Можеш да туриш по една, две, зависи от пашните условија, в тези корпуси, предвиди сам.
Преглед за печат
Можеш да туриш по една, две, зависи от пашните условија, в тези корпуси, предвиди сам.
Здрваейте,
Първо искам да се извиня, ако въпросите ми са задавани, но доста се рових и не можах да си отговоря сама. Четох тук там из форума, за да се ориентирам, но честно казано повече се обърках.
Наскоро баща ми се пенсионира и ми спомена, че би искал да се занимава с пчеларство. Иска ми се да му помогна в началото, като му закупя 2-3 кошера. Понеже нищо не разбирам си мислех за готови кошери заесно със семействата. Та въпросите ми са следните -
1. Кога е най-подходящото време като сезон за закупуването на кошерите,
2. Какви са най-подходящите кошери за начинаещ пчелар
3. Кое е по-добре да са нови или стари семейства.
Много поздрави и успех на теб и баща ти,но моя първи съвет е ,да потърси пчелар в близост до раьона където смята да гледа пч.семейства да се сприатели с него и началото да започне.
1.Пролетта.Ако закупите на есен има много условности в това какво ще имате на пролет.
2.Дадан-Блат.Най-много литература има за тях. Наблюдавайки Д.Б. човек най-лесно се учи ,какво е пчелно семейство.А това е и най-разпространения кошер.
3.За начинаещ, старо семейство с млада майка.Старото семейство има стари пити предпочитани за снасяни и зимуване, има запаси от перга , прашец от предния сезон.
4.Започни с 5 кошера.Ако затриеш 1 от 4-те останали, може безпроблемно да го възстановиш с новозакупена майка.При 2-3 и загуба на един, възстановяването ще се отрази на останалите.А и когато човек има два и загуби един лесно се отказва.
Зуница, благодаря Ви за конкретните отговори, много ми помогнахте!
Лалов, благодаря за вниманието и пожеланията!
Здравей!
Бих искала да попитам кое е най- ефикасното лекарство срещу кърлежи?!
С приятелски поздрави
Диди
:)Всъщност, за какви кърлежи пита?
Здравейте колеги,като начинаещ пчелар искам да попитам как се подменя майка в силно пчелно семейство?
Здравейте, колко трябва да е разстоянието между горния край на рамките и възглавницата? Пише че, между горния край на корпусна и долния край на магазинната трябва да е в интервала от 8 до 12 мм.
Благодаря!
Това са приблизително верните цифри за свободно пространство не само там, но и навсякъде другаде в кошера. Това е защото по-малки разстояния от 7-8mm пчелите са склонни да ги заклейват с прополис, а в по-големи от 10-12mm започват да градят восъчни пити. Остава един много малък диапазон, който може-би пчелите ще го оставят незапълнен. Казвам може би, защото дори и там понякога пчелите градят, особенно когато не им достига обем в кошера.
Задавам го този въпрос защото забелязах че на един от кошерите ми ( който може би е над 10-12 годишен) възглавницата направо ляга върху рамките. И почти винаги има смачкани пчели при затваряне на кошера.Друг проблем е че пчелите трудно преминават от една рамка към друга.Намислил съм да закова летвичка 25х10мм по периметъра на възглавницата, и по този начин да я навдигна
А как се справяте с проблема със смачкването на пчелите при поставянето на въпросните въглавници или на надрамъчната табла? Имам предвид лятото, когато печелите са много винаги преливат от кошера и при поставянето на таблата, колкото и да се внимава винаги се прескрипва и смчаква по някоя друга пчела.
Aз за това си поръчвам корпусите с 8мм. разстояние от горе и 2 мм. отдолу.
Здравейте и от мен аз също имам един начинаещ въпрос за начинаещ като мен.Въпросът ми е късно ли е вече да се подхранва, защото зазимих 8-те си кошера дадан-блат ,но не съм сигурен запасите дали ще им стигнат да изкарат зимата,и си мисля ако им дам кърмова маса на малки питки върху рамките дали ще има ефект и ще амортизирам ли пчелите по този начин.Другият вариант е ако продават някакви твърди храни по пчеларските магазини да купя ,но не знам продават ли какви са ще има ли ефект.Ще съм благодарен ако споделите вашето мнение
То много работи не знаеш !!! а ни е как да знаем какво ти е положението ,че да ти помогнем .Дай повече инфо на колко рамки са ,какво покритие от пчела имат,приблизително колко мед имат.Кошерите със какъв тип на зазимяване са отворено мрежесто дъно. дълбоко,плътно или някаква друга модификация, какви са кошерите дърво,пластмаса ,фазер,фибран или др.
Най-вероятно(ако има малко запаси от мед,но има) семействата няма да загинат до началото на пролетта, защото пчелите изразходват много малко храна през зимата.Проблемът ще настъпи, когато семействата започнат да отглеждат пило.По принцип не е желателно да даваш храна на пелите точно сега, защото първо най-вероятно, заради тези студове те няма да я достигнат и да я достигнат ще се наложи да преработят захарта в по-простите и форми, които пчелите могат да усвоят(фруктоза и глюкоза), за да стане това ще им е нужен ензимът "инвертаза", който пчелите "произвеждат" в горночелюстните си жлези(и по конкретно "хипофарингеалните"), които жлези пък се активизират при приемането на белтъчни храни в т.ч. прашеца.В твоя случай пчелите няма откъде да вземат прашец, за да произведат ензима ами ще използват натрупаните мазнини в организма си като по този начин ще се изтощат физиологически и може да настъпи положение на "белтъчен глад", при което със сигурност пчелите ще загинат. Затова моя съвет е да рискуваш и да отвориш кошерите съвсем леко(като отварянето на кошерите по това време не е никак желателно, но при твоя случай рискуваш семействата да загинат така или иначе) и гледаш ячелите в какво положение са спрямо рамките(ако са върху рамките в горно положение това е сигурен признак, че семейството няма запаси) ако видиш, че имат поне около 5кг мед(това е в зависимост от силата на семействата, моите пчели примерно, които са на 8,9 рамки ЛР) са напълно достатъчни до около Края на Януари началото на Февруари, считано от днес.Ако нямат поне толкова храна наистина ще се наложи да ги подхранваш с питки.По-добре би било да ги подхранваш пролетта, отколкото сега. Дано съм помогнал с нещо за изясняването на нещата.
Слагай "купешка" питка.(Едва ли си се научил как да си направиш най-успешните питки.) Ако имат достатъчно мед кълбото е ниско и питката не ги интересува.Ако медът е малко и кълбото е високо с питката ги спасяваш от гладна смърт.Питката няма да навреди.А иначе като имаш време прочети всичко написано във форума за зимно подхранване , питки, храни и т.н.
През ноември ще има и топли дни.Не виждам какво толкова опасно би било да се отваря кошера,още повече,че пило вече няма.
Опасностите от отварянето на кошера по това време са няколко и ще изредя само най-важните. Колкото и да е топло времето през Ноември едва ли пчелното семейство ще е отпуснало кълбото. При отварянето на семейството напълно е възможно част от кълбото да се отдели и да падне на дъното, което почти винаги означава, че тези пчели ще умрат. При дразнение на пчелите по това време те започват да изконсумират повече храна, което може да ти изиграе лоша шега, като например изразходване по-бързо на храната, което може да доведе до бързо запълване на дебелото черво на пчелите с фекалии, което може да доведе до развитието на едноклетъчни организми и диария и в последствие до смърт на семейството. Другото нещо е, че пчелите много акуратно изчисляват колко пространство им е нужно залепят всички пукнатини на кошера и даже стесняват входа с прополис, а ти като отвориш кошера ще нарушиш това запечатване и пчелите няма да могат да запечатат отново местата с прополис, което може да доведе до влага и последствията от нея. Така че не си мисли, че нищо не може да се случи на семействата като ги отваряш през Ноември.
Я, имаме си знаещ пчелар за нов член, което е рядкост. Поне форума няма да дрънчи на ехо толкова.
Между другото проверих и според прогнозата за следващите 10 дни, температурите ще станат отново над 18 градуса, при което положение пчелите си живуркат най-спокойно.
Колега,прав си за тези рискове,но по тази логика пчеларите нямаше да накапват с ОК в късна есен и то при много по-ниски температури.Друг важен фактор е местоположението на пчелина - специално моя е затворен от три страни с южно изложение.Не мисля,че това застудяване ще задържи трайно кълбата в кошерите.Зимата е още далеч и мисля,че работата по зазимяването още не е приключила,колкото и да ни се иска.
Преди студената вълна да удави Бургас,в морската градина,освен нацъфтелия рожков,напъпилите лавровишни имаше и цъфнали кестени.Който не вярва да отиде да ги снима до чадъра.В гората цъфти анемоне,белия равнец,конския босилек,слеза,цикорията, звездо главката,че дори виждам и бодлива метличина.Колегата Лалов може да не е обърнал внимание,но при мен драката зацъфтя отново.Връхните 4-5 клончета са разлистени и отрупани с цветове.Това е най-сбърканата година в този район откакто се помня.Ето затова и не смятам,че работата е приключила.Не казвам също и,че трябва да ги ровичкаме без нужда.Търси се баланса.
Ще ровичкаме и още как. По мои сметки последното ми пило трябва да излезе към 5.11. и започвам да стеснявам. Дано не ме изненадат. Нямах друг избор. Пило на 2-3 рамки почти без венец или с много малък.
Да не говорим за безумния Руски клип за вароатозната пещ където ги направиха на диви при 2-3 градуса.
Относно заклейването, също не виждам проблем. Дали ще се появят някакви микро цепнатинки, които няма да могат да заклеят едва ли има значение при положение, че дъното им е отворено, примерно, а при Сърбите е отворена и половината таванка. Иначе в нашите дебели книги пише точно както споделя колегата, но те повечето са писани в миналия век или от хора с познания от миналия век. Добре дошъл на колегата.
Досега не съм накапвал и нямам наблюдения,но все пак благодаря за забележката.
И по мой сметки след 5 ноември някъде трябва да няма пило и мисля да третирам и аз. Само се чудя тези семейства които са между двата корпуса отгоре не се вижда кълбото и се чудя дали да повдигам корпуса и да разцепвам кълбото или да капя отгоре но ефекта според мен ще е почти нулев. Над 5 градуса няма да имат проблем да оправят пак кълбото, но не знам да не направя беля а и товеа време ще се разклейват много трудно корпусите.
Щом не си сигурен, за да спиш спокойно, слагай тесто от пудра захар и мед (3-4:1 до сгъстяване) направо върху рамките в надупчен или нарязан отдолу найлонов плик. От време на време проверявай дали са го изяли. Можеш да си купиш и готова храна без протеини.
Тези дни, като се пооправи времето, можеш да махнеш някоя от средните пити, ако е останала почти празна. Избягвай да отваряш кошерите в студено време, но когато имаш сериозни съмнения, можеш да отваряш извънредно и при отрицателни температури,... без да разбутваш кълбото обаче.
Здравейте колеги. Искам да попитам тези от Вас, които използватт многокорпусни (ЛР) кошери как зазимяват семействата? както всички знаем ЛР кошерите имат недостатъка, че имат по-ниска рамка, с което медения венец е по-малък и често към пролетта се налага да се подхранва.Ако пък се зазими на 2 корпуса(както е класическия вариант) семейството остава в долния корпус(където е студеното) над него се оставя пълен корпус с мед, но за съжаление през 2008г. изгубих 30% от семействата си само, защото пчелите не са могли да достигнат меда в горния корпус,защото към началото на пролетта семействата почват да отглеждат пило и не напускат пилото като се обричат на смърт(пространството между двата корпуса се явява непреодолимо). Зазимяването само на един корпус е много трудоемко и заради стесненото пространство от само 1 корпус пчелите започват много по-отрано да отглеждат пило и изразходват храната много по-рано и като ги хване един студ и доста от пилото загива, а храната вече е свършила. Как се справих аз с проблема?: След последната паша качвам плодника в горно положение и отдолу поставям корпус с 5 рамки мед и 5 рамки изцентрофугирани пити. Пчелите започват да пренасят меда от долния в горния корпус като оформят медената шапка и се получава венец с дебелина от около 15см.Семейството зимува между долния и горния корпус(като близо 90% е в горния). Така оформено кълбото е в горния корпус(по-голямата част), а медения венец е в непосредствена близост до него и е достатъчно дебел, за да стигне до първия приток на нектар, че и по-нататък. Интересно ми е другите колеги как го правят, моля споделете, ако имате нещо да допълните.
Да с ЛР десетки съм. Стеснявам като в момента имам 4 рамки пълни с мед 2-3 пило с венец и 1-2 почти целите с прашец (прашец има и по пълните с мед) и 2-3 пълни с мед на 2/3-ти. Сбора е повече от десет, но това е защото положението е различно в различните семейства, а аз описвам обща картина, иначе във всички кошери имам в момента десет "работни" рамки в един корпус, който в момента е втори. Под него имам корпус с чисто празни пити, а над него пак с празни, само че корпусите са пределени със фазер с отвор. Дъното в момента е затворено на цяло, долната прелка е на 1 см. отворена, а на втори корпус е на 3-4 сантиметра отворена. Всички други прелки са затворени. Като излезе пилото ще извадя от средата една или две рамки (от последното пило с тънък венец)к ато трябва да ми се получи подредба от изток на запад 2-пълни с мед; 1-2/3-ти с мед; 1-венец; 1-2/3-ти с мед; 2- пълни с мед; 1- с прашец; преградна дъска; надраскан венец. Ако семейството е по слабо намалявам броя на напълно пълните пити, а в средата си остава все същото. След като подредя ще махна третия корпус и ще отворя към 5см дъното. Така ще зимуват. Ще има и третиране с ОК. На таблите имам 5 см стеропор, но това е заради лятото. Аз не се притеснявам, че на пчелите им е студено през зимата. Надниквам по коледа , после според прогнозата, но задължително има готовност да храня в края на януари.
И без тази ротация,пчелите пренасят мед от крайните рамки и одебеляват (достатъчно) мед.венец на рамките където се излюпва последното пило.Главната цел на ротацията след последната паша е симулиране на паша.....Има спец тема за работа с ЛР-прочетия и тогава задай конкретен въпрос.
Аз лично ги оставям така както си са. Просто им слагам мишепредпазители ( там където е нужно) и са готови.Цитат:
Здравейте колеги. Искам да попитам тези от Вас, които използватт многокорпусни (ЛР) кошери как зазимяват семействата?
Между другото според класическия вариант, семейството зимува между двата корпуса, или поне отчасти захванато за горния. Как се постига семейството да остане 'само на долния корпус на мен това не ми е ясно. Снимката е от интернет
Това е така, но когато имаш цял корпус с мед над плодника, този корпус пчелите възприемат като меден венец и в същото време удължават венеца и към долния корпус.Проблемът е, че венецът получен в долния корпус е много малък и към месец Февруари е вече свършил, а семейството вече е направило пило в долния корпус и при големи студове не може да достигне меда в горния.Аз лично съм страдал доста от това.И не разбирам какви са тези нападки веднага със "задай конкретен въпрос". Просто искам да чуя как другите подхождат към този проблем.
Определено ако имаш венец в долния корпус ще има ядове. По-добре питка февруари от колкото да се чудиш как да ги качиш горе.
Колега може би аз не съм могъл да обясня добре.Преди да започна да зазимявам семействата на горен корпус и отчасти на долен, аз оставях цял корпус с мед над плодника, който се намираше долу(поне доколкото съм чел това е класическия метод на многокорпусното зазимяване),Както каза колегата Ангел Йосифов пчелите продължават да удължават медения венец надолу и той достига и в долния корпус и пчелите в крайна сметка се зазимяват в долния корпус(по простата причина, че кълбото не може да сформира върху медени пити).Но след привършването на медения венец на долния корпус,което при мен ставаше към началото на Февруари, семейството вече има известно количество пило в долния корпус и, заради лошото време не може да прескочи мездурамъчното пространство между двата корпуса и това водеше до гибел на семейството въпреки наличието на голямо количество храна.Не винаги се случва така на мен ми се случи веднъж и веднага преосмислих нещата. И стигнах до едно решение, което исках да споделя.Болно ми е,че пчеларите и не само в България не са единни и злобни. Даже един общ съюз не можахме да направим. Всеки клевети другия и всеки си мисли, че знае повече от другия. Баща ми който се занимава над 30 години професионално с пчеларство и е бил държавен пчелар( по онова време) все още се изумява в нещата, които чета, научавам и прилагам. Вярвайте ми никой не знае всичко. Аз лично имам 160 семейства, израснал съм в семейство на пчелари и практикувам пчеларство професионално от 7 години, също кандидатствах по мярка 112 на ПРСР на ДФЗ, който иска може да ми пише и за тази сфера, и мога да кажа, че имам доста въпросителни в главата си и затова се регистрирах и искам, доколкото мога да помогна и разбира се да науча нещо ново.
Колега "любовник на пчели",аз съм новобранец,но се убеждавам,че теорията понякога се разминава с действителността. Особено в последно време,теорията в нашите книги си е направо грешна.Аз също щях да допусна грешката за която пишеш тази зима,но имах късмет,че времето беше меко и пчелите устискаха.Не съм майстор в боравенето с МК,но първия ми урок беше,че е най-добре да зимуват на горен корпус с празни рамки под тях.Риска е минимален,няма "зона на смъртта",лесен контрол и достъп с цел стимулиране/подхранване.
П.С. не се сърди за превода drinks;
beelover90, аз съм виждал семейства попаднали в т.н. зона на смъртта но до сега никога не съм имал семейства които не са се захващали и за двата корпуса. До този момент дори не се бях замислял как другите пчелари правят така че семейството да образува кълбото само в долния корпус ( може би ръчно пренареждане на гнездото пита по пита, знам ли?), след като аз не полагам никакви усилия - буквално плодника не се бара (не се разместват корпуси или пити) след започването на първата главна паша чак до следващата пролет. И освен семействата отглеждащи маточници, кошерите през лятото се оправят сами. Естествено в днешно време вече не произвеждам мед и това което се е променило е че вече не използвам толкова много корпуси за семейство както преди.
Та за зимното кълбо. Ето тук може да видиш много добре, че дори и когато семейството може да се побере върху един корпус, кълбото пак е захванато върху двата
http://beeman.se/research/oxalic/oxalic-0-nf.htm
Аз не ходя зимата да ровичкам и съжалявам че не мога да ти пратя снимки на зимно кълбо, но тези са правени по време на цъвтежа на бадемите ( около 20 февруари), когато и започва първия цикъл на пилото при мен. Не знам дали може да забележиш добре, но семейството не покрива плътно нито един от двата корпуса. И да- има меден венец, както в питите от долния, така и в тези от горния.
Искрено ти завиждам, че успяваш толкова лесно да зазимяваш. Веднага се повдига въпроса в мен дали имаш слънчоглед, че и още една добра паша от билки след това? Предполагам, че отговора е не, но ако е да ще ми е супер интересно как се справяш по този начин. При мен след обилна слънчогледова паша майката е свалена от пчелите в първи корпус, и разполага с 6 пити за пило. Всичко друго е мед. Тоест ако ги оставя без да пипам ще имат на разположение 12 пити мед, мин.2 прашец и 6 пило. Това за мен е изключително икономически неизгодно и започва ручкането из плодника и ръчното пренареждане.
При мен пък е точно обратното, нямам късна паша и след 20-25 юли като им сложа по един празен корпус отгоре едвам успяват да сложат 5-6 кила медец. Подхранвам и са готови за зимата. Според мен не е добре да се слага пълен корпус с мед отгоре(това са 25кг),трябва да е не повече от 15 кг за да може пчелите да се захванат за горният корпус още наесен и плавно да се качват нагоре. А и те най-добре си подреждат гнездото. Не съм превърженик на голямото ръчкане подреждане и т.н. Но явно зависи и от района и пашата.
Абсолютно. И да не забравяме това, за което Скутелатора редовно ни подиграва-особеностите на породата. Всеки трябва да си знае стоката и в никакъв случай след спиране на пилото горния корпус не трябва да е с мед от летва до летва. Как ще го постига- ами както иска - ротации на цели корпуси, центрофуга, разместване на рамки вътре в кошера или между кошери, кой как му е удобно.
Рости, да те питам. Навремето се интересуваше за Венер. Превозването е ясно, ами другото практикуваш ли го?
Явно моите пчели са от тъпите. Аз винаги ги подреждам. Работя с Даданблат. Ама нали идеята на многокорпусния беше; да се работи с цели корпуси , а не с отделни рамки?
Какво мислите за зазимяване на изцяло отворено мрежесто дъно, за нашите климатични условия дали е удачно? Ако дъното има замрежен отвор 15/15 см, къде е по-добре да бъде при зазимяването, отпред до прелката или отзад?
Да имам голям интерес да пробвам Венер и изработих полукорпусите рамките дори поставих и основите и тази година трябваше да започна с внедряването на системата в 15-20 кошера. Уви постоянния дъжд доведе до роево всичките кошери и се видях в чудо. Постоянно вярвах на синоптиците, че "след три дни се оправя времето", а то за 70 дни не валя само два. И така Венер остана на заден план. Не съм се отказал и съм много разочарован, че въобще не успях дори да изградя рамките в полукорпусите. Не съм се отказал. Живот и здраве през новия сезон дано ми се получи.
Може да пробваш няколко кошера с плодник от един корпус и няколко магазина/полукорпуса/аз поне така работя много по леко е и при по слаба паша се напълват по добре рамките ,разпечатва се по лесно не се късат при центрофужене изобщо работата е много по лека.Когато се наложи пускам майката да се качи и в магазините но когато плодниковите рамки са хубави са достатъчни за майката и венеца наистина е магазина.И друго сега имаш кошери с 3 корпуса аз ги направих на 3 нови кошера като си правя 2 дъна и 2 капака и на всеки от трите кошера по 3,4 магазина.
Работата с магазини също ми е залегнала в програмата. Но не успявам. Стана въпрос в една друга тема, че нямам физическата и финансова възможност дори на една десета част от възможностите на Матеев (това без задни мисли). За сега всичко тежи на мен и съпругата ми и се реинвестира огромна част от приходите, но нещата стават малко по-бавно. С надежда съм да набера рязко скорост до 2 години и ще има възможност за повече експерименти, но за сега е трудно. При всички случаи съм на мнение, че е много добре всеки ЛР да си има и по един магазин в комплекта. Колкото до Венер съм обеден, че нещата няма да се получат ако се ползват магазини вместо полукорпуси и заради това ще пробвам точно както го дава.
Какво искаш да кажеш ,че полукорпуса не е най обикновен магазин ли ,а медовите корпуси при Венер не могат ли да се заменят от медови магазини.И един магазин можеш да си го направиш за 5 лв. което е нищо,и когато са повече кошери се прави по етапно преминаването.
Колко висок направи полукорпуса - 120мм? Според мене стандартен магазин 170мм е висок. Инак за мед магазина става.
Не, определено полукорпуса не е магазин. И да магазин можеш да си направиш за 5 лева, но после трябва да го оборудваш с рамки, с основи и като умножиш по няколко стотин сметката става солена, а трябват и още средства за още техника, още пчелини, още кошери и т.н.
Времето също е дефицит. Направа на доста отводки, производство на стотин майки вадене на мед поне три пъти и всичко това в условия на подвижно 2-3 месеца в условие на постоянно пазене. С гордост мога да заявя, че съм от малкото които могат да удържат на такъв екшън. Живот и здраве и да няма проблеми със семействата зимата, на пролет ще търся да наема помощник, но всяко нещо с времето си.
Полукорпусите направих точно на половина на корпусите.
мерих ги с линийката от снимките в книжката на Венер и интерполирах така да се каже - според мен полукорпуса трябва да е около 140мм висок, т.е. рамките 130мм....за догодина ще поръчам 5 мнгкорпусни кошера да пробвам венеровата технология и по-догодина вече изнасям с тировете за Дубай и Абу Даби
Аз нямам книгата пред себе си. Там където се говори за палетиране на пчелина се споменава, че като се добави полукорпус трябва шпилка 145мм (цитирам по памет). Инак е ясно, че е някъде около 120-140мм трябва да е полукорпуса.
Допълнение: Колегегата jordanov е прав. Въпроса ми за размера на полукорпуса не е за този раздел.
Ако знаех че ще тръгне такъв интересен разговор, щях да си задам въпроса в друг раздел;). Книгата на Венер я взех почти веднага като се появи в Бг, една-две години беше в къщи и съм си я преснимал даже за всеки случай. Много увлекателно е написана, спор няма. Най ми хареса с каква ловкост сърбина разчупва първия канон на ЛР системата- "един размер", за да бетонира втория канон - "работа с цял корпус". Наистина - пълен професионалист. А всички добре знаем колко дълбоко се кланя Нашего брата и широко се кръсти на първия канон, пък втория канон го заобикаля като дявол - Евангелие. Със сигурност някои неща са спестени в тая книжка. Други неща от нея обаче си имат своята логика и напълно вероятно е и при нас, при определени условия на пчеларстване да дават приличен ефект. За да се разбере това, според мен, правилният подход е експеримент с група от поне 10-15 кошера /или по-правилно 2-3 палета кошери/ в сравнително голям пчелин и за няколко години, както всъщност подхожда и колегата Рости. Пробата с единични кошери за мен е загуба на време и ресурс.
Рости, след ливадната паша ( която всъщност развива семействата на пролет и от нея трупват малко ( или много :)) медец) следващата паша е чак слънчогледа. Пчелините ми са на в периферията между гора и обработваеми ниви и отдалечеността от обработваемата земя е от 1-2 до 4 км. Пашата от слънчогледа трае почти цял месец ( площите са разпокъсани от по няколко декара), но според климатичните условия има няколко дни когато си наваксват за целия период. Към началото на Август (или края на Юли) започва да цъфти памука та чак до началото на Октмври (масовия цъвтеж е през Септември).
Това което правя аз е обикновенно изчаквам докато семействата се развият ( от започването на бадемите/овошките(края на Февруари) до ливадната паша през началото на Април няма много време и всичко става много бързо). Нормално по това време на годината семействата са най-силни и след това започвам да ги нацепвам за нуклеуси ( нормално вземам средно не повече от 4 нуклеуса от семейство). Причините са две - така мога да взема повече нуклеуси от семейство и това е единствения начин да проверя роевия им индекс ( изчаквам ги докато в кошера пчелите станат толкова че нощно време да не могат да се побират всички вътре). Естествено, към този момент, някои кошери са се изроили, други ги хващам в подготовка, а трети - просто не са пожелали.
След това ги оставям да се възстановят и да си натрупат запаси, догодина цикъла се повтаря.
По време на ливадната паша и след нацепването, семействата обикновенно успяват да си изградят всички основи и да се запасят със мед. Когато дойде слънчогледа, той им запълва там където има още недозапасени запаси или такива които са били изконсумирани междувременно. Семействата се блокират (още веднъж :) ). След пашата бързо се освобождават площи за майката и пилото отново нараства. За моите нужди дори и еднокорпусните кошери ми служат добре ( като изключим че на моменти кошера е вътре в пчелите, а не обратното) и имат предимство по-икономично да изразходват запасите си напролет от двукорпусните (поради ограниченото пространство за пило), което пък може да е добре, ако пашата се провали или закъснее.
След това обикновенно следва драстично намаляване на пилото или пълното му спиране, но със есенната влага (започват да цъфтят разни плевели) и обилния прашец от памука ( отделя и малко нектар) настъпва "втора пролет". Пилото нараства, за сметка на запасите, които намалят малко и семейството е готово за зимата.
"Метода" работи без вадене на мед, просто защото няма как 20 рамков кошер да напълни 30 рамки с мед. Като се махнат медовите корпуси и семейството остава само с това което на него му е нужно. Различните пчели се блокират в различна степен и приоритета между пилото и меда е различен. Има пчели, на които ако ги оставиш само на плодник ( с обем съответсващ на техните нужди), по време на паша пилото няма да пострада много повече от това, ако семейството имаше много медови корпуси над плодника.
С годините все по-малко мисля че образуването на зимно кълбо между два корпуса е особеност на някоя раса, и все повече че "зоната на смъртта" е изкуствено причинен феномен от действията на пчеларя. Интересно ми е дали това наистина е така.
Ник, някои от дъната ми са със малък отвор и са от "друго време", като тогава са били предназначени за дъна на нуклеуси. Но и до днес ми вършат добра работа. Недостатъкът им е че отнемат (неоправдано) прекалено много време за зглобяване, спрямо тяхната функционалност ( почти същата като нормалното мрежесто дъно)Цитат:
"Просто им слагам мишепредпазители ( там където е нужно) и са готови."
Какво имаш предвид от това "там където е нужно"?
Аз след слънчогледа тази година направих ротация и сложих меда под гнездото така им дадох възможност да си пренаредят запасите както им харесва. В момента всички семейства независимо дали са силни или слаби са захапали между двата корпуса.
Като на по силните по голямата част от кълбото е в 1вия а на по слабите в горния.
Моите уважения, но това "за моите нужди" трябваше да го подчертаеш дебело. А и ако погледнем в кой раздел се намираме /да допуснем че тук не си толкова известен;)/, ще бъде редно да споменеш в кой район го играеш тоя филм. Все си мисля че редовия български пчелар /особено пък млад и начинаещ/ има малко по-различни цели от твоите.
Не, просто ротирах корпусите и във втория освободих по някоя пита на тези които бяха задръстили майката.
Йорднов, който иска мед - просто слага още 4 корпуса отгоре и при последното вадене да не изцентрофугира единия от корпусите. Или пък да ги изцентрофугира всичките и после да подхранва - кой както предпочита. Нищо друго не се променя. Просто аз не искам да си играя ( човек не може да хване всички риби в морето и за това няма смисъл да се опитва, щото накрая лодката му ще потъне), пък и нямам възможност през активния сезон да вадя мед. Ако сложа повече корпуси, тоя мед после само ще ми пречи.
Ена идея за мързеливи като мен.Ама най вероятно понеже не можах, да се науча да работя ЛР. Ето как постъпих; Към трите корпуса прибавих магазин в комплекта.Магазина има 9 рамки които са пълни с мед и винаги стои на кошера.Семейството се развива първо в един, после в два корпуса.Когато разлеят поизпразнения магазин, получават третия корпус.При нормална година добива е 2 корпуса, а при добра 3.Единственото ,което правя след ваденето на меда е да видя има ли пило.
Атанасов, все едно нищо не си казал. Уточнявай - каква ти е пашата, ХР имаш ли.
Извинявайте , не исках да натрапвам определена технология.Пчеларствувам в земеделски район , има някаква келява гора ,храсти, малко ливади.Основно кориандър,лавандула ,слънчоглед и там каквото намерят.Не изплзувам ХР.
И на двата въпроса отговорът е ДА. Може би си учуден, но в моя район долу- горе това е добива.Моя рекорд е 37 кг. срено от кошер. Знам, че при вас е по- добре.
Стажа ми като самостоятелен пчелар е 2 години към момента(преди това с дядо ми,човек с 40 годишен стаж),в моя район основни паши са рапица,акация,липа и слънчоглед,но не всяка година има реколта и от 4-те.Аз съм доволен ако стигнем 50кг за година,имало е случаи и с доста по-малко и с повече,както е при всеки.щях да остана учуден ако вадеше по два корпуса от всяка паша,та затова бе и въпроса ми.
Два корпуса средно (40кг) от кошер от пролетната (ливадна паша) съвсем не са мит дори и в най-"лошите" пчеларски райони на България. Дори не е нужна някаква супер-пчела за това. Единственото което е нужно е пчелите да се развиват на време, да правят силно семейство и да не са много ройливи ( двете са свързани). Няколко дни с добро време и много свободно пространство за складиране.
А пък за следващата паша обикновено и най-мудните семейства са вече напълно развити и времето е доста по-благоприятно, тогава добивите са още по-високи. При добра паша нормалните пчели 4 корпуса ги пълнят за нула време. Ставал съм свидетел как за само 10 дена растояние (между две центрофугирания) пчелите бяха успяли да напълнят и запечатат напълно 3 корпуса (60кг) в кошер с мед и за слънчогледа, който беше започнал да цъвти междувременно, не беше останало много място. Пак казвам - това е със едни най-обикновенни пчели (италианки) , като разкиката в добива между силни и слаби семейства през същата година беше размита.
Здравейте , сдобих се с някалка кошера този месец с пчели но ми прави впечетление като ги гледах отгоре че в единия има паяжина на питите и пчелите са в другия край. От това което прочетох сигурно е от пеперудите-молците Можете ли да ми кажете дали трябва да извадя питите или да ги оставя така и какво да правя с пчелите?
Явно имаш молец. Ако питите са много увредени и станали като вълна - вадиш и хвърляш или в най-добрия случай топиш в казан каквото е останало от восъка и напролет слагаш рамки с основи. Ако не са много увредени - складираш в корпуси на комин и слагаш отгоре мравчена киселина. Или пък ги буташ във фризера за няколко дни. Има писано във форума и за комина и за фризера.
Скутелатор явно не познаваш най лошите райони.В Странджа рамките в магазините ги градят от едната страна към другата.А в полските райони съм виждал как покриват всичките рамки отдоло на горе и изграждат целия магазин за три дена.
Не знам. Може би. Преди да започна да "разчупвам догмите" най-високия среден добив за същия район се считаше 40 кг ( четири центрофугирания по един магазин). При 30 кг от кошер, годината се смяташе за "изключително добра". А в половината от сезоните само най-добрите семейства успяваха да съберат по един магазин ( от пролетна паша. тогава летата бяха прекалено сухи за слънчогледа да даде стоков мед). Естествено останалите пчелари не са си променили мисленето и още продължават да си пчеларстват по тяхния си начин;). Като не слагат допълнително магазини, никога и не научават колко паша са изпуснали.
Колкото и да е слаба годината, винаги има поне една паша, а тя може да компенсира до голяма степен проваления сезон. Ако в първата половина на активния сезон пашата е пълен провал, то има много голяма вероятност във втората половина пашата да е изключителна. Във години когато във втората част от лятото пашата е провал, обикновенно добивите през първата половина са били много добри. Силното нектароотделяне е само няколко дни в годината и ако премигнеш, си го изпуснал.
Особеностите в градежа на пити и складирането на меда са наследствена черта. Италианките градят и складират мед на възможно най-голям брой пити едновременно. При неочаквано спиране на пашата, корпусът/ите остава пълен със множество полу-изградени, полу-напълнени, полу-заляти пити с мед. Цялата източна група - включваща Карника, Анадолските и особенно Кавказките пчели са другата крайност - градят, пълнят и запечатват последователно ( от където и запечатаните пити с мед обикновенно им са по-раздути). Ето как си го обяснявам аз това явление - със близостта на Странджа с Турция.
А може ли да е от това, че маната се събира по трудно и в по малки количества и затова да градят толкова колкото им трябва за момента.
Аз съм виждал доста силни манови паши от дъб, тъй че едвали е от трудността за събиране. Дори би трябвало да се събира по-лесно защото не се налага да се посещава нектарник, което при много видове цветове отнема значителна част от времето за напълване на медовата гушка.
Въпросът колко силна е пашата в Странджа все още стои отворен и докато пчеларите пчеларстват с 1 магазин, с разни осмачета, шестачета и петачета, няма как да стане напълно ясно.
Някой дразни лъва тука нещо, ха ха ха ха ,та за предходния пост за разчупване на догмите.Не 40 а 55кг е имало среден добив,личен опит, дб10+1магазин.Относно плодника с множество магазини(или ударно увеличаване на обема при нектаропоток),ами добре ама трябва и да има такъв(поток) все пак.
Та по въпроса за Странджа който стои отворен,за мен не е ,поне в радиоса от 5км около пчелините.Та тези осмачета к,во не им харесваш?,знаеш ли к,ви са марзеливи за гледане,НЯМАЛ СЪМ РАЗЛИКА В ДОБИТЕ СПРЯМО КАКВАТО И ДА Е КОНФИГУРАЦИЯ И СИСТЕМА.
И аз съм вадил първата година когато ги купих и бяха повечето с един магазин.От 23 бр. 1000 кг продадени на едро и 4 тенекий за мен.Но от тогава минаха близо 13 години.Сега повечето ми са с по три магазина но от три години немога да ги сложа тези трети магазини. Вече се радвам ако мога да сложа два на кошер.За събирането незнам дали е по лесно но аз като вадя маната викам по човек на кран на центруфугата,че неще да минава пущиния мед.Като туткал е.
Не обръщайте внимание на едрия шрифт по горе,приемете го като професионалисти,поздрави... ..
Лалов, докато да разбереш че има нужда от още магазини, обикновенно вече е станало късно. По-добре да останат празни магазини накрая на пашата и на края на сезона, отколкото да ги подаваш постепенно според пашата. Това е моя опит и въпреки че съм се презапасявал ( със един допълнителен корпус със основи над рутинно сложените 2 корпуса за мед и 2 за плодник) понякога става случката пашата пак ни изненада.
Ако проверяваш един пчелин на седмичен интервал, със сигурност пашата ще приключи докато се усетиш да сложиш още магазини.
За осмачетата.... само от семейство което напълно е достигнало своя потенциял ( напълно развито) може да се очаква максимално уползотворяване на пашата. Естествено всяка пчела си има нужди и ако за една и 1 ЛР корпус за плодник е много, то за друга и два 10ДБ корпуса за плодник могат да се окажат тясни. Намаляването на обема (с малко) спрямо нуждите на пчелата, често има предимство пред по-лесното боравене със семейството, което надминава малката загуба от недостигнатия напълно потенциал.
А относно осмачето - по моя край то представлява 8ДБ + един магазин. Много го хвалят колко много мед се вадело от него, колко бързо пълнел магазина и при най-слабата паша и колко много пъти за годината можело да се извади мед от него. Познавам един такъв пчелар, чийто пчелин е в непосредствена близост на пчелин на друг пчелар със система 10ДБ и 10ДБ корпус вместо два магазина.
Не знам по какъв нячин по-ясно да го обясня - кошера е просто една кутийка, той представлява потенциал - нищо повече. Ако не знаеш как се гледат пчели, никакви механични комбинации от пренареждане на инвентара не могат да компенсират в голяма степен това. Не е като да отидеш при фитнес инструктора и да ти напише програма - Бенч прес - 2х30, 3х20, 4х10, 5х1, 2х20; в комбинация със мечка, пулдаун, кърл машина и мъртва тяга.....
Другия прелар не го познавам, но дори и да го познавах - как мога разчитам на надеждна информация - всеки пчелар постоянно споменава колко мноого мед бил изкарал от някой определен кошер, а за другите си трае. Как се изчислява среден добив от система кошер, когато самите семейства са много различни по сила (а пък това че ги гледат различни пчелари)? Факт е обаче че тези двама пчеларя си гледат пчелините през две огради и със сигурност се хвалят един на друг колко много е по-добра тяхната система от тази на другия. Обратното би ме учудило.
Та да се върна на това коя система дава по високи добиви. Ако питаш мен, от ДБ може да вземеш абсолютно същите добиви като при ЛР, стига да му се поставят достатъчно много магазини, които да съответстват на същия обем. Всеки който е на различно мнение, по-добре нека продължи да си бъде хоби пчелар.
Аз избягах от ДБ по следните причини:
-Когато дойде време да се подменят майки, прегледът по намирането е убийствен - откапват ми рамената.
-Не може просто ей така рано на пролет да отидеш и да махнеш изпразнения най-долен корпус със най-стари рамки (цял корпус) и да го бухнеш за претопяване.
-Има два вида рамки. На моменти ти трябват страшно много едните, а вместо това си заринат от другите ( леля му). Няма взаимозаменяемост ( например медовата рамка да стане плодникова). А когато вместо магазини се ползват ДБ корпуси, от тежестта на меда рамките стават на ............. неизползваеми в плодника.
-Друг недостатък -заради високата рамка, по-голямо пространство от килийките в горната част се издължават/свличат от тежестта, много по-трудно е човек да се снабди със съвършено изградени пити с работничеко пило, без дупки, неравности, свличане на питата, деформиране на килийки и далаци/тунели, където майката лесно може да се скрие ( още една причина търсенето на майка да е по-неприятно)
- и а да, щях да забравя, обемът на 10 ДБ корпус не е универсален. Тогава ми беше нужен плодник от порядъка на 14-16 ДБ рамки за да не се ограничава отглеждането на пило ( и пчелите да хващат най-близкия клон). Един 10 ДБ на мен ми беше крайно недостатъчен като обем - не стигаше нито за майката, нито за складиране на някакви запаси през есента. Пробвах със два, но се появиха вече описаните нежелани от мен усложнения.
Много по-важният въпрос тук е - Колко кошера имаш намерение да отглеждаш? - 10? 100? 1000? 5 000?
Знам че правещите се на велики пчелари ( особенно тези в България, понеже на нас са ни известни повече от останалите) обичат да разказват какви ли не методи и манипулации използват при отглеждането на пчелите (най-вече такива които никога! не са пробвали сами, а само са чели за тях и им са се сторили теоретически доста издрържани и евентуално сами биха изпробвали). Нека да вземем една лекция на Софрон Софрониев (има я на видеозапис в мрежата), в която той обяснява през всеки сезон каква манипулация се извършва, по колко пъти на сезон горните корпуси отиват няй-отдолу и обратното, как при зазимяването всички празни магазини се слагат под плодника и медовия корпус и все неща от този род .... Е ТОВА ИСКАМ ДА ГО ВИДЯ КАК НЯКОЙ ГО ПРАВИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 10 КОШЕРА!!!!!! - да тръгне на есен подред на всеки кошер първо да махне 5-7-те празни магазина, след това да вдигне медовия корпус, да остави на страна и корпуса със пилото и след това да пренареди всеки кошер по обратния ред?! Хайде всеки за домашна да го пробва на ЕДНО семейство и след това на главния пролетен преглед да сподели дали би го повторил някога пак. За да е валиден експеримента много е важно отдолу да има поне 4 празни магазина!
По времето на социализъма на един пчелар по норматив са се зачислявали 150 ДБ кошера ( за ЛР не съм сигурен, но мисля че цифрите бяха двойни). И тъй като по онова време не са обичали да се преуморяват много, за да се добие реална представа колко кошера би могъл да гледа САМ човек по съществуващата тогава технология, то трябва да умножи този норматив поне два пъти.
В Америка на един професионален пчелар ( представата за пчеларството в америка на "конвейр", така както го показват по филмчетата, съвсем не е меродавно и за половината от действителността) се падат средно дори още повече кошери.
От тук нататък всеки сам да си вади изводите
Моля , някой от майсторите да обясни по-подробно, как рабти с 5-7 магазина.
Да ,аз и с 10 ще се оправя ,макар ,че при работа са ми достатъчни само 2. Независимо от това ,защо да не науча за националния опит?