насам се тюфка че е свършил пеницилина и ме кара да му купувам, и все пита къде е най-евтина захарта.... А той е стар пчелар, той знае, неговия мед е хубав щом той продава на тази цена и ти трябва на същата. Ама ти сега какво завиждаш ли, що оплюваш човека.....
Предполагам всеки може напише какви ли не случки с масовия потребител...
Масовия потребител иска три неща - меда да е течен, да е сладък и да 3-5 лв. за бурканя Омния.
Мен това не ме устройва, ако устройва някой колега нека си продава - все пак пазарна икономика... то не ме устройва и пазарната ниша където се конкурирам с още поне 30-40 познати и един господ знае с колко непознати колеги. И където ако споделиш че продаваш на 10 лв./кг половината мигновено свалят на 9 лв./кг ....
Избрал съм си ниша в която на 100 % познатите ми пчелари просто отпадат като конкуренция. Измислил съм начин... писал съм дори за него преди време но тогава половината които писаха по темата ми се подиграваха а другата половина ме убеждаваха колко съм тъп и как няма да стане...
Имало огромна конкуренция - да има. Освен цената и качеството на меда какво ви отличава от останалите продавачи, така че клиента да предпочете вас? И нещата не са - дай да му вземем парите, има клиенти бол... е да ама има и пчелари продаващи мед бол, а как ще го накараме догодина пак нас да потърси, и по догодина....