-
почти необяснимо
Вчера преди обяд хванах два роя , както си трябва един голям и един малък и вечерта преди да ги преместа на ново място проверих малкия рояк за майка и видях , че точно в същия момент пчелите си убиваха майката ! На какво може да се дължи това ? Единствено с което аз си го обяснявам , че майката явно е некачествена . По-късно по тъмно вече ги обединих двата роя в 11 рамков кошер с магазин .
-
По това което си написал разбирам че са излезли и двата от един кошер. Сигурен ли си че не е имало и други майки. Втори и трети рояк излизат с по няколко майки често, да не кажа почти винаги. Според мен си избързал с обединяването на двата рояка, освен ако нямаш някаква цел.
-
Здравейте към 10 ми звъннаха за рой на високо дърво до един блок на нивото на 8-ми етаж сложих съндъче с про рой пити няколко завърта се по някой пчела ама роя още е на дървото растоянието е 4-5 местра от 8-ми етаж където съм сложил капана да видим дали ще влезе. И ако сега не влезе незнам ........
-
Никакъв ефект заминаха и 10-тина пчели се въртят в капана ще го оставя да се ненадява човек да дойте рой от някъде другаде мен ме изгуби този препарат
-
на мен ми казаха че трябва да се пръска през 2 часа или да се остави бутилката вътре с фитила пробвай така докат не е късно
-
Значи това беше направено навсякъде около съндъчето беше полято рамките също и все пак си замина
-
Естествено,че нищо няма да хванете така!Капаните се слагат преди да почнат да се роят.Веднъж излязъл и захванал се,роя вече си е избрал къде да ходи.Ако го видиш в момента на излитане и тогава напръскаш с про рой,преди майката да се захванала на избраното от пчелите "разузнавачки" място,тогава 100% роя ще отиде, където вие искате.Четете и за биологията на пчелите за да не се чудите после защо.................
-
Може и да си прав но съндъчето беше поставено в момента на формиране на роя защото на на втория час от поставянето му като минах роя беше увеличил големината си два пъти!
-
Здравей Iris...Точно това ми беше идеята.Да оставя семейството силно за да събере мед,защото в началото на месеца пашата в Своге беше добра.Да, но нещата се промениха коренно за няколко дни.Приноса стана почти нулев и желанието за роене изчезна.Все пак благодаря за съвета,може друг колега да се възползва от него.Не знам как е в другите части от страната,но при нас такава лоша година не помня (от 13 години се занимавам с пчели).По време на цъфтежа на акацията темепературата беше 13-14 градуса и постоянно валеше.През юни обикновенно има средна по сила ливадна паша,а сега както казах е почти нулева.Нямаме слънчоглед, така че, ако не се покаже мана през юли може и да не се вади мед тази година.За сравнение минала година имам средно по 52-53 кг. от кошер.А семействата са силни и висят на бради вечер пред кошерите.Изобщо природните аномалии правят нещата в пчеларството абсолютно непредвидими.Благодаря още веднъж и желая успех на всички...:)
-
Внимавай, както са силни и висят и нямат работа, трябва да подготвяш инвентар, че може да се роят.
Но с тези 13 години пчеларски стаж, които имаш, не би трябвало да ти го казвам, извинявай.
В района на Своге не е ли малко усойно за пчели?
Явно не е щом толкова мед си изкарал миналата година!!! Направо прекрасни добиви!!!