Очевидно това вече е старомодно :(
Преглед за печат
И новата мода е?
Отводки и хранене :)
Явно пак съм извън модата :) Нищо на мен така ми харесва....и хората които купуват мед от мен също :)
Няма да се рои но имед няма да има,осиротеното семеиство остава 25-30 дена без маика ,хиляди безработни пчели седем дена след отнемането няма да има открито пило ,лупещите се пчели също ще са безработни ,освободените от тях килиики ще се запълнят с мед ,не очакваи чудеса иот новата маика , око изобщо си я произведат.Старата маика с трите пити същото няма да може да си развихри няма да има армия да я обслужва,твърде вероятно е тя да е много по добра от новата, ити да е убиеш.
Идеята е много добра единственото което препоръчвам е ако можеш да си произведеш майки ,а не да чакаш на свищеви майки.За липа и слънчоглед е идеален вариант младата майка работи много по добре от всяка една стара майка/разбира се винаги има изключения/Младата майка стимулира пчелите към много по добро развитие и по добър медосбор.И наистина си решаваш проблема с роенето .
Тази година просто така ми се случи че с един от кошерите го направих и се замислих дали ням ада мога да го приложа сповечето догодина....Да осиротеното със сигурност ще има период на "леко" бездействие, но те си работят ОК когато си заложат маточник - поне моите наблйдения са такива. Просто повече пчели стават летящи....
Радо - не мога да произвеждам майки, защото не мога да ходя когато се налага по дни, за да правя една или друга операция....Аи дори да го разчета с укендите н евсеки е удачен от към атмосферни условия (както беше тази година и аз нямах никакъв успех с майките).
Това ми се вижда като удачен вариант, защото дори майката да не не е добра (новата) винаги мога да обединя семейството с тази майка, която е старата и те отново ще са ОК - да поизостанали, но ОК.
При мен в планината имам много късни маши - джанката цъфти на 6 май.
Ако някой попита за рапицата простотози кошер беше долу в София и затова имаше рапица, иначе пчелина ми е високо в планината - всичко там е с месец по-късно от София като цъфтеж. Например сега цъфти ранната липа.
Нолков, аз правя нещо подобно макар и при други паши и климатични условия. В средата на кориандьра махам рамката с майката в сьндьче. Кошера осиротява и всички пчели се юркат на медосбор освен това и не хранят пило. След 25 дена няма никакво затворено пило тькмо е свьршил сльнчогледа и удрям акара. Без пило успеха е на 100% с едно третиране. В 20% майките ще се загубят при оплождането тогава или купуваш майки или обединяваш с вече отнетата майка, която вече е станала стабилна отводка на 4 рамки. Кошерите са в най-ниска точка на развитие и почваш всичко отначало все едно е март.
Какво правиш майката която остава настрана с пчелите на 4 рамки? Обединяваш ли с основното семейство, но без старата майка?