И аз се опитвам да обясня,че големия обем + качествена майка = пълен кошер с пило и пчели.
Скоро ме питаха за пилото и покритието в лежака.Ами гнездото е пълно. Не ми вярват.Радвам се ,че си го видял лежака пълен.
Преглед за печат
И аз се опитвам да обясня,че големия обем + качествена майка = пълен кошер с пило и пчели.
Скоро ме питаха за пилото и покритието в лежака.Ами гнездото е пълно. Не ми вярват.Радвам се ,че си го видял лежака пълен.
Много човъркане в едно семейство е убита история - само се нарушава ритъма на пчелите, сякаш от тяхна гледна точка, като ги занимава по-малко човека, да им бута из къщата, си нареждат нещата по свое усмотрение и подкарват на макса (според възможностите на всяко индивудално семейство разбира се)
Някак си това проличава, след малко по-дълъг период - в смисъл, като погледнеш в плодника след месец, месец и половина примерно, но до тогава изобщо не пипаш, а не да поглеждаш всяка седмица и да се чудиш какво да му сториш, че да тръгне да се развива.
И другото е, че за да допуснеш този мързел за себе си и да не се притесняваш, че няма на къде да се развиват е да им осигуриш обем, пространство, място - а големия лежак е перфектен в това отношение, да снасят и да зареждат мед, където си искат, не ме бъркат, според мен по-важного е да има място.
Но това, че сам виждаш - доста колеги не желаят да вадят мед от пити, където се е снасяло, за мен това са безсмислени и ненужни съображения, но за това пък всеки си носи неговия кръст.
Инак хубавата майка - казвам ти, за мен това е първия фактор, през годините съм го установил и това от силно метиризирани пчели. Като се случи някоя по-качествена майка и се вижда огромна разлика спрямо другите - е на такива майки, това голямото пространство да им дадеш ..... те тогава наистина карай си пашалъка и хич не занимавай пчелите със себе си.
п.п. но тука има и един друг тънък психо фактор - сега като пиша така, някои си викат наум "ей дявола искаш у въздуха да наклецаш - без работа не става, трябва да се бачка" ..... това е повярвай и аз съм страдал от това мислене, но е глупашко. Само като се запитам е как аджеба хората гледат по хиляди семейства - има клипове, има филми, не виждам 20 човека работници, а да речем 4-5 .... че за какво си говорим тогава, в БГ 2 човека като имаме 150 семейства "ейййй много кошери, много работа, много бъхтене, чудо" ..... сори тука има нещо тотално сгрешено, сгрешено не само в начина на работа, а дори в мисленето.
Еей сладкодумци, ще накарате някой лабилен младок да си нацепи ЛР корпусите и да хукне по селата да търси лежаци бе !! drinks;
Приятели всичко е въпрос на предпочитания.Аз предпочитам ЛР но работя с ДБ такива ми подариха и с такива започнах.Харесвам и лежаците.В пчеларството всичко ми харесва. Сега не ми се иска да сменям технологията, голяма разправия ми е.Аз също се радвах миналата година когато видях в 12рДБ 22 магазинни рамки напълнени и запечатани с мед след акациевата паша.Същото го видях и по време на липата още 22 в същото положение и накрая 7-8 рамки от неочаквана за мен ливадна паша.Вие направете извод това дали е добре.Като изградиха и по 11 бр магазинни пити и им отнех по 2 пити пчели и пило за отводки.Това при всичките ми сем. те не са много, но ме радват.Дано и при вас е така.
http://s7.postimage.org/ujcwgpp6v/16062011214.jpg http://s16.postimage.org/awc3r3e69/29052011191.jpg
Качете приятели и снимки ще ми се да видя 20 рамков лежак с магазин след акациевата паша ще е красива гледка.
drinks;
Аз за това казвам първо, че всеки сам си носи кръста, всеки си решава за него си, защото универсално правило няма и второ, че със всяка една система мога да изкарам идентични резултати.
Аз сега като имам 70-80 ДБ да не би да мислите, че ще ги нацепя - нищо такова, ще си гледам пчели и в тях, докато времето ги изяде, защото за 100лв кошер да продавам просто няма никакъв смисъл.
Но след всичко, което пробвах и минах, просто моя избор е лежака - за моя начин на работа, за моите изисквания и цели, за моите условия, за моите възможности, по моя прецека това е моята система. Напълно разбирам хора, за които тази система не е удачна, но наистина правя известна провокация, да се пробва - който има желание, има време и му се занимава, нека пробва, но да не е с един-два лежака, така представа няма да се придобие, поне 7.
Това е една добре забравена и захвърлена в тъмния ъгъл на занаята система, само защото е стара и в масовия случай се е сметнало, че е неефективна, но десетки пъти съм го казвал открито във форума, че аз не обичам толкова да се доверявам на написаното из литературата, защото ето точно от принципа "на доверие" дълги години презирах и изобщо не се замислях дори да пробвам лежака, отричах като папагал, каквото прочел, каквото чул и съм сбъркал, а можех да съм в по-другия категория сега.
За това обичам опита, личния не чуждия, като опиташ, като експериментираш тогава преценката ти е истина, тогава е валидна, преди това е просто прах и думи, които може и да са верни, може и да не са, но нямат основата т.е. твоя личен екзистенциален опит.
п.п. така да се каже, обявил съм война на всички, които отричат лежака (:
Като обем нормалния лежак не е по-голям от нормален ДБ с 2 магазина или 3-4 корпусен ЛР.
Ако ''полежим'' другата система, какво се получава като обем?
http://s14.postimage.org/6mima98q7/29052011191.jpg
http://s18.postimage.org/b7o3awjvb/0379.jpg
Точно!!!Цитат:
Аз за това казвам първо, че всеки сам си носи кръста, всеки си решава за него си, защото универсално правило няма и второ, че със всяка една система мога да изкарам идентични резултати.
Поздравявам Ви колега kando за написаното в последният Ви пост.Дано Ви повярват.Мен ме смятат за заблуден, предубеден, ограничен и т.н.Цитат:
Първоначално публикувано от kando
По отношение на войната, която сте обявил, предлагам Ви да помислите.Тези които отричат лежака са мно-о-о-го.Всички го отричат.Правят го, защото не са пипали лежак, не са поглеждали в него.Чели са във форума за тази система и са се заблудили.
Хайде со кротце, со благо и со малце търпение, да се опитаме да върнем заблудените овце в правилната система.
Токо въпроса е в определението "нормален лежак" - нека сметнем, математиката е точна наука, ако сбъркам някъде из условията на задачата и решаването й поправете, че отдавна не съм се занимавал с геометрия.
ДБ 10 рамки - вътрешни размери в мм: 450-375-335мм
Магазин за ДБ - пак същите характеристики: 450-375-167 мм
####
ЛР 10 рамки: 450-375-240 мм
####
Лежак 20 рамки: 450-750-335мм.
Обем на плодник ДБ: V=56 531 250 куб.мм.
Обем на магазин ДБ: V=28 181 250 куб.мм.
Общ сбор плодник + 2 магазина=112 893 750 куб.мм.
Обем на ЛР корпус: V=40 500 000 куб.мм.
При три корпуса - 121 500 000 куб.мм.
При 4-и корпуса - 162 000 000 куб.мм.
Обем на лежаk (само лежак се пише с малка буква, защото великите неща не се пишат с главна, а малка буква): V=113 062 500 куб.мм.
Общ обем с магазин: V=226 125 000 куб.мм. ...... тука подчертавам, това е моя нормален лежак.
ТЪй като така цифрите са твърде големи, за по-реална представа в сантиметри:
Общ обем ДБ ~ 112 894 куб.см.
ЛР (3 корпуса) = 121 500 куб. см.
с 4-и корпуса = 162 000 куб. см.
лежак = 226 125 куб. см.
Та - освен, ако не съм сбъркал сметките, можете да придобиете представа, за разликата в пространството, което автоматично оказва влияние в параметъра и време, та пространство-времевия континуум на мен ми пасва идеално.
п.п. дано не съм сбъркал нещо - след малко пак ще проверя, че то много нули.