Теренът е наклонен напред, а дъната са нивелирани с достатъчна точност. Капаците са наклонени назад, понеже не виждам логика да капят над прелката.
Преглед за печат
Теренът е наклонен напред, а дъната са нивелирани с достатъчна точност. Капаците са наклонени назад, понеже не виждам логика да капят над прелката.
Бате, извинявам се, че и на тая манджа ще бъда мерудия, но! Теренът ти е напред, скат на покрива-назад /логично/, това е ясно по стеничката отзад. Колегите, а и аз /щото не си спомням дали си на мрежести/, се притесняваме наклона на дъната на къде е? На мен още в първата година един стар пчелар ми направи забележка - дъното трябва да е напред! Вода да влезе, влага да кондензира, ако щеш мед да потече - по-добре да бяга напред. Аз го приех за правило и гледам да го спазвам.
Батка, нямаш грижи, нали вече си ВИП. Иначе снимките са затова - като не мога да споделям опит, поне да става дискусия. Дъната са ми с мрежа 25-30% в задната част. Сега са изцяло отворени и на Зарезан ги затварям с по една ламарина да не им вее до Гергьовден, че имам доста празни буркани и ми пречат.
За наклона - дъната са по-скоро напред, сещам се как течеше захарен сироп от прелките миналата пролет....
Да,да става дискусия,но jordanov е прав.Може би затова ЖЪЛТУРКО дава фира.По снимката се вижда ,че той е с най –голям наклон назад/дъното/.Покривите на 2,3,4 са с обратен наклон,така че ,можеш да ги пуснеш 2–3 см. надолу,да не влиза вода вътре.Открит мед+влага=диария.За хигиената ,наклона не играе роля."Робушките" си знаят работата–всичко негодно ,вън от кошера!Все пак,кошерите са твои и правиш това което на теб ти се струва правилно.
[QUOTE=BateMisho;51865Зарезан ги затварям с по една ламарина да не им вее до Гергьовден, че имам доста празни буркани и ми пречат. ..[/QUOTE]
Бате,знаеш ли колко медопрашецови запаси имат?Ако са под 10кг,по добре ламаринката я сложи за заговезни-да не бързат с пилото.
Зависи за кой Зарезан говори, щото ако е по стар стил на 14 февруари, то не е много преди Заговезни тая година - месни Заговезни е на 15 февруари...
Ейй, като заговорихме за дати, сещам се че тая година "домакините" от Плевен, ще трябва да ни посрещат с "Валентинки" и винце...
Жълтурко ако е дал фира (не е ясно ) е от грешка описана по назад от Бате Мишо,колкото до наклона -грешка няма,чорбаджията пише ,че кошерите са нивелирани при това условие наклона на покрива е назад и ако не е пробита някъде ламарината няма как да натича вода.
Яко оспамихме темата. Но Владо и Ангел Йосифов всъщност са прави - жълтуркото замина поради моя грешка описана по-горе, кошерите са нивелирани, а Зарезан наистина е може би малко рано за затопляне. Проверих в тефтера - през 2014 е имало сняг между 16 и 20 април.
Аз малко след 20 април лани вадих мед от рапица. Ако тогава ще ги затопляш.....