Първоначално публикувано от vanHanegem
Предоставям на вашето внимание едно изказване на г-н Петър Гръков - изключително ерудиран човек, за когото заниманието с пчели е преди всичко удоволствие и релакс, което в никакъв случай не означва непрофесионално отношение към него, а напротив. В един от декемврийските броеве на в-к "Пчела и кошер" имаше публикуван материал за него и неговия пчелин със снимки.
"Моят опит е скромен. Пчелинът ми също. Имам 40 семейства, които отглеждам в ЛР кошери. През 2009 год. извадих 2740 кг. мед, а през 2010 - 2109 кг. Заслугата за този добив е преди всичко на пчелте и земеделските производители, които засяват големи площи с медодайни култури(кориандър и слънчоглед). Аз само помагам на семействата със зимното подхранване. Тази зима започнах да подхранвам на 24.12.2010 год. Храня само с мед - по 0.4 кг. в полиетиленов плик на семейство. Това правя през 10-12 дни, без оглед на това дали температурата е ниска и има ли сняг. Храня почти до края на март. По този начин всяко семейство получава по 4.5 и 6.0 кг. мед "отвън". Това количество е достатъчно семейството да се развива, дори мед в питите изобщо да не е имало. Има колеги, които зазимяват с много мед в питите. Това нищо не означава. Пчелите ползват мед от рамките, които кълбото заема, останалите рамки в корпуса са напълно излишни, поне до 10-15 март. С храненето, което правя, още в началото на април семействата имат предостатъчно пило, а в началото на май са готови да "опоскат" всяка паша".