-
1 Прикачен файл(ове)
Владо, снощи гледах в книжката на Фарар - отворите са дадени на около 10см от долния ръб на корпуса. Може и да е само илюстративно, не става ясно. Страницата е 66-67 и бих я качил тук, но скенерът ми замина в един по-добър свят, та си оставам само с обяснения.
Относно рамките - най-вероятно ще ги ковеш с по един пирон отгоре, но няма ли да са нестабилни като ги стегнеш с телта? Аз си мислех горните летви да ги направя 13мм вместо 20, за да остане 3-4мм зъбче, в което да опрат страничните летви.
Между другото ето какво открих в "Кошери" на Иванка Желязкова, ИК Еньовче, 2006
Тук горната летва е дадена 16мм.
Не казвам, че 10мм е грешно, просто може би няма да са стабилни рамките в началото, но като ги изградят и изкарат по две-три поколения пило ще са ОК. Абе важно е да сме живи и здрави и да остава време да се занимава с тези "проблеми".
Прикачен файл 3041
-
3 Прикачен файл(ове)
Прикачен файл 3042Прикачен файл 3043Прикачен файл 3044
Рамките ги взех от Тотевски лепени ,сковани и разпробити за 3 хоризонтални тела,така си ги поръчах.Много са стабилни и не мисля че ще имат проблем по време на работа.
-
Колега, не е лошо да подсилиш тези рамки с ламаринени Рутови разделители.Хубаво е също (според мен е задължително) да имат нут на горната летвичка отдолу!
-
При всички случаи със зъбчетата на Бате Мишо е по-добре. Рутови ламаринки - в никакъв случай. Ако ще прехвърля корпусите често, да слага матеевки. Ако е за укрепване, да кове лентички от гладка ламаринка, един колега някъде беше предложил от дезодоранти, наистина става екстра. Никога не съм имал рамки с жлеб отгоре, така че не знам - защо е задължително?
Офф, то вярно че нямам и с хоризонтално зателване.
-
Ако ще е с разделител,щях да го поръчам самите рамки с хофманов разширител ,,но НЕ искам!!!Искам да мога да работя с разстояниятя между рамките както аз изкам и плодниковите на дб вече са обикновенни.За момента не практикувам подвижно.Така мога ако е плодник да сложа 10 ако е корпуса за магазин мога да сложа 9 или8,в дб плодниците лятото по на гъсто да не ги издуват,есен по нарядко .Чичко Йорданов само ме провокираш да пиша,ти ги знаеш мн.добре тез неща-пчелите не обичат симетрията-от теб го знам.Колкото до нута на горната летва-може без него,магазинните рамки има ли градеж слагал съм основата до долната летва луфта от горе и са били перфектно изграждани.
-
Аз,направих десетина рамки с рапидка за разтоянието по препоръката на колегата Веско Желев.
-
Владо, рамките изглеждат перфектни! Отлична изработка - няма рошаво, чепове и тн.
-
Определено са отлични от към изработка и материал,а времето и работа с тях ще покаже дали и концепцията е правилна.
-
Колеги имам 2 въпроса за който се занимават със с-ма Фарар.
1.На кой корпус ограничават майката с ханеманова решетка?
2.Стройтелната рамка къде се поставя в корпуса,в първия,втория и в края ли се слага?
-
За плодник в пчеларството е прието да се смята 1 ДБ корпус или 2 ЛР или 3 ФАРАР корпуса. Специално при Фарар ханемановата решетка може да се сложи над втория корпус през март и част от април и над 3-тия през останалото време от активния сезон. Всичко под ханемановата решетка се брои за плодник, и в него трябва да има около 35 000 килийки за пило и още около 15-25 000 за меден венец и перга (запечатан с мед прашец).
Строителната рамка се слага в този корпус, в който майката в момента с предпочитание снася яйца. Обикновенно това е най-горния корпус през пролетта и най-долния или средния през активния сезон.
Според някои известни пчелари (напр. Венер) строителната рамка трябва да се слага между пилото и медения венец, което при Фарар означава между втория и третия корпус по време на активния сезон. Много пчелари обаче се оплакват, че Венеровата технология не е проработила така, както е описана в книгата. За тебе остава единствено да пробваш и постепенно да започнеш да си изграждаш собствена технология, която максимално да те удовлетворява с постигнатите резултати.
Има някои въпроси в пчеларството, по които трудно може да се намери единно мнение, и въпросите с технологията на отглеждане са именно такива. Затова трябва да повярваш малко повече на собствената си глава и на собствените си експерименти. А ако намериш истински ФАРАР пчелар, тогава можеш да черпиш знания от него от първа ръка. Тука във форума основно сме ДБ и ЛР пчелари, така че от нас очаквай да ти казваме само базовите принципи, но не и тънките моменти при Фарар технологията.