Кошера е даданблат и преградна дъска не знам какво е.Въпроса е,защо не е на питите с мед и защо толкова малко пчели са останали.В момента е двайсетина градуса и не е проблем да се прехвърли на меда.
Преглед за печат
Кошера е даданблат и преградна дъска не знам какво е.Въпроса е,защо не е на питите с мед и защо толкова малко пчели са останали.В момента е двайсетина градуса и не е проблем да се прехвърли на меда.
Аз мисля ,че майката е минала на тази пита ,защото е тъмна а на другите тъмни не е имало място за снасяне.Веднаж снесла там ,вече не се е върнала обратно.Смятам ,че проблема идва от светлите пити ,в които не е отглеждано пило.Проблема се явява, когат има светли и тъмни пити ,ако са само светли -не.Останали са малко пчели защото през цялото време са давали жертви мъчейки се да спрат крадците.Такова малко семейство ,аз бих зазимил на един корпус с 2-3 см.прелка.Знам колко е гадно да загубиш семейство още през есента.
Само крайната пита е по нова,останалите са по стари,затова съм я оставил последна.Питите са пълни доста но отдоло има 5-6 см. най малко празни килийки,затова като я зазимявах отдолу съм сложил магазин в който имаше малко рамки с мед с идеята да направят кълбото между магазина и корпуса.Относно кражбата досега е нямало нападение защото пред прелката има много малко умрели пчели.
Това ми е отводка и майката си снасяше без проблем.
При мен няма маточници,майката би трябвало да е същата.
Tarty ,имаш ли наблюдение за отслабване при други семейства.При мен страшно се опитват да крадат.Оставих една търтовка стеснена на 4 рамки ,на изживяване .Очаквах да я ликвидират , но учудващо до преди 2 дни ,не бяха успели.Сега пишейки съжалявам ,че не я погледнах.Просто така от любопитство.
Да имам.Но странното е че отводките са кажи речи без проблем,а старите семейства изведнъж се сринаха,останаха направо без пчели.Само семействата в стериопорните кошери са безпроблемни с изключение на два три броя.Имам десетина кражби но го отдавам на тимола с който опушвах.Лошото е,че както разбирам не е само при мен а на много места в Странджата,има много загинали семейства,хората само прибират рамки от празните кошери.
Колега tarty, това последното звучи много зле.Досега не бях чул за смъртност в Странджа.При мен също имаше срив при няколко от старите семейства,но го отдавам на акара,който тази година просто ме изуми с нашествието си.При мен една отводка ми поднесе подобна изненада - преди 20 дена отварям да третирам и гледам - малко пчели,малко запечатано пило в средата и 4 свищеви маточника.Майката беше от самосмяна,снасяше много добре и преди това имаше плътно покритие на 4 пити ДБ.Според мен акара ще ни разкаже играта тази година.Дори и съборен от пчелите,тепърва ще берем плодовете на неговия труд,така да се каже.