Колеги съгласен съм с позицията ви.Но трябва и да се предложи алтернатива на Светлин и такива като него, които нямат възможност да си произведат сами.
Преглед за печат
Колеги съгласен съм с позицията ви.Но трябва и да се предложи алтернатива на Светлин и такива като него, които нямат възможност да си произведат сами.
Павлови - ПлевенЦитат:
Първоначално публикувано от svetlin
Иска ми се да напиша за две неща който ме накараха да попроменя виждането си (а и практическата си работа) когато произвеждам майки: първото беше когато прочетох за резултатите на един съветски (не беше скоро) специалист,не може да се отрече ,че правеха опитите си много качествено-големи представителни групи,изравнени условия и т.н.неща които се решават с ресурс и мащаб,та в прецизни таблици и около 10 тина годишен период бяха наблюдавани майки от самосмяна,свещеви(без намеса на пчеларя-унищожаване на мат.и т.н.,намирам го и аз самия за най-важното условие) роеви и такива получени от пренесени еднократно и двукратно личинки в изкуствени восъчни мат.чашки,и през всичките години свищевите майки бяха с най добри показатели(стоков мед,зимни запаси,изградени пити и тн)След години но не си спомням и някой от нашите пчеларски вестници препечата статията...(няма лошо,статията ми беше харесала много , осъзнах ,че в природата нещата са много добре направени и ние в случая трудно бихме били по-компетентни и заинтресовани от самите пчели и инстинкта им);Втората статия беше на американец,описваше куп опити направени с майки произведени в различни по сила семейства(кг.пчели и съответните други изравнени условия)Извода,най-качествени майки са получени в средни по сила семейства...инстинкта на най -силните е насочен според автора в медобер или кой знае какво,не си спомням ,но тоя извод помня добре и съм се радвал да наблюдавам как и сравнително малко семейство(трябва да има храна и да е в състояние да поддържа нормален микроклимат,което значи поне 3-5 хиляди пчели,около 05кг минимум в зависимост от сезона).
Забелязъл съм и колко много е важно да има нормален търтеев фон(да е по време когато вече ги има в повечето семейства поне като пило и да не са започнали да ги гонят масово)ако не ,точно там когато се случило да се подменят майките ,има и най -много самосмени...
И трето,опитвайте и правете сами майки като пренасяте личинки в направени от вас маточни чашки,не е трудно,(казвам гом защото често слушам,абе това не е за мене,защо,наистина е лесно и има изписано куп инфо за метода,имайте предвид и това което написах по-горе,на мене ми върши работа)Нека е добра годината за всички Ви.
Искам да попитам тези от вас който са запознати. Да ми отговорят на въпроса - Как карат семейството да напълни маточните чашки при наличие на майка в кошера. Това е вариянта на отглеждане на мачила с присъствието на майка.
ПЧЕЛАРЯ ,ГИ ПРЕНАСЯ С ИГЛА!!!!ДАНО СИ РАЗБРАЛ!Личинките се пренасят от самия пчелар. wink; :D
Май ти не си ми разбрал въпроса ама айде както и да е.
ОК мерси за отговора. Само това майката да няма достъп до маточниците достотъчно ли е да заложат маточниците.
Лесно и удобно е по следния начин:над основното сем.се слага хоризонтална ХР и върху нея найлон който я покрива без около 2-3 см отстарни,след 2-3(ако се повтори пренасянето след 3-4 дена )найлона се маха,процента на приемане се увелличава много.Общо взето при това сем.се разделя на две(с майка и без) и забелязах,че е добре да се запази съотношението на пилото горе долу както си е било,(моето пчеларстване особено последните години е белязано от наблюдение за естествения ход на живота на пчелите и съобразяване максимално с това,което разбира се си е лично мое отношение ...и резултат от увлечение по пермакултурата включая и пчеларставането...)
Един индианец, който цял живот е живял в джунглата отива на гости на негов приятел американец. Когато се връща при племето си жена му го разпитва:Цитат:
Първоначално публикувано от DimityrG
Какви са чужденците?
- Всички са много любезни. Спираш пред някоя къща и те отварят дома си за теб и през прозореца ти подават сготвена храна. (говори за Макдоналдс)
Всички са много дебели. В тази страна хората не си правят труда вървят, вместо това земята се движи и така без те да извършват жизическо усилие се придвижват. (говори за подвижните пътечки и ескалатори по летища, хипермаркети и т.н.)
-НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ - отвърнала жена му. - как земята ще се движи вместо теб? Говориш глупости.
- Не, те наистина не се движат и затова са много дебели. Те не копаят, не садят зеленчуци и не се катерят по дърветата.
- А как се изхранват чужденците като не копаят и не се катерят по дърветата? - попитала го пак жена му с недоверие.
- Имат големи къщи ПЪЛНИ със всякаква храна (магазин), просто си вземаш каквото ти хареса. На изхода те чака една жена, която в началото се прави че не те забелязва, но после ти се усмихва и в този момент може да вземеш всичката храна и да избягаш.
- Не, прекъсва го приятелят му, първо аз трябва да й дам това (показвайки кредитната си карта).
- Да, ама тя веднага ти го връща.
Подобен стои и въпросът със свищевите майки в тези изследвания
Винаги може да ползваш стартер. Там приемането е 99%.Цитат:
Първоначално публикувано от evil_dea
Някои пък използват двусемейни кошери ( лежак с три отделения, средното е без майка.)
При първото зареждане стартера е задължителен, ако искаш висок % на приемане.