Защо им викате "парни ножове", като всъщност през тях циркулира гореща вода? Аз бих сложил термодатчик в самия нож и бих го използвал като обратна връзка за регулиране на дебита на водата.
Преглед за печат
Защо им викате "парни ножове", като всъщност през тях циркулира гореща вода? Аз бих сложил термодатчик в самия нож и бих го използвал като обратна връзка за регулиране на дебита на водата.
Наричат се ПАРНИ, защото наистина са изчислявани и правени да работят с пара. Аз обаче ще се опитам да ги ползвам с гореща вода, но това си има както своите плюсове, така и минуси. Водата е по-лош топлоносител от прегрятата пара. Движи се с по-малка скорост, има по-голямо триене и при ниски сечения си е направо сериозен проблем. Като цяло за единица време пренася по-малко количество топлина. Добавянето на пропилен-гликол допълнително влошава специфичната топлоемкост на получената течност. Мисля това да го компенсирам с температура, но какво точно ще се случи ще разбера от реалните проби когато извадя акациевия мед. Дотогава ще живея само с надеждата.
Ако нещо се обърка и не се получи с течност, сравнително лесно ще преработя системата за работа с прегрята пара. С това ще вдигна скоростта на движение на топлоносителя, а от там и на количеството пренесена топлина. Притеснявам се обаче дали така няма да скъся живота на електрическите нагреватели.
Определено само опита ще покаже кое е по-добро - водата с нейната висока топлоемкост или пара на границата на втечняване и отделяне на топлина за сметка на фазовия преход.
Разпечатване с парен нож тип направи си сам и електрическо ренде.
https://www.youtube.com/watch?v=_Twx...ature=youtu.be
http://olx.bg/elektricheski-nozh-za-...vane-i54612046 Някои купувал ли си е от този нож,и ако да някакви отзиви.
Сега ти виждам поста колега, но просто нямам време. Ножа си го направих от парче поцинкована ламарина, огьнато на руло и прихванато с нитове, парче дебел маркуч за вьздух под налягане, стара тенекия за парата и дьрвена дрьжка пробита с дьлго свредло през която минава маркуча. Ламарината се заточва с фина шкурка за метал и става като брьснач. Успех.
В първия случай се изисква контрол и регулиране на мощността на парогенератора.Когато мощноста е малка енергията е недостатъчна ,а когато мощноста на генератора е голяма има опосност от взрив на "котела". А има опасност и от пожар.Но при парния нож сме независими от електрическия ток и това е предимство.При електрическия нож който ползвам премахнах времето за първоначално загряване което не е малко при условие че максималната мощност на горелката ми е достатъчна за подържане на работния процес.Това забавяне ме принуди да направя ел.нож от следния вид.Използвам трансформатор с здрава първична намотка и мощност около 250-300 вт.За вторична намотка навих 11 навивки медна шина със сечение от40 кв.милиметра. На изводите запоих многожичен проводник 10 кв.милиметра и дължина по1.5 метра на всеки.За тези изводи запоих кабелни обувки ,които с болтове свързвам за ножа.Ножа предварително и преработен по следния начин" Стандартен пчеларски нож захванат на менгеме и разрязан с малка бързорезка по дължина през средата от дръжката до почти върха.Остава неразрязана толкова колкото е ширината на едната от страничните части на ножа.Ножа се реже с нормален диск около 3 мм.Двете кабелни обувки с болтчета се захващат за двата края на дръжката.На захранващия кабел на трансформатора има бутон на направен педал.Настъпваш педала ножа загрява и режеш.Сащото като работа с индукционен поялник.На мераклиите успех.
Яааа .... сега гледам, че някой е разбутал старата тема, и в нея забелязах, че съм забравил да ви кажа за реализираната от мене система за работа на парните ножове като ВОДНИ НОЖОВЕ. Направих я още през лятото на 2014-та и две мои разпечатващи машини работят вече с нея. Оригиналните електрически ножове ги изхвърлих. Трябва да ви кажа, че системата РАБОТИ ПРЕВЪЗХОДНО !!! От раз се разрешиха всички проблеми.
Накратко:
Изработих специален нагревател на водата от хромникел, като вътре има специално устройство за циркулиране на водата - да минава бързо около нагревателя и после да тече по-бавно по външните маркучи към ножовете. Системата работи под налягане. За циркулационна помпа използвам стандартна помпа от парно. Има си и един малък разширителен съд, както и система за контрол на температурата, реализирана с промишлен контролер Siemens LOGO. Системата е напълнена с пропиленгликол, което позволява да вдигам температури и над 100 градуса.
Изработих 2 системи и те работиха при миналогодишното вадене на меда. Безкрайно съм доволен. Ножовете работят повече от превъзходно. Разрезите на питите се получават като нож в масло - буквално перфектни. Не се получава нагорял восък или мед, няма и загуба или недостиг на енергия. Температурата се поддържа в малък диапазон (+/- 2-3 градуса) и няма никакво значение дали ножа работи на празен ход или с пълен товар (интензивно охлаждане от рязането).
Ще взема утре да щракна няколко снимки и да опиша системата малко по-подробно. Струва си да ви я покажа - все пак един сериозен пчеларски проблем е решен веднъж завинаги. Де да можеше и всички останали проблеми да ги разрешим толкова бързо и лесно - ха-ха .... :)