Посипваш си я върху главата ли?
Преглед за печат
Някой има ли някакво решение за тая напаст - пчелояди... Имам над 40 около пчелина и са много нахални
Има ли някой с пчелин близо до София, който сега има проблеми с пчелоядите? Искам да тестваме една джаджа, да видим има ли някакъв ефект.Прикачен файл 6635
Само пушката ги оправя ,явно сега мигрират на север и са сташно групирани такива ята не съм виждал дано се оправи времето че губим по кашер на ден.
Ястреби и соколи не помагат ли?
Три дни станах перко да гоня пчелояди.Днес дават да се затопли, добре, че не съм там да гледам.Търсих из темите май бях писал, че есента дълго време прелитаха безброй ята.Гледах ги и се надявах да не се върнат, но уви.Явно са в пик на популацията.Дори ги чувам над Бургас в момента.Някой беше писал, че са защитен вид.Каква ли е причината.
Ако сте решили да трепете пчелоядите, потърсете им гнездата, гнездят на колонии в брегове, може и изкуствено изкопани, или покрай черни пътища дълбаят също дупки, вечер като се приберат сипвате хлор-пикрин и запушвате с парцали дупките. Аз не бих го направил, красиви птички са.
Хайде да се опитаме да намерим прагматично решение на проблема. Очевидно " само пушката ги оправя" не е решение при стотици птици. Ако някой твърди, че с въздушна или малокалибрена пушка сваля с всеки изстрел по един бързолетящ пчелояд, позволете му да не му повярвам. Ако някой разполага с взвод за противовъздушна отбрана на пчелина и той действа целодневно, това е друг въпрос.
Имаме реално два сценария - прелитащи ята, които попътно ползват пчелините като безплатно крайпътно заведение и трайно установили се около пчелина птици - нещо като цигански катун около града.
Какви са възможните решения?
Ако имаме първия случай, то решението е само плашене и разпъждане на прелитащите птици в близост до пчелина. Тук на помощ идват всякакви плашила, звукови и светлинни устройства и имитатори на звуците на грабливи птици.
Ако имаме втория случай, решение трябва да се търси в посока трайно прогонване или ликвидиране на заселилата се до пчелина колония. Тук ще помогнат - подборен отстрел, откриване на гнездата и унищожаването им, капани около пчелина, които да залавят и унищожават досадните нашественици.
Струва си да се мисли и действа в тези две посоки. Трябва да се търсят евтини и автоматично работещи решения. Това, което предлагам горе е някакво решение, което трябва да се тества и евентуално усъвършенства. Има и едно просто и евтино решение за капани, които всеки пчелар може сам да направи с минимални разходи. Не зная защо до сега никой не се е сетил за него, може би поради твърде цивилизованата и "компютъризирана" сегашна младеж. Понеже през шейсетте години, когато аз бях дете нямаше компютри, таблети, плейстейшъни и телевизия, нашите "занимания" през летните месеци бяха на вън - на улицата и сред природата. Това ни научи на много умения. А и си бяхме доста дива но добре организирана и задружна улична банда, която правеше доста поразии.
Знаете ли как най-лесно се лови кокошка или друга птица, за да бъде после опечена "на хайдушки огън"? Ами на въдица! Вземаш подходяща кукичка, по-здрава корда и достатъчно дълъг и здрав прът. На кукичката закачаш за стръв царевично зърно, разполагаш се на подходящо място, където има свободно разхождащи се кокошки и чакаш с хвърлената на 2-3м въдица. Винаги ще се намери някоя глупава кокошка да клъвне апетитното зрънце царевица и кукичката да се забие в гърлото и. Не успява даже и да се разкряка и вече е с една глава по-малко. :bigsmile:
Защо не опитате този метод - на хоризонтално разположен здрав прът накачени няколко кукички от най-малките на здрава корда и за стръв по една пчела от подмора. Всички птици имат обща особеност - те гълтат храната си веднага и цяла. Пчелояда, глътнал пчелата с кукичката ще я усети, но когато е вече късно, а опита да се откачи ще го остави там да виси за страх на останалите. Вечерта улова може да бъде събран и заредена нова стръв.
Мисля си, че този метод ще подейства.