Питам,защото имам желание да си направя един многокорпосен кошер.А ДБ-10,мисля че ще ми е добра основа.Ако греша,моля за съвет как да постъпя.
Преглед за печат
Питам,защото имам желание да си направя един многокорпосен кошер.А ДБ-10,мисля че ще ми е добра основа.Ако греша,моля за съвет как да постъпя.
Няма лош кошер. Има добра и лоша технология на работа с него. Ако ще работиш с ДБ и ЛР, то по-добре ДБ-10 рамков. Така имаш по-голяма вариативност на наличното оборудване.
П.п. Като говоря за ДБ, имам предвид съвременния модифициран Дадан-Блат, този с отделно, като елемент дъно. Стандартния ДБ с плъзгащо се дъно, което се заклинва с клинове, за мен лично трябва да си остане в историята.
Когато имаш ДБ с отделно дъно и работиш сам, как става почистването на дъното или пък завъртане на 180 градуса на плодника (ако някой прави това)? Не е ли малко трудно да вдигаш сам целия плодник за да се свърши работа? В такъв случай, смятам, че плъзгащото се дъно е по- удачно и в този смисъл си има място, според обстоятелствата.
Alex ти ако пролетта неможеш да вдигнеш сам един плодник 10 Р ДБ когато има най-малко пчела и мед, то какъв мъж си.
Има и стоики с лебетки които го повдигат , един колега от Берковица така работи и за 5 минути повдига плодника, сменя дъното и го спуска с лекота.
Alex ако дъното не е отделно, как завърташ плодника? Невъзможно е. С отделно дъно, това може да стане, но нищо не ти пречи да си обръщаш питите една по една, ако желаеш. И разбира се разполагаш с време. А почистването, пчелите си го правят сами, да не говорим, че при мрежестите или частично замрежените дъна, това не се налага.Цитат:
Първоначално публикувано от Alex77
Да не говорим, колко труд пчелите полагат за да обмажат с прополис цялата повърхност на дъното. А след това техния "приятел" пчеларя, да го изгори с горелката и да ги принуди отново да го правят. wink;
Пролетното "обгаряне" намалява вероятността от гъбични заболявания.Зимната влага е най-много на дъното.Когато се "обгаря" с пистолет за горещ въздух по-скоро се суши и нагряването води до стапяте на прополиса.Появата на дим и прегаряния е под контрола на работещия.Освен спорите на гъбичките се унищожават и яйца на насекоми, паеци и други нежелани съквартиранти на пчелите.Високата темперетура на горещия въздух (500 градуса) обдухва само повърхността и е въпрос на "ръка" да не се достига до запалване.За мене от процедурата има полза дори само от бързото изсушаване да е тя.
Alex ако дъното не е отделно, как завърташ плодника? Невъзможно е. С отделно дъно, това може да стане, но нищо не ти пречи да си обръщаш питите една по една, ако желаеш. И разбира се разполагаш с време. А почистването, пчелите си го правят сами, да не говорим, че при мрежестите или частично замрежените дъна, това не се налага.
Да не говорим, колко труд пчелите полагат за да обмажат с прополис цялата повърхност на дъното. А след това техния "приятел" пчеларя, да го изгори с горелката и да ги принуди отново да го правят. wink;
Да, знам, че е невъзможно и не се върти директно с плодника, но аз изхождам единствено от факта, че съм наследил стари ДБ12 от дядо ми, от които повечето са с плъзгащо се дъно, но има и с отделно. Повечето пъти си работя сам и ми е много по- лесно да изчистя дъната на тези, които се изваждат, а за другите ми трябва 2-ри човек. Просто исках да кажа, че не смятам, че има модел кошер който да е отживял. Всичко зависи от обстоятелствата и предпочитанията на пчеларя. А по повод чистенето на дъната... смятам, че е много важно да се изчисти дъното на пролет. Пчелите обичат да им е чисто и ако се направи както трябва след презимуването (тогава наистина има какво да се чисти), ще им помогнем много.
Здравейте,
дядо ми гледаше към 30 кошера с пчели. Наскоро почина, но ние решихме, че няма да продаваме пчелите. Не си струва като знаем колко е вложено в тях ..
Сега имаме един куп пчеларски книги и никаква идея как се гледат пчели. Кошерите са затворени, а тези дни ще стане 15-тина градуса и знам че трябва да се отворят малко. Освен това след всяка по-тежка зима умира някой друг кошер и с тях какво се прави ...
Моля ви за помощ. Не очаквам някой да си губи времето да ми обяснява подробно какво да правя стъпка по стъпка, но ако ми препоръчате нещо за четене по-разбиераемо ще съм ви много благодарна.
Здравей и ти,
Човекът, който ще поема кошерите трябва да е НЕалергичен на пчелна отрова, освен това ще взимате всички предпазни мерки. По най-бързия начин намирай някой който има понятие от пчели и утре-вдругиден трябва да отворите кошерите и да видите какво е състоянието. Какво ще правите после- зависи как са зазимени и как са към момента. Според мен ще е добре да намалите малко бройката ако ще ги гледате сами и ако Господ вече не ги е намалил. Ако има умрели не е лошо да се разбере от какво са умрели, че да знаеш какво трябва да се прави после с тях и с останалите. От купа книги намери "Календарен справочник по пчеларство" от Л. Радоев и почвате да го четете, другите книги ги остави за на зима. Засега това от мен и успех ! След прегледа сподели какво е положението.
Най-добре е да намериш пчелар, който да ти помогне. Ако нямаш никаква представа от пчеларството, ще е много трудно само с четене в движение.Пролетното развитие на пчелите е също много важно за резултата от сезона и за оцеляването им.Съвета ми е да си намериш "консултант", най добре от пчелар, чийто пчелин е близо до твоите пчели.Цитат:
Първоначално публикувано от Bee87