Ако кошерите са обработени,поне месец преди да бъдат заселени,няма да има проблем.
Преглед за печат
Половината от кошерите ми съм ги третирал с бохемит. Досега не съм забелязал някакви проблеми, като изтровени пчели или заслабнали семейства. Просто гледате етика за съотношението вода- бохемит за съответното третиране на материала и не би трябвало да има проблеми за пчелите.
Ачка извинявай за палеца.Това е първия който ти давам от години наред с теб във форума,но не мога да се съглася с теб.Всичо което е отрова и го вкараш в кошера си е отрова.Знаем всички как се взема разрешително за някой препарат/не е с пари,а с много пари/.Това,че някой професор и др. се е подписал ,че е безвреден да ли е така.
Ще дам пример с НЕОНИКОНОИДИТЕ.Според теб безвредни ли са?
Здравейте,имам кошери на повече от 50 години,боядисани с обикновена блажна боя. Просто няма нужда да се използва отровния Бохемит .Все едно да си направиш кошерите от траверси импрегнирани с каменовъглен креозот.Няма нищо вечно и за дърводелците трябва да има работа.
http://bochemit.bg/ В инструкцията пише,че защитава дървесината от насекоми най малко 5 години,а пчелите май са насекоми.Ачка, нищо лично но само да споделя,че на приятел на когото съм правил отводки на няколко пъти,семействата са слаби и вади наполовина по малко мед от мен,а е на разстояние 200 метра.По късно разбрах,че е третирал новите си кошери с Бохемит .
Пчелите рядко гризат кошера,но дървото както попива Бохемита,така и го излъчва,а в него има циперметрин.Ваша си работа е с какво си боядисвате кошерите,но аз смятам,че Бохемита не е за кошери.Даже някъде във форума имаше запитване до фирмата производител,която отговаря,че не е препоръчителен за кошери.
Просто направих съпоставка между кошерите ми в пчелина третирани с бохемит и тези нетретирани с него. Лично аз не откривам някаква разлика между едните и другите , като сила на семейства или добив на мед. На теория може да е вреден за насекомите, но практически не виждам вреда за пчелите , нито са ми откривали някакви остатъци в меда . Така или иначе , който има някакви съмнения и притеснения спокойно може да си ползва друг импрегнант за дърво.
Рядко ли?Ела го кажи на моите.Като рендета са в момента.Не зная каква е причината,но рендосват здраво.Направих вчера и клип.По тоя повод и по пътя на логиката се закачих с Ачката.Това го наблюдавам от 3 седмици.В първия момен мислих,че са мишки.Но след като видях вчера как са се наредили и рендосват знамя,че са те.
За Бохемит стана ясно, че има риск. Аз обаче имам кошери, нападнати от дървояди и не зная с какво да обработя дървесината. Същите ще бъдат заселени едва на пролет
Здравейте, по повод отровността на Бохемита- имаме дървена конструкция, импрегнирана с препарата. Две години на лястовичките, направили гнезда върху обработените греди, им умират малките. Чак на третата изкараха поколение. Смятайте как действа пък на пчелите...
Едва ли, навсякъде другаде не умря нито едно лястовиче, само на намазаните греди с Бохемита. Пък и не може да сравняваш котето с лястовичето, камо ли с пчеличките. Съдържанието на препарата: Циперметрин (0,1 %), Алкилбензилдиметил амониев хлорид (20 %) пропиконазол (0,3 %), Тебуконазол (0,3 %). А препарата за хлебарки какво съдържа? Фипронил или Имидаклоприд, S-метопрен ..
Цитираните съставки на бохемита са типичните инсектицидни и фунгицидни съставки, с които масово се пръскат житните култури. Ако бяха силно отровни за топлокръвните, досега да са ги забранили. С циперметрин пръскат и по птицефермите, защото е слабо токсичен за птици, дори при размножаването им. Не споря за пчелите, а заради лястовиците, споменати по-горе.
Децата пак събираха до миналата седмица.Слабите и гладните които бяха за 3 седмици са се запасили с по 4 рамки мед.
Според мен е от сливите и гроздето , но отново на цъфтя ераната.Чудна работа за втори път тая година.
По цялата река беше пожълтяло.
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=865568
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=865569
http://picbg.net/viewpic.php?u=75865psWGC&i=865570
https://youtu.be/tzvxXigD0KU
Благодаря,колега Пизо!Причината е комплексна и беше целенасочена.Но се провали.За тази година и половина експерименти разбрах,че това е с–ма за млади,със здрав кръст хора.Все още държа и не ми беше проблем да ротирам,да проверявам или какво да е по тях.Но е мн.трудоемко в сравнение с Д.Б. Така че,оставам си на Дадана.Твърдо!!!
ps.За целенасочеността ще прочетеш в друга тема,като отговоря на един пост там.
Сега в Събота и Неделя успях да пребоядисам целият пчелин, да поопресня боята, че от пролетната градушка от едната страна където са били ледовете боята е начукана и паднала на места, а дървото е оголено. Всичко добре, боядисвам а като е хладно те си стоят вътре но като се постопли по обед ... прелет все едно е пролет. Загледах прелета масово всичките изхвърляха простудено пило crying; Напълно оформени пчелички които до два дни са щяли да се излюпят... Живият плет сега в момента цъфти на едни малки лилави цветчета и са на него всичките, явно от него събират по малко нектар и ги гледам с малки купчинки прашец по краката но пък чак така да ги е напънало все едно е пролет... Колкото и топло да става през деня не искам да ги разпечатвам за да видя в какво положение са, едно е сигурно -мед имат достатъчно да презимуват, късната паша ги засилва допълнително но колко за загубите от простуденото пило само един господ знае.
Не мисля че имаш простудено пило. Това е болест, вероятно вирус.
Винаги се изнасят такива, било ларви или пчели, но когато е хубаво времето не го забелязваме. След и по време на дъжд отпадъците остават по прелките поради невъзможноста на пчелите да излитат. Мисля, че няма нужда от тревога.
Според мен е много малко вероятно да има простудено пило с оглед на това, че в момента е малко и лесно ще го топлят. При мен от преди 2-3 седмици няма НИКАКВО пило. 2014г. когато имах много акар така изхвърляха полу готови пчели, ако е останало малко пилото и акара се е концентрирал там!
ха мислите ли че ще гледам 40 кошера и няма да ги третирам с нищо hi; аз не мога да се оплача от медосбора тази година. За нозематозата са третирани със нозевит + - три пъти както си му е реда и на финала с йодасептадон 10 %, за пилото съм им давал три пъти форсапил а за акара са третирани с реплент хербастрийп - по 3 ленти на кошер.
това си е истинско простудено пило, тъй като то е в повече за сезона заради форсапила в края на август blush; но пък пчелата е в прилично количество, което малко ме притеснява за количеството мед с което ще зимуват.
Иво ти направо си им сложил по една аптека вътре.:bigsmile:Аз само с йод до тук и един път с ОК.:bigsmile:Нямам тия пари за толкова препарати.
Nik_m
Преди 3.4 години и аз бях в това положение, след слънчогледовата паша понеже е интензивна и задръстват плодника отдолу, майката спира да снася поради липса на свободни килийки и семействата рязко отслабват а след освобождаването на плодника от меда майката трудно си възвръща интензивното снасяне. От цялата тази картинка в есенният сезон съм влизал със значително отслабнали семейства и трудно с мнооооого мъки ги оправях докато не започнах със форсапила. Веднага след ваденето на слънчогледовият мед им освобождавам 4 пити от плодника и правя първо даване с максимално допустимите 20 капки на литър сироп, следващо даване е към 20 август от 15 капки на литър последвани от още две с по 10 капки на литър всяка седмица. Така се застъпва и началото на септември, но мамата е така пъргава че ги изтрелва до края на септември във ниво силен кошер. А какво по-хубаво от това да зазимиш силен кошер.
Друмев, при 40 кошера от които разчиташ че ще извадиш максимума мед, не се скъпя да похарча 1 тенекия мед на есен и една пролет за препарати. То като са ти здрави робите те си се отплащат :bigsmile:
работя с дадан блат 10 рамки и 1 магазин, пробвал съм и с два магазина но ефекта е същият плодника задръстен а горният магазин на половина празен. Не че ме мързи, просто няма ефект.
Или просто за периода през, който пчеларсваш не си разбрал, че с тази система кошери на тази паша губиш още толкова мед, колкото вадиш. Не си видял ефект от 30 години, но продължаваш. Ти си знаеш най добре, но няма за какво да се оплакваш, щом не си направил нищо за да си подобриш работата.
Ако ти кажа че съм направил почти същото само че давах сироп с витамини. До сега всяка година ефекта беше +1 рамка поло, но тази не и не каквото и давам никакъв ефект. 4 месеца без дъжд няма нищо в природата. Другото е че при мен задръсване няма защото майката слиза в долния корпус.
Янчо хората са ги учили така. Той и брата не искаше да гледаме така. :bigsmile:Даже и като модернизатора му казваше да дига магазини на горе, той му рече , ,,че няма да издържат краката на кошера,,. :bigsmile:По съвет на модернизатора подложи тухли, :bigsmile:за всеки случай.
tarty
Във семейството са се гледали кошери от вече над 80 години, тази ситема дадан-блат съм я наследил и не мисля да я сменям. Само с нея се вади всяка година акациев мед - без пропуск hi; докато комшийте които са с многокорпусни почти винаги я пропускат. Нали се сещаш място, паша, разтояние, природа, труд в точното време и късмет кото ги събереш става работата, липсва ли нещо фабриката спира да произвежда.
Комшиите ти я пропускат, защото по неино време им се развиват семействата, защото им са слаби, ама на края на годината пак са изкарали колкото теб, че ако не и повече(предполагам). Сещам се, как да не се сещам, ама след акацията(като я изкараш) що не промениш нещо, я един корпус ДБ отдолу, я още два магазина отгоре? Какво толкова?
Оня ден махнах Варостопа. Слънце и вятър, прекрасно време, зима идва:) Един ДБ май беше направил самосмяна и имаше две-три длани запечатано пило, съответно вкарваха прашец като луди. Запас имат по много, сигур щото тая есен нямаха грам подхранване и ко да правят завалийките - събрали си доста. Дойде ми и нещо музата, та прередих едно ЛР-че както го дават по книгите и май за таз година това ще бъде.
В събота сутрин покрай реката имаше слана. Да ли вече ще спрат да снасят?
В дадана най-лесно се развиват стига да му разбира човек.Все пак съм на ЛР кошери.
Особено осмака. Хваща всичко и може да стигне 100 кила.
Колега Кандо,сега ли разбираш че той е машинка за пари,и пак за пари?Като не ги заправи с кошерите си предлага пчеларските атрибути от Френско,ако и от там не ги доправи бута някое –друго ПДЧ от фабричката и ето ти крайния резултат–балонче.До този извод съм стигнал като чета писаниците тук–там.А за швейцарските банки си има по–големи таланти от него,къдееее..ееее къде по–добри в усвояването на пари от пчелите.
При мене вчера имаше облитане.
Добре че имам много работа, иначе одма ги отварям:)
Добра логика и то вярна, а за системите какво да ти кажа, бил съм тъп,тъп ама много тъп за над 10 год. пчеларстване, но ме успокоява мисълта за колегите, който цял живот няма да разберат какво може да се постигне със различна система. Цитата отдолу: Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов, е много вярна за мен, но дали ти найстина я разбираш и практикуваш?
Вчера дигах капаци. Найлоните навсякъде сухи, всичко ОК.
Така беше. А дали ще е така, ще докладвам в неделя.
П.п. Бааго, аз ще коля прасе у събота и за пчелата май па няма да има време...
Здравейте!
Днес ходих на пчелина-времето е прекалено топло за сезона 19 градуса.Пчелите масово бяха наизлезли даже някой носеха и прашец от някъде.Отворих последователно три кошера от любопитство.Имаха запечатано пило на средните пити с големина на кутия цигари.Запасите от мед са много добри.Ако времето продължава да е така топло семействата ще се развият рано.
Поздрави:Цветан Димитров
Днес в Дряново - 18 градуса, хвърчат и носят червеникав прашец:
Прикачен файл 9117
Имам един въпрос като начинаещ - пречи ли, че им оставям излишни корпуси отдолу, както се вижда от снимката?
Поредния слънчев и топъл ден. Макар и рядко се вижда по някоя пчела със жълт прашец. Консумацията на питките върви нормално за момента предвид, че активното отглеждане на пило още не е зачочнало
Здравейте!
При мене до Йорданов ден беше 17-18 градуса,а днес вече е с по 10-12 градуса по-ниска температурата.Дано времето се задържи по-хладно,че ще излъжи пчели и дървета.Дано падне и малко снежец,че има нужда и от него.
От вчера времето се застуди и температурите спаднаха до 4-5 градуса през деня.Опитва се да вали,но колкото да намокри асвалта.Дали ще се сбъдне прогнозата,че ще завали сняг?Но по добре е да си остане студеничко отколкото да е прекалено топло за сезона и да излъже пчели и дървета.
Поздрави :Цветан Димитров
Брях, май съм забравил да се похваля.
Миналата седмица ги захлупих с по около 800 грама купешка храна, за сефте.
Днеска ги гледам, половината я няма.
И ся, ко ша праим!?
Ша ги раним,раним и пак ша ги раним до вдигане на белия байряк,разбира се от нас.
Още не съм слагал.Обикновенно започвам след 25.01или 10.02.В началото на декември бяха долу ,отпред,седем-осем между рамия.Сега как са,един Господ знае.Ще се разбере по-късно.
Сипвай/Слагай/,те си записват.Ранъта,прай борбътъ.
Здравейте!
Разгиле от вчера температурите са около нулата,а днес и под нулата.Опитва се да препръсква сняг ,но това е от ниската температура.Дано се задържи така 30-40 дни та да мирясат малко пчелите.Храна има достатъчно в кошерите.Ще започваме пробно пролетно подхранване след 20февруари.
Вальо , не виждам нищо ново .
Цецо е зазимил силни семейства , а предполагам е извършил някои манипулации до началото на декември .
Какво толкова ги мислиите, каквото и да стане това е. И аз го мислех постоянно първите години като започнах да гледам пчели, но вече не. Знам че съм си свършил работата когато е трябвало и сега си пия ракията спокойно. Каквото и да дойде (топло или студено) това е времето няма как да го променим. Важно да имат ядене а от тук на татък ако семейството е здраво ще иззимее, дано на всички колеги да са минимални или нулеви загубите.
Валка,на коледа беше много топло и отварях няколко кошера в който се съмнявах.Точно те ме изумиха-имаха пило около една педя и мед на 7 рамки.Какво да ги мисля и да ги храня сега?Ще започна хранене чак 20-22февруари.
Аз пък ще слагам тестото (захаросан мед) в хранилките. Няма и да повдигам таблите. Махам преградата и пълня хранилката. Не че измислям нещо ново в пчеларството, ама ще бъде малко по-мързеливо.
Така практикувам повече от 15 години. Отделям по 1 кг. за семейство от меда през август, т.е. след слънчогледа, защото е кремообразен. След като прегледам семействата и всичко е наред, сипвам течния мед в пликчета и правя възел. Така ги редя в тенекията и медът се захаросва. След пчеларското изложение, слага пликчето в хранилката и правя няколко прореза. Като новобранец слагах още в края на януари, но пчелите 2 седмици не го пипаха. Да уточня, че са стеснени на 8 рамки и на тях имат 18-20 кг. мед
Пропуснах да напиша, че пчеларя, който ми даде идеята, слагаше в хранилката направо с шпаклата, но при рязко затопляне пчелите залепват. Варианти против това много, един от тях е мрежа от тази за шпакловане, поставя се върху меда.
Здравейте!
Тази сутрин осъмнахме със сняг,но само три,четири пръста.Зарадвах се,но като чух прогнозите за времето че сряда-четвъртък пак ще се затопля ми се дорева!Какво да направим не можем да влияем на времето-Ще му ходим по гайдата.
Здравейте!
Преди малко излизах на терасата да изпуша една цигарка и гледам-вали,вали,вали!Радостзаокото!Също като в приказките.Дано продължи да вали и да понатрупа,защото има нужда от снежец.
Здравейте!
Преди малко се върнах от с.Градище където са ми кошерите.До селото пътят изчистен да асфалт че и на места дори сух.Смятайте колко беше валяло плез ноща-5-8см.Изчистихснега около кошерите и ги прослушах с едно маркуче.Всичко което бях зазимил е в отлично състояние.Товаможе само да ме радва.В прогнозата гледах че ще се затопля още повече-днес капчуците от към южното изложение бяха тръгнали.Току виж ако е така пчелите да излезат на прелката на припек.
Шибано време!Сутринта беше понапекло и се позатопли.В 13,00 часа без всякакве признаци започна да вали и то силниччко.Температурата навън е около 5,5градуса.Спра да вали около 14,15 но капчуците си вървят.Снегът се топи.
Поздрави:ЦветанДимитров
Здравейте!
При нас вятърът започна от снощи и продължава да духа и в момента.Ужасно време!Ходих до пчелина да огледам.Всички пълни кошери бяха на мястото си-имах обърнати едно нуклеусче и един ДБ 10 които са празни и ги бях нагласил за пролетни отводки.По прогноза го дават да утихва привечер-а дано познаят.
Вчера бях на пчелина за бърз проверка,на 2-ри януари сложих по една питка 1кг.храна,силните кошери са я изяли на 70% средните на 50% по-слабите също се справят нормално според моите виждания.След седмица ще сложа на силните кошери по още една питка.Всички са живи засега,дано и при вас е същото положение.
Имаси бабата, за две седмици мойте занулиха по 800 грама. Днеска им напрасках по кило и половина, да видим кон боб яде ли. И нали съм аджамия в януарското хранене, даже палих и пушалка, ама пак имаше 2-3 жила, начи ще влизаме във форма:) По найлона - капчици "медена роса".
При мен пушалката не действа. Нахвърлят ми се като вълци. Добре, че лятото си купих специалния скафандър от три ката мрежа, иначе още на първия кошер щях да се откажа. Докато ги разбутам да направя място за питката, ръкавиците отнасят по над десет жила от кошер. Имам няколко кошера, на които, от три корпуса, кълбото е на втори, а на един е на първи корпус, най-отдолу. Има и загуби - все на на първата редица, от 10 кошера, осем са дали фира и всичките един до друг. Как се обяснява това?
Да си размествал плодникови пити през активния сезон между тези кошери.?
Agro, и сам знаеш че за да има някакви реалистични предположения трябва максимум информация. Ако искаш подай малко ние ще питаме за още и така. Да започнем с въпроса там ли си бяха умрелите пчели? Как точно бяха разпределени медовите запаси? Как точно третира за акара? Как точно подхранва в края на лятото и есенета? Нещо против нозема ? Ако са там пчелите има ли акар в тях? Ако са там пчелите за изследване ще пратиш ли?
Според мен, тези кошери в който кълбото е някъде надолу (няма контакт с питката) са потенциални пътници. Ако всички са зазимени така има вероятност да са финиширали под горната летва. Всички знаем, че кълбото няма да мръдне от пилото (което вече го има) и една седмица студ ще е твърде много време.
Агро, личното ми мнение е, че подредбата и бройката в пчелина ще продължи да ти създава проблеми. Включително и чрез изкривяване на информацията, която получаваш и оттам вземането на решения, правилни или не.
https://www.youtube.com/watch?v=_4HUwioKbt4
Най-прясната лекция на проф. Гургулова. В самото начало дава съвет -" Не ползвайте съвети за лечение от колеги пчелари да самолекувате пчелите си. Обърнете се към специалист-лекар."
В този период от годината лечението на пчели е най-добре описано от две поговорки. "След сватба булка". "След дъжд качулка".
Ами че тоз нашия ветиринар не разбира от пчели-Растте на кл. и на ташаци.
Най-после седнах зад компютъра. Какво видях в редицата от загинали семейства? Всички са от първата редица, гледаща на запад. От останалите три редици кошери няма загуба. Има 3 кошера, в които е загинало по едно съвсем малко кълбо в едно междурамие - колкото юмрук, че и по-малко. В едното кълбо имаше маркирана майка. В другото нямаше майка, макар че при местенето на рамките може да е паднала долу, нямах време да търся по дъното. Третото кълбо не го разбутах, оставих го за по-свободно време. В други три има пчели по дъното, но до раздигане на корпусите още не съм стигнал, за да ги събера и да видя колко са. В два от кошерите почти няма пчели. Три от кошерите имат нещо като диарични петна по горната летва на рамките, останалите нямат. Мирис на лошо няма от никой кошер, обичайната миризма на пити и восък. При последното топло време, 18 градуса беше наскоро, се облитаха поне 6 от тези кошери, а един беше нападнат, по прелката и чак отвън на земята имаше разпечатки - трохи восък. Точно в него намерих майка насред кълбото. Третирани са за акар чрез пушалката края на септември. Подхранвани са със инверт през септември и октомври всяка седмица по 1 - 2 килограма на кошер. Всички кошери съм третирал и хранил еднакво. Понеже раздавах питки и гледах да свърша, нямах време за по-подробен оглед на рамките за количеството мед. За нозематоза не съм давал нищо. Мисля да си позволя лукса да не третирам много-много, с надеждата да ми останат накрая само устойчивите на болести семейства и от тях да възстановявам бройката. А най-много ми се иска изобщо да не третирам, което оживее. Ще пробвам само на този пчелин, че е по-малък, да видим какво ще излезе накрая.
Ще ги занулиш и ще е кофти експеримент. Куров го постна днес, гледай : https://www.youtube.com/watch?v=_4HUwioKbt4
Колко пило е имало в тия (загиналите) кошери през Август.
Агро и аз имам един такъв ред.Не знам на какво се дължи, но до сега пчели в тия 6 кошера не са изкарвали зимата.Кошерите са нови.
Миналата зима, хем още отводки бяха, я изкараха без загуби, вкл. и на този ред. А бяха на по 4 - 6 междурамия през септември 2016. През 2017 година, след като се изроиха, изведнъж отслабнаха, изпозагубиха си майките, 8 броя станаха търтовки. Така и не се възстановиха на нивото си от май месец. Всяка седмица изхвърлях по половин кофа мъртви и умиращи пчели, сметени от земята.
На този пчелин всички отводки са произлезли от 20 отводки, купени през април 2016 от Шуменско и разделени четири пъти същата година на другия пчелин. С 56 броя от тях населих този пчелин през септември 2016.
Ето началото:
Прикачен файл 9180
По толкова събирах на един курс с фолксвагена.
Агро,
Като гледам снимката, мрежата въобще не спира вятъра. Миналата година и при мен приоритетно загинаха семействата, които бяха изложени на течение, масово в един ред - северния, в който край няма ограда, а само далечни дървета и мрежа на десетина метра. И нали патих миналата зима, през октомври есента, за два дена, се хванах и направих ограда от колове и ламарина по цялото северно протежение. Сега ако ти кажа, че нямам загинало семейство, ще повярваш ли. Намя слаби, силни, средни, всичките са пушка.
Вдигни над цокола на оградана половин метър плътна ограда да спира вятъра и ще спечелиш.
Ей туй ти е проблема. Подхравнавай до поне 15 килограма и обезателно преглед за количества мед и наместване на рамките с мед вътре в кълбото. Аз отварях всички кошери даже и в началото на декември и прегледах всяка една рамка. Добре, че го направих, щото някои семейства се бяха преместили далеч от меда и имаха пило, сложих мед до пилото. А третирането за нозематоза е просто задължително - на мед две третирания ми излязоха общо под 20 лв.Цитат:
Понеже раздавах питки и гледах да свърша, нямах време за по-подробен оглед на рамките за количеството мед. За нозематоза не съм давал нищо.