-
След последната паша работното настроение на семействата по естествен път спада.Този момент(време) за различните райони и коти е различен и изтърве ли се моментът за стимулативно подхранване след това много трудно се лъжат семействата за да възобновят работния си ритъм.Затова е трудно да се дават конкретни съвети ако не познаваш района на питащия.Още по трудно,дори и невъзможно се възобновява ритъма със стара майка,каквито и трикове да се прилагат.Затова всеки трябва добре да познава района си и какво цъфти в момента.За да бъде успешно "есенното" стимулативното подхранване в природата трябва да има прашец и пчелите да вкарват.
-
Нещата доста живнаха в региона след дъждовете от началото на месеца ! Все още има детелини ,глухарче ,малини и има някакъв приток ,но за пръв път виждам рой пчели върху зрелите и напукани сини сливи !!! Явно моите ще зимуват на "Троянска сливова" ,а за мене то се знае !:bigsmile:
-
Тъкмо зазимих магазините ,но изглежда ,ще ги слагам отново !:bigsmile: Джанката цъфна !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:yahoo:
http://s6.postimg.org/g5k3rewkt/Picture_047.jpg
-
Както вчера ,така и днес времето в затворената котловина е божествено ! Какво ли ни очаква ? Облитането е масово ,като през август,септември :
http://s6.postimg.org/qkvvrw60d/Picture_010.jpg
-
Ванка, поставяй магазините или питките... :) Май за предпочитане е 2-то ;)
-
И при мен неделя като минах през Дебнево няколко кошера се облитаха и мъкнеха прашец.Отворих 3-4 кошера да видя как са със запасите без да ги ровя,но имаха мед.Не бях ги отварял от края на септември,и с това хубаво време ме притесняваха,дали имат мед,но след отварянето се успокоих.
-
28.12.2015 ; 11,30 ч.19 гр. Видях поне 20 пчели да носят прашец !? И това за 10 мин. Явно ще има мед от кокичета . Дано поне докара цена .:bigsmile:
-
До пчелина имам лешници. На всеки цвят по 2 пчели събират прашец. Направо за прешецоуловители е. :)
-
Вторник - 29.12.2015 г. и при мен мъкнеха яко прашец.Интересното е ,че прашеца е три вида - бял,червеникав и оранжев.Явно има поне 3 вида растения,от които носят прашец.Отворих няколко кошера и останах доволен от видяното - няма пило и има достатъчно медови запаси.Два кошера се облитаха доста усилено.Общо взето притесненията ми,че топлото време ще ги подтикне да гледат пило не се случиха.Дано да ги иззимим всичките.
-
Другата седмица го дават да застуди.Мислите ли да слагате питки преди застудяването?
Принципно мислех да ги слагам по Зарезан,но се чудя дали няма да е по-добре да ги сложа по-рано.Гледам колегите от другите райони ги сложиха още декември.