Зависи кой какво кара. Тия с москвичите - с балтон и ушанка, тия с тойотите по-иначе. А най-вече на две ракии.
Преглед за печат
-11 е в момента и се качва минуса...;)
-12 тази сутрин, а другата седмица какво слънце ни очаква ...
Какви кученца и колко са големи? Снимка има ли?
https://youtu.be/MSgMVoqQFPw
Работят децата на 750м н.в.Не ми се мисли какво е на топлото и ниското.:bigsmile:
Хавата навсякъде е различна.
здравейте на всички високо планинци ,днес отворих всички кошери за преглед и съм малко притеснен за един от кошерите ми.
На мен ми е първа пролет с пчелите .Става дума за един ДБ 12 рамков които има 8 рамки с запечатано пило по около 25 см на всяка пита и от двете страни като те са разположени 2 до 9 рамка но тях има по едно петънце само с мед които им разпечетах ,на 1 рамка има малко мед под половината пита, 10 пита няма нищо 11 пита има една длан мед 12 е половин пита с мед .перга имат на всички пити .като прергата е нашарила пилото. Огромна разлика с другите ми семеиства.Сложих 1 питка купешка ама дали да слагам още нещо ?
Данчо,т,ва твое пчелно семейство ли е? Ако наистина е твое,значи малко послъгваш преди.Защо мисля така?Риторичен въпрос от мен ,тъй като ще ти отговоря.Преди се оплакваше ,че нещо не вървят при теб нещата. А като го гледам това клипче с този кошер,нещо не се връзват нещата. Това е летеж на семейство с минимум 6-8 междурамия пчели и 2 до 3 рамки с пило на 35-45% пило.Ако всичките/дай боже/ са като този нямаш право да ореваваш орталъка ,че не са ти в кондиция пчелите. И то на тази надморска височина. Свиркай си и си чакай медеца по късно:laughing:hi;.
Италианска майка, а... Мамата си трака! До края на март ги пиши мъртви от глад, ако не рантутиш с пълни догоре хранилки. През април, ако не разнасяш пило по останалите, максимум до началото на май, го пиши бегал. Давай му вуднага, че събота и неделя пак ще е под нулата.
Е то навремето и бай Ристо е хойкал по дълга вълнена фланела, чак до коленете, ама пък не пречи сега да се имаме за Ристосци. Виж Господ е друга бира, той си хойка с модерни дреха, с нещо като шлифер. Еб...си, Друмев дай ги и на назе тез яки връзки! Поглеж, след още две иляди годинки, всички да се имаме вече за Друмевци!:ae:
Трендафиле, не е ли малко рано за сиропа. Вчера при мен беше -5 сутринта.А при вас високо планинците не знам как е било.
В събота/16*/ им напълних хранилките с мед,в неделя сутрин -2 и през деня не се покачи повече от -1. Вчера и днес сутрин-5.Каквото взеха в събота,взеха. Мисля, че по -добре ще е да кара с твърда храна ,отгоре върху рамките. И то ударно,щото като се излюпят тези 8 рамки ще му изядат и стените на кошера при този "огромен запас" от храна в кошера.Това са само разсъждения продиктувани от моята ситуация, при него може да позволява и това. Той ще прецени.
А дали само един ще е рояка ще се разбере по -късно.
И следва въпроса, кой е брата? Ако е Горния, ние нямаме досег с него. Затуй, че насреща си само ти в пряк с досег с Него, ще отговаряш също като Него, ама вече така, че да ти вярваме. И ще рецитираш поговорката от детската градина - "Повече няма да лъжа другарко, пърдон, госпожо".
ако времето позволява в неделя ще снимам
при мен заваля сняг рехаво ,дано не натрупа
Ето това е Баба Марта, сега е в лошо настроение ;)
Ма как? То, без вас, може ли?:ae:
Обаче, като имам предвид, че пчелите ми са в идеално състояние, чул ме Господ, сега, в снеговалежа, е идеалното време за хубав, топъл обяд и две чаши вино по 250 грама, и много сън след това! Друмев да не ми завижда, още повече, че и вече изрязах лозето!
https://youtu.be/aw-ElXyOa-c
Така работиха днес на Бояна...Луда работа;):bigsmile:
Такваз работа, след като си извадил кокичето, м-м-м-м-м-м-м-м... Обаче, моите носят 10 пъти повече прашец, от тези на видеото и въпреки това, в кошерите практически няма прашец като запаси /в петък отворих 1/4 от кошерите/, въпреки, че в болшинството вече има пило и на по 4 рамки, т.е. до джанката ще има як белтъчен глад.
Големият проблем идва в нашия район в сряда, когато дават 25 санта сняг, виелици и температури пак до минус 7-8. Днеска храних в хранилките на тези, които са изяли. И вече май храня за 4-ти път.
Много интересно. Тази сутрин в 6 часа направих пък през Разград до Русе. И не щеш ли, на жп презела в Ясеновец -2, в ниското в Разград -7 и това студеното отиде чак до Цар Калоян. Парното на Сценика направо издаде багажа и не насмогна. На обяд вече се бях прибрал и отидох да рантутя. На тях обаче този студ изобщо не им се беше отразил и си летях като видеото на Друмев, пък носеха 10 пъти повече прашец. :ae:
Дончев, не ме бъзикай, защото доказателство няма как да получиш. Джи-ес-ема ми има много добра камера, но-о-о-о-о... никога няма да си направя профил във ю-тубата, както и в шибаните социални мрежи за оплитане на съзнанието. Не си мисли, че някога ще видиш видео от мен. Виж снимки може, но направи така нещата, че да може да се публикуват снимки с повече мегабайти, бъди с крак с развитието на хардуера.
Пък ако искаш, мога да предоставям снимки и с апарат Канон-Еос, но не виждам смисъл, защото смартфона ми просто има по-висока резолюция от ЕОС-а, защото имат пет години разлика.
Дончев, сори! Мислех, че репликата ти е насочена към моя коментар. Ако искаш изтрий поста ми.
На него му е връчена показалката. Софтуерната и хардуерна настройка е в компетенцията на Админа, който рядко се вясва, а и форума вече не му е приоритет. Абе не е толкова трудно да "намалиш" снимката. Следващия път като наближиш прелеза, ме извести и ще ти покажа. :)
Пак запука яко сняг .
https://youtu.be/e5pu06ecX64
Вчера броихме колко влизат с прашец,а днес ринем сняг с лопатата...:laughing:
Пчелите са активни вече, и при температури около нулата са разпуснати. Гледат пило и консумират питките. Скоро идва тяхното време и нашите занимания с тях.
Слагам чисти питки на Апифонда. Пчелите са ми в полупланински район и прашеца тръгва много рано и досега не съм слагал питки с прашец или неговите заместители. А и имаше чудесни дни февруари и те си навкараха доста прашец...и като гледам прогнозите скоро пак ще имат възможност да вкарват и по големи количества, дрян, леска, иглики , върби и тн.... Много колеги хранят, слагат заместители на прашеца без да се интересуват имат ли нужда пчелите от тези неща, но така пишело в книгите. Всички четем едни и същи книги, но някои успяват да четат и между редовете и първо преглеждат запасите и тогава хранят тези които имат нужда и се съобразяват с климатичните условия и с условията в района си за прашецо и нектароотделяне.
Първо, въпрос - има ли мръсни питки Апифонда? Питам, щото, както се предполага от заявлението ти, освен чисти има и мръсни!;)
След като има достатъчен приток на прашец, защо слагаш Апифонда? Нямаш ли мед?
По мои наблюдения за поредни две години, пчелите биха дузпата на Апифондата, въобще не я помирисват и отразяват. Когато обаче им забъркам захар, мед и прашец, ще избият рибата още през януари. Плюс това ми излиза доста по евтино.
Заместителите на прашеца са никому ненужен експеримент, най-вече на самите пчели. В книгите си пише, че някой искал да се направи на повече от човек и да обърка истинския замисъл.
Най-точно е последното ти изречение!
Така. При нас е доста високо с много ниски нощни температури и даже още има яко сняг. Сутринта беше -8. Казвам "чисти питки" - без витамини, без протеини и тн. Апифондата е абсолютно чиста храна за пчелите и не им задръства дебелото черво, както и инвертирания сироп. Апифондата се прави с инвертиран сироп. Меда има примеси и той задръства дебелото черво на пчелите, особено в района където съм, където винаги в меда с който се запасяват пчелите има и манов мед. Нашата порода пчели - карниката има способността да иззимува с малки запаси и с малки кълба. Системата с която работя е нещо като хибридната на Светослав Софрониев, Плодник на 1 ЛР корпус и отгоре магазини с ДБ магазинни рамки. Няма как да зазимявам пчелите с много мед, а и не е нужно. 10 кг мед са напълно достатъчни до края на февруари. Избирам едно силно семейство , което развивам на 2 ЛР корпуса, в което ще си произвеждам майки. Първия преглед който правя е средата на февруари и той е основно да проверя запасите, все още няма пило и пчелите са консумирали малко мед. Но....някои са с много намалели запаси и на тях задължително слагам питка АПИФОНДА. Например от 35 семейства - 5-6 са за питки. Апифондата не е храна, тя е енергия. Прашеца е храната. Давам и по малко захаросан мед от склада, направо върху рамките до питката. Сложа ли питката, слагам и найлон отгоре.
Вече 13 години се занимавам с пчеларство и съм стигнал до извода, че март и април са най-критичните месеци за пчелите, тръгва пилото и запасите значително намаляват. Меда в питите където е пилото е в задната част на рамките, в предната около пилото и над него всичко е изконсумирано и при мартенските застудявания, които са всяка година, пчелите се струпват около пилото и запасите остават в страни и затова се налага на всички семейства да сложа питка АПИФОНДА над пилото, независимо колко мед има в страничните рамки. Това го правя в средата на март. Не бързам с разпечатване на страничния мед. Това го правя в началото на април и то на семействата, които имат нужда от стимулиране на развитието, не на всички. Магазините са отдолу под плодниците и когато плодника се изпълни с пчели и пило, магазина отива отгоре. Когато изпълнят и него с пчели, може и с пило, слагам втори отгоре и чакам пашата. Април и май изравнявам силата на семействата като отнемам от силните запечатано пило и давам на средните и дори и на слабите. Но слаби почти няма.... За другите действия - друг път ще пиша...
Колеги и колежки.Питах каде ли не но за сега отговор нямам на една загатка при мен.
След като сипъх по една хранилка инверт,голям процент от пч. ми семейства заложиха маточници за самосмяна.Според ваз нормално ли е това?
Не знам какво си сипал в хранилките,но ако това е Първопричината за самосмяна,,патентовай съставките.Сипваш една хранилка -самосмяна,сипваш на друг кошер -самосмяна.Егати кефа.Веднага се записвам. Ама дали е така? На твоя въпрос не мога да отговора. Но сигурно има и други причини.
ИзпитателнаСтанцияБояна
Кой е основния?Тоя с 80% смъртност?;)Имам чувството , че щом живнат пчеличките ти ги пробваш колко издържат.crying;И така "основния" и "опитния" пчелини си сменят имената непрекъснато.blush;Предлагам ти и двата да направиш опитни и да решиш веднъж за винаги всички въпроси в пчеларстването ти.:laughing:
Мислех да не ти намалям от простотията и манипулацията,но не можах да се запра.:bigsmile:Първо:Имам на 7 места пч.кошери с пчели...Второ: Пиша в темата високопланински,а то е близко до акъля,че не е нито в Елена нито в Златарица...;)Четвърто:Ноког а не съм писъл,че зимната ми смъртност е 80%Края на септември началото на октомври писах,че очаквам 80% смъртност след прегледа.Пету:Имам занулен пчелин,но не съм споменавал за него.Шесто:Златаришкия ми е основен заради това,че само той е регистрира...:laughing:
Мисля,че добре те уритах и ще ми се извиниш,ако не минавам на страната на бат Боянчо....:bigsmile::bigsmile:
Я пак.И по възможност без да си противоречиш.Разгеле ти схвана мисълта.
А бе... Живей бе! Живей! Пиши, мажи който иска да те бърше.
п.п. Яко си се запътил къде бая ти .Ама ще ти се наложи всичко да занулиш .Ако не си го постигнал още, де.Та като станеш нула на нула. 00.Две нули.Ще си дружка Боянова.Успех в начинанията!