agro само ще ти пожелая, да не е Нозема Церана, че съм слушал много лоши работи за нея.
Преглед за печат
agro само ще ти пожелая, да не е Нозема Церана, че съм слушал много лоши работи за нея.
Тц. Нали това се оплаквах лятото, че много пчели пълзят по земята, опитват се да летят, но не могат и така си умират. Носих проби за анализ, ама анализа с нищо не помогна - вируси имало, ама те не се лекуват. По този повод рових из търтеевото пило на строителните рамки за акар - нищо не намерих. Цитат из доклада от изследването:
· Проби № 1 е опаразитена с N. Ceranae, с множественост 284 000/пчела.
Установения брой ноземи за пчела е незначителен. Моя съвет е ако няма изразена клиника в пчелните колонии да не ги третирате. През лятото семействата се засилват и възможноста на младите пчели да се инфектират е малко вероятна. Обикновено пчелите се заразяват при почистваане на килииките в семейства заразени с нозема. Споделям заключението на редица автори, че при множествeност на N. ceranae до 500 000/пчела не се предприема лечение.
· В пробите от пчели бе намерен вируса на черния маточник в малка множетвеност.
Вируса на черния маточник (BQCV) засяга предимно развиващите се ларви и какавиди. Вирусът за първи път бе изолиран от умрели ларви запечатени в техните килийки, техния цвят варира от тъмно кафяв до черен, от където идва и наименованието на вируса. Болни ларви има бледо жълт външен вид. Незрялата ларва умира и става черна на цвят. Вирусът се съдържа във възрастните пчели, но без видими симптоми. Той заема второ място по разпространение след DWV.“
Въпросчето ми, по-скоро, беше за изпогубените майки...
Ако загубата беше равномерно разпределена из пчелина, обяснението с гъстото разположение иди - дойди. Но какво му е на първия ред точно, че само той си е заминал, и то 80%, един до друг, без пропуск. Това е реда на снимката, който е най-отпред, отдясно на пътеката всички кошери загинаха, отляво на пътеката само първия до нея. Два кошера без майки обединих още лятото, останалите не иззимиха :
Прикачен файл 9183
Вижда се по пътеката колко пчели са по земята, въпреки далечния план на снимката.
Единствената разлика на тези кошери с останалите е, че тях следобяд най-дълго ги огрява слънцето, но разликата е два часа максимум.
Миналата година имах 80% зимна смъртност и аз.Бяха останали само крайните от реда живи.И аз се чудих как пък само крайните и каква е причината.Тоя ред за който ти споменах е на югоизток с прелките.Според мен проблема ми беше в мен самия.Тоя ред е от последните на които правя прегледи.
По твоя случай на умрели пчели край кошерите писах, че единствения начин за справяне е смяна на майките. Като при придаването на новата майка не трябва да има открито пило. Вирусите не се лекуват, но това не означава, че трябва да се предадем и да броим жертвите. Когато има Нозема церана тя блокира имунната система на пчелите и отключва вратата за вирусите, те обикновено не са единични, а няколко на брой. Акара само способства за тяхното по-бързо разпространение, може и без него,но след като се разпространи вируса и започне да боледува пилото вирусите потискат размножаването на акара. В семейства силно засегнати от коктейл вируси може да не се открие нито един акар. Получава се изместване на гостите/болестите/ върху гостоприемника /пчелите/. Има два термина в медицината контагиозност и вирулентност,
тук са обяснени добре. http://www.puls.bg/reference/dictionary/dictionary_1414.htmlНоземата подпомага вирулентността, а акара контагиалността и резултата е синдром на празния кошер, в резултат на н- на брой вируси, някой от които още не са дефинирани от медицината. За това трябва профилактика на нозема и безкомпромисна борба с акара.
Причината може да е доста по проста. Нека Агро отговори на останалите въпроси които зададох. Зазимяването на ЛР си е трудна задачка. Мисля че има нещо объркано там. Агро ако направиш клипче като ги отвориш да разгледаш ще можем евентуално да видим неща които ти не виждаш и да сме максимално полезни.
Агро,
Накрая да не се окаже, че търсиш под вола теле, разни болести де? Проверява ли електропроводимостта на меда в кошерите, ами ако е манов? Често се случва, че медът е светъл, ама минералите му пак са много, тъй че най-добре е медът да се диагностицира. Неслучайно преди беше споменал, че си намерил малко диарични петна. Аз заради това в края на август вадя от плодниците, каквото може и след това наливам по 10 кг захар.
Умрелите пчели през лятото, хм... И на мен ми се е случвало, след което от слънчогледа вадих ядец. Мисля си, че комбинацията влажно и дъждовно време с изобилно количество прашец прави проблема, като води до поленова токсикоза.