Винаги се изнасят такива, било ларви или пчели, но когато е хубаво времето не го забелязваме. След и по време на дъжд отпадъците остават по прелките поради невъзможноста на пчелите да излитат. Мисля, че няма нужда от тревога.
Преглед за печат
Винаги се изнасят такива, било ларви или пчели, но когато е хубаво времето не го забелязваме. След и по време на дъжд отпадъците остават по прелките поради невъзможноста на пчелите да излитат. Мисля, че няма нужда от тревога.
Според мен е много малко вероятно да има простудено пило с оглед на това, че в момента е малко и лесно ще го топлят. При мен от преди 2-3 седмици няма НИКАКВО пило. 2014г. когато имах много акар така изхвърляха полу готови пчели, ако е останало малко пилото и акара се е концентрирал там!
ха мислите ли че ще гледам 40 кошера и няма да ги третирам с нищо hi; аз не мога да се оплача от медосбора тази година. За нозематозата са третирани със нозевит + - три пъти както си му е реда и на финала с йодасептадон 10 %, за пилото съм им давал три пъти форсапил а за акара са третирани с реплент хербастрийп - по 3 ленти на кошер.
това си е истинско простудено пило, тъй като то е в повече за сезона заради форсапила в края на август blush; но пък пчелата е в прилично количество, което малко ме притеснява за количеството мед с което ще зимуват.
Иво ти направо си им сложил по една аптека вътре.:bigsmile:Аз само с йод до тук и един път с ОК.:bigsmile:Нямам тия пари за толкова препарати.
Nik_m
Преди 3.4 години и аз бях в това положение, след слънчогледовата паша понеже е интензивна и задръстват плодника отдолу, майката спира да снася поради липса на свободни килийки и семействата рязко отслабват а след освобождаването на плодника от меда майката трудно си възвръща интензивното снасяне. От цялата тази картинка в есенният сезон съм влизал със значително отслабнали семейства и трудно с мнооооого мъки ги оправях докато не започнах със форсапила. Веднага след ваденето на слънчогледовият мед им освобождавам 4 пити от плодника и правя първо даване с максимално допустимите 20 капки на литър сироп, следващо даване е към 20 август от 15 капки на литър последвани от още две с по 10 капки на литър всяка седмица. Така се застъпва и началото на септември, но мамата е така пъргава че ги изтрелва до края на септември във ниво силен кошер. А какво по-хубаво от това да зазимиш силен кошер.
Друмев, при 40 кошера от които разчиташ че ще извадиш максимума мед, не се скъпя да похарча 1 тенекия мед на есен и една пролет за препарати. То като са ти здрави робите те си се отплащат :bigsmile:
работя с дадан блат 10 рамки и 1 магазин, пробвал съм и с два магазина но ефекта е същият плодника задръстен а горният магазин на половина празен. Не че ме мързи, просто няма ефект.