Всичките ми кошери изимуваха миналата студена зима на изцяло мрежесто дъно.Загуби 5-6%.
Преглед за печат
Всичките ми кошери изимуваха миналата студена зима на изцяло мрежесто дъно.Загуби 5-6%.
Аз не работя по книга а на принципа проба - грешка. И не обичам да давам съвети защото според мен всеки район е коренно различен и това че се получава нещо при мен не значи че ще се получи при друг. Аз просто казвам как работя и мисля аз и ако това е от помощ на някой ще се радвам. Всеки може да пробва и да види резултата.
При мен входовете са напълно отворени целогодишно, но от 3 години вместо мишепредпазители слагам Ханеманова решетка между мрежестото дъно и първия корпус. Затворен е само входа на горния корпус. Досега нямам проблеми с гризачите.
С две ръце за мрежесто дъно!На тези които имат съмнения ще кажа по-лесно е да си смените дъната отколкото мисленето!Затова сменете дъната с мрежести и ползата от тях ще Ви се открие!
При отворено дъно отавям само долната прелка независимо от това дали са 1,2 корпуса или два с магазин под тях!На силните семества 10-12 см,на нуклеуси 3см.
То май така стана. След като взех кошерите спрях да чета, просто няма време. Кошери, работа, дете, рабора кога време за мен :)
Иначе много обичам да чета. Но всеки пчелар описва методите на пчеларстване в неговия район и трябва да видиш става ли това и при теб. Без съмнение от всяка книга можеш да научиш нещо полезно, но не и да я следваш на сляпо.
Прелките са стесняват като свърши пашата за предпазване от нападение,зимата няма никакво значение ,това е мое мнение.
Аз от три години практикувам така:края на септември,началото на октомври затварям прелката на дъното изцяло и ги оставям само на дупките на корпусите. След две седмици затварям прелките на долните два корпуса и оставям отворена само на 3 корпус-най горният.Причината-вечер семейставата образуват кълба и не могат да защитават прелката на дъното.Осите влизат и излизат на общо основание.Така загубих няколко семейства.Сега имат само един вход-там където е семейството.
Минусът е ,че не могат да чистят подмора, но това го правя аз напролет.
Кошерите са ЛР на 3 корпуса,дъното е мрежа.